Objavljeni rezultati poslovanja AD Plastik Grupe za prvih šest mjeseci 2023. godine pokazuju blage pozitivne učinke stabilizacije dobavljačkih lanaca i opskrbe poluvodičima. Poslovni prihodi Grupe iznose 66,04 milijuna eura i viši su za 14,9 posto u odnosu na usporedno razdoblje. Poslovni prihodi matičnog društva porasli su za 17,8 posto i iznose 49,59 milijuna eura, dok su prihodi Grupe na tržištima Europske unije i Srbije porasli za 26,1 posto.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) na razini Grupe iznosi 5,28 milijuna eura i viša je za 114 posto, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, kada je ostvarena EBITDA normalizirana za vrijednosno usklađenje imovine ruskih društava. Neto dobit Grupe za prvih šest mjeseci iznosi 1,27 milijuna eura, a u matičnom društvu dva milijuna eura.

 „Prodajne aktivnosti kompanije u potpunosti su usmjerene na europsko tržište, a ukupno je u promatranom razdoblju ugovoreno više od 95 milijuna eura novih poslova. Naša je usmjerenost trenutno na kvalitetnoj pripremi i industrijalizaciji projekata ugovorenih u posljednjih godinu i pol dana. Početak njihove serijske proizvodnje planiran je najvećim dijelom tijekom iduće godine, a naša je primarna zadaća osigurati sve preduvjete za nesmetanu realizaciju“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.  

Unatoč daljnjim neizvjesnostima na tržištu, pozitivni učinci normalizacije opskrbnih lanaca i nabave poluvodiča te rast narudžbi kupaca vidljivi su u prihodima Grupe. Pad cijena sirovina i energenata u odnosu na usporedno razdoblje, uz usklađivanje prodajnih cijena i bolju iskorištenost kapaciteta pozitivno su utjecali na profitabilnost i kretanja marži. „Zbog geopolitičke situacije i daljnjih neizvjesnosti na tržištu nema prostora za opuštanje pa su naše komercijalne aktivnosti usmjerene prema iznalaženju novih projekata i popunjavanju kapaciteta proizvodnje u sljedećim godinama. Rast učinkovitosti i profitabilnosti naši su primarni ciljevi u ovom razdoblju, uz poboljšanje i stalna unaprjeđenja razvojnih kapaciteta kojima ćemo svoju listu proizvoda prilagoditi zahtjevima proizvođača automobila i novim vozilima budućnosti“, rekao je Marinko Došen.