Nedugo nakon što je Maserati otkrio svoje Kubang konceptno vozilo 2011. na Frankfurtskom sajmu automobila, glasine o produkcijskoj verziji automobila počele su kružiti. Nije trebalo dugo da Maserati potvrdi njihov prvi SUV, simbolično nazvan Levante. Ime dolazi od ulice Via Emilia Levante u Bologni, gdje su braća Maserati prije kojih stotinjak godina sanjali kompaniju koja i danas nosi njihovo ime.

Za Maserati ova je godina u znaku Levantea koji će biti prikazan na sajmu automobila u Ženevi. Maserati tako ulazi na konkurentno, ali unosno tržište luksuznih SUV-ova. Uvodnici zraka za prvi SUV iz porodice Maseratija proizvodit će se upravo u tvornicama AD Plastika. Nakon uspješnog razvojnog projekta na rukohvatima s FCA Grupom, AD Plastik ovog je puta u ulozi razvojnog partnera na projektu uvodnika zraka luksuznog Levantea.

„Prije svega, navedeni projekti znače porast realizacije, odnosno porast prihoda za AD Plastik. Suradnja s Maseratijem otvara jedno novo područje u poslovanju jer, osim što je ovo naš prvi zajednički razvojni projekt, Levante spada u kategoriju luksuznih vozila s kojima do sada nismo često surađivali. Ovo je dokaz da imamo znanje, kapacitete i potrebnu kvalitetu kako bi odgovorili izazovima najzahtjevnijih kupaca i modela na automobilskom tržištu.“, rekao je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.

Priča s Levanteom započela je u jesen 2014. godine kada je stigao upit za ponudu od Maseratija, a nedugo potom ostvarena je suradnja. Na zahtjev kupca, konstruktor AD Plastika Uroš Pavlović prošle se godine nakratko pridružio stručnjacima Maseratija za mehaniku fluida u Modeni. Tamo su zajednički modelirani prednji uvodnici zraka s ukupno devet pozicija. AD Plastik dobio je proizvodnju uvodnika zraka koji provode zrak za grijanje/hlađenje putničkog prostora od instrument table do stražnjeg dijela vozila. Radi se o sedam referenci koje će se proizvodit u tvornici u Mladenovcu tehnologijom puhanja i pet brizganih referenci koje će se proizvoditi u Solinu. Projekt je u završnoj fazi, nedavno su uspješno završeni auditi kupca u obje tvornice, a krajem veljače predviđen je početak serijske proizvodnje.

Maseratiju se smiješi velika poslovna prilika, a svim ljubiteljima oktanskih ljubimaca stiže još jedan rasni SUV u vidu luksuznog Levantea.

AD Plastik Grupa objavila je privremeni i nerevidirani godišnji izvještaj koji potvrđuje nastavak pozitivnog trenda rasta poslovnih rezultata kompanije.

U 2015. godini AD Plastik Grupa ostvarila je porast ukupnih poslovnih prihoda od 15 posto, a prihodi od prodaje porasli su za 16 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznose više od milijardu kuna. Ostvaren je rast EBITDA od 121 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i iznosi 122,4 milijuna kuna. Neto dobit Grupe je 44,3 milijuna kuna što je povećanje od 800 posto u odnosu na godinu ranije. Matično društvo u Hrvatskoj ostvarilo je prihod od prodaje u iznosu od 753,8 milijuna kuna i bilježi rast od 26 posto u odnosu na 2014. godinu.

„U prošloj smo godini napravili značajan zaokret u poslovanju AD Plastika, a ostvareni poslovni rezultati potvrda su ispravnosti smjera kojim smo krenuli. U prilog tome govore činjenice kako smo, unatoč složenoj i zahtjevnoj situaciji u Rusiji, povećali poslovne prihode AD Plastik Grupe za 15 posto, pri čemu su rashodi porasli za svega 9 posto. Naš glavni cilj za 2016. godinu daljnji je rast prihoda od prodaje, povećanje EBITDA marže na 12 posto i nastavak smanjenja kreditnih obveza prema planu poslovanja. U svrhu poboljšanja profitabilnosti i ostvarenja planiranih poslovnih rezultata, naši su ključni ciljevi rast na postojećim tržištima, unaprjeđenje efikasnosti i jačanje financijske stabilnosti, otvaranje novih poslovnih tržišta te povećanje vrijednosti dionice na zadovoljstvo svih naših dioničara.“, rekao je predsjednik Uprave Marinko Došen.

U odnosu na 2014. godinu, ostvaren je rast prihoda na tržištima EU i Srbije od 37,8 posto. Rezultat je to daljnjeg porasta iskoristivosti proizvodnih kapaciteta u Hrvatskoj i Srbiji. Osim projekta Edison, za popunjenost kapaciteta zaslužni su i projekti vezani za kupce PSA i  Ford.  

Iako rusko tržište automobila i dalje bilježi značajan pad, smanjenje prihoda od prodaje u Rusiji nije značajno utjecalo na kretanje planiranih poslovnih prihoda Grupe. Tvornice u Rusiji započele su proizvodnju novih projekata u protekloj godini i to Renault Duster faza 2, novi Qashqai i Lada Vesta, a važno je napomenuti i osvajanje nominacija za nove poslove Forda. AD Plastik Grupa na ruskom je tržištu zabilježila pad prihoda od 21,8 posto što je znatno manje od sveukupnog pada prodaje od 35,7 posto na ruskom automobilskom tržištu.

Značajan zaokret u upravljanju operativnim poslovanjem, napravljen u prošloj godini, rezultirao je ostvarenjem zacrtanog poboljšanja profitabilnosti i zadovoljavajućim financijskim rezultatima koji potvrđuju ostvarenje postavljenih ciljeva Uprave.