Objavljeni su rezultati poslovanja AD Plastik Grupe za prvih devet mjeseci 2023. godine u kojima su razvidni pozitivni učinci daljnje stabilizacije dobavljačkih lanaca i opskrbe poluvodičima u automobilskoj industriji. Poslovni prihodi Grupe viši su za 14,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 94,97 milijuna eura. Poslovni prihodi matičnog društva porasli su za 14,8 posto i iznose 70,06 milijuna eura, dok su prihodi Grupe na tržištima Europske unije i Srbije viši za čak 20,4 posto.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) na razini Grupe bilježi značajan rast od 350,5 posto u odnosu na usporedno razdoblje, kada je ostvarena EBITDA normalizirana za vrijednosno usklađenje imovine ruskih društava. Tako EBITDA Grupe za izvještajno razdoblje iznosi 6,92 milijuna eura. Neto dobit za prvih devet mjeseci iznosi 0,4 milijuna eura, što je značajan napredak u odnosu na usporedno razdoblje.

„U promatranom je razdoblju naša usmjerenost bila primarno na kvalitetnoj pripremi i industrijalizaciji novih projekata koji krajem ove i najvećim dijelom tijekom iduće godine počinju sa serijskom proizvodnjom. Kako je dobra priprema već pola posla, vjerujem kako ćemo uspješno započeti serijsku proizvodnju projekata koji su pred nama jer to je jedan od naših najvažnijih zadataka u ovom trenutku. Istovremeno, naše su prodajne aktivnosti usmjerene prema novim projektima na europskom tržištu, uz stalna poboljšanja i unaprjeđenja u svojim razvojnim aktivnostima“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.  

Iako će se sigurno još pričekati da brojke na automobilskom tržištu dosegnu one predpandemijske, pozitivni trendovi, rast potražnje za novim automobilima, posljedično i povećana proizvodnja, značajno olakšavaju poslovanje i planiranje. Bolja iskorištenost kapaciteta uslijed rasta narudžbi, usklađivanje prodajnih cijena, normalizacija cijena energenata i materijala pozitivno su utjecali i na kretanje marži i profitabilnost AD Plastik Grupe.

„Trenutno imamo 30 aktivnih projekata u Europi, od čega do kraja godine očekujemo početak serijske proizvodnje tri projekta, a iduće nas godine očekuje početak serijske proizvodnje čak 22 projekta. Unatoč vrlo zahtjevnim okolnostima i globalnim nesigurnostima, blagi oporavak tržišta daje razloga za optimizam i dodatan nam je motiv u realizaciji svojih dugoročnih ciljeva. Osim već prepoznate kvalitete koju nudimo, naša je misija učvrstiti i svoju poziciju razvojnog dobavljača u ovom dijelu Europe te na tome intenzivno radimo“, rekao je Marinko Došen. 

U Zagrebu je održana Investicijska konferencija i Svečana dodjela nagrada Lider Invest za najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj na kojoj su nagrađene najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije.

AD Plastik je dobio priznanje za poseban doprinos i to za investiciju koja je najviše pridonijela izvozu. Nagradu je dodijelio Miodrag Šajatović iz Lidera, a preuzela ju je Katija Klepo, savjetnica Uprave za odnose s državnim institucijama i fondovima.

Jedan od kompanijskih strateških ciljeva je razvoj i proizvodnja automobilskih komponenti s dodanom vrijednošću, što projekt Forda svakako jest. Ovo je jedan od najvećih paketa proizvoda eksterijera, a o njegovoj kompleksnosti najbolje govori činjenica kako su angažirani proizvodni kapaciteti tvornica u Solinu i Zagrebu.

Projekt Lider Invest je nastao 2016. godine kako bi promicao proizvodna ulaganja koja otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost. Na ovaj se način stvara pozitivno ozračje za proizvodne tvrtke koje unatoč brojnim izazovima ne odustaju od investicija.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca održana je Osnivačka skupština Global Compact Mreže Hrvatska. Osnivači udruge Global Compact Mreža Hrvatska su: Hrvatska udruga poslodavaca, Fortenova grupa, AD Plastik d.d., Mazars Cinotti Audit d.o.o., Agrivi d.o.o., Ernst & Young d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o., Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, Spona Code d.o.o., Hrvatski telekom d.d., INA d.d., Cemex Hrvatska d.d., Dalekovod d.d., RIT Croatia, Hendal d.o.o.

Na sjednici je usvojen Statut udruge Global Compact Mreže Hrvatska i donesena je odluka o osnivanju te predaji zahtjeva za registraciju Udruge. Potvrđen je i Upravni odbor u dosadašnjem sastavu: AD Plastik d.d., Marinko Došen, predsjednik Uprave; Agrivi d.o.o., Matija Žulj, predsjednik Uprave; Fortenova grupa, Marina Burazer, Direktorica za ESG i marketing; Hrvatska udruga poslodavaca, Irena Weber, glavna direktorica; Mazars Cinotti Audit d.o.o., Vali Marszalek, ESG direktorica za Adria regiju; Saponia d.d., Marijana Sabljić, voditeljica sustava upravljanja i tima za održivost Saponije.

Lokalne mreže UN Global Compacta, među kojima je i Hrvatska, unaprjeđuju korporativnu održivost na nacionalnoj i regionalnoj razini, pomažući tvrtkama da razumiju lokalne prilike, izazove i očekivanja. Nastavno na to izabran je Upravni odbor UN Global Compact Hrvatska koji dobiva mandat za daljnje upravljanje i vođenje mreže.

Global Compact Mreža Hrvatska aktivna je od 2007. i danas broji 75 članica iz poslovnog i neposlovnog sektora. Nakon 15 godina djelovanja unutar drugih organizacija, prvo UNDP-a, zatim HRPSOR-a i na kraju 10 godina unutar HUP-a, mreža je ispunila uvjete za osamostaljenje i nastavak samostalnog djelovanja unutar globalne mreže UN Global Compacta. Nakon dovršetka registracije, Upravni odbor Global Compact Mreže Hrvatska raspisat će natječaj za izvršnog direktora kako bi udruga od početka 2024. godine krenula sa svim aktivnostima.

UN Global Compact najveća je svjetska inicijativa za održivi razvoj i korporativnu održivost, s gotovo 24.000 članica u 167 država i 62 lokalne mreže diljem svijeta. Kao posebna inicijativa glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, UN Global Compact dobio je mandat usmjeravanja i pružanja podrške poslovnoj zajednici diljem svijeta u napretku i ispunjenu Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030. Tvrtke članice i potpisnice ovog Globalnog sporazuma dužne su poslovati poštujući Deset načela UN Global Compacta koja uzimaju u obzir temeljne odgovornosti poslovanja u području ljudskih prava, rada, okoliša i borbe protiv korupcije, a koja se temelje na međunarodno prihvaćenim deklaracijama i konvencijama UN-a, te tako djeluju kao normativni autoritet za odgovorno poslovanje. Uključivanjem Deset načela u strategije, politike i procedure, te uspostavljanjem kulture integriteta, tvrtke ne samo da podupiru svoje osnovne odgovornosti prema ljudima i planeti, već i osiguravaju dugoročni poslovni uspjeh. Tvrtke koje poštuju Načela UN Global Compacta imaju bolju poziciju u međunarodnom poslovnom okruženju te mogućnost prepoznavanja potencijalnih komparativnih prednosti i razvijanje svoje konkurentnosti.