Izrađen je novi model nagrađivanja u kompaniji pod nazivom „AD5“ kojim se provodi postupak prepoznavanja i nagrađivanja izvrsnih. Važno je prepoznati trud i zasluge zaposlenika koji treba nagraditi jer uspjeh svake kompanije temelji se na radu, motivaciji i zadovoljstvu svakog pojedinca.

Novi model nagrađivanja provodit će se kvartalno, a ocjenjivači (menadžeri) identificiraju zaposlenike prema ostvarenim rezultatima u promatranom razdoblju po kriterijima kvalitete i kvantitete rada, preuzimanja inicijativa, prilagodljivosti, komunikaciji, pouzdanosti i dosljednosti, timskog rada i upravljanja timom ili projektom. Postupak nominacije vrši se prema propisanom evaluacijskom upitniku.

Nagrade AD5 prvi puta su dodijeljene u ovom kvartala na lokacijama Solin i Zagreb, a nagrade su sveukupno dobila 82 zaposlenika. Čestitamo!

Iz Erste banke priopćeno je kako su njihovi analitičari podignuli jednogodišnju ciljanu cijenu za dionicu AD Plastika sa 105 na 121 kunu. S obzirom da očekivani prinos iznosi oko 30 posto, preporuka za dionicu AD Plastika investitorima podignuta je s razine akumulirati na razinu kupiti.

Navode kako su se rezultati AD Plastika za devet mjeseci pokazali boljim od očekivanja, dok se profitabilnost u podružnicama popravila, usprkos lošem stanju ruskog tržišta automobila. Erste analitičari za ovu godinu procjenjuju rast prihoda od oko 17 posto, uz udvostručavanje zarada prije kamata poreza i amortizacije (EBITDA) na oko 110 milijuna kuna. U idućoj godini rast bi mogao usporiti na nešto iznad tri posto, ali uz dodatno poboljšanje EBITDA od oko osam posto.

U priopćenju navode i to kako bi s obzirom na završeni investicijski ciklus, kapitalna ulaganja u iduće dvije godine mogla biti znatno niža nego u prethodnim godinama što bi moglo osloboditi dodatna likvidna sredstva. AD Plastik Grupa već je smanjila razinu zaduženosti u ovoj godini te uz očekivane solidne novčane tokove, smatraju izglednim kako bi se kompanija mogla vratiti na staze isplate dividende što bi moglo izazvati pozitivnu reakciju tržišta.

Usprkos očekivanom padu prihoda u ruskim podružnicama od oko 17 posto u ovoj godini, analitičari procjenjuju kako će on biti znatno umjereniji nego rusko tržište automobila kojem se predviđa oko 30 posto niža proizvodnja. AD Plastik na ruskom je tržištu uspio proširiti bazu projekata i klijenata, a normalizacija procesa proizvodnje i interne uštede rezultirale su stabilizacijom marži.

Dodatan impuls dobrim rezultatima AD Plastika stigao je od oporavka europskog tržišta automobila koje je osiguralo punu iskoristivost kapaciteta u matici. U Erste banci očekuju daljnji rast prihoda u matici, iako će on usporiti u odnosu na 2014. i 2015. godinu, s obzirom na već visoku bazu i iskoristivosti kapaciteta. Napominju kako je porast u matičnom društvu bio na krilima projekta Edison koji se ozbiljnije zahuktao u drugoj polovini 2014. godine te uključuje isporuke za vozila Renault Twingo te Smart 2S i 4S.

AD Plastik godinama je uspješno isporučivao dijelove za sovjetske tvornice automobila iz Hrvatske, ali nakon raspada Sovjetskog saveza postalo je jasno kako dotadašnji model rada više neće biti moguć. Tada je odlučeno pokrenuti proizvodnju u Rusiji i to što bliže najvećoj tvornici AvtoVAZ koja je u Hrvatskoj bila poznata zbog vozila Lada. U to vrijeme Rusija skoro pa nije imala stranih proizvođača pa je pokretanje proizvodnje te davne 1995. godine bio hvale vrijedan pothvat.

Tvornica je osnovana pod imenom PHR što je inicijalno bila kratica za ‘Plastika hrvatsko ruska’, koju su zaposlenici s vremenom izmijenili u ‘prijateljstvo hrvatsko rusko’. Tvornica slavi 20 godina postojanja kroz koje je rasla i jačala te postala značajna karika AD Plastik Grupe, a danas koristi gotovo sve strateške tehnologije Grupe, od termoformiranja, ekstruzije, brizganja do proizvodnje netkanog tekstila. Portfelj kupaca se proširio od AvtoVAZ-a i GM AvtoVAZ-a do Forda, Renaulta, Nissana i PSA Grupe.

Među prvima u Ruskoj federaciji, tvornica AD Plastika certificirana je po ISO TS 16949 standardu, a svojevremeno je dobila nagradu kao najbolji dobavljač Renaulta u zoni Euroazije.

Tvornica je nedavno promijenila naziv u AD Plastik, a nama ne preostaje ništa doli zaželjeti ruskim adepeovcima još puno uspješnih obljetnica.