Objavljeno je revidirano i konsolidirano godišnje financijsko izvješće AD Plastik Grupe i dioničkog društva AD Plastik za 2015. godinu te ujedno tromjesečno izvješće za prva tri mjeseca 2016. godine.

AD Plastik Grupa ostvarila je poslovne prihode od preko milijardu kuna u 2015. godini što je povećanje od 14 posto u odnosu na godinu ranije, dok je AD Plastik u Hrvatskoj ostvario rast od čak 25 posto. EBITDA iznosi 114,88 milijuna kuna, a EBITDA marža 11,2 posto. Neto dobit Grupe za 2015. godinu iznosi 46,2 milijuna kuna i pokazuje izniman porast u odnosu na godinu ranije. Kreditne obveze smanjene su za 69,4 milijuna kuna pa su se poboljšali pokazatelji likvidnosti Grupe.

„Ostvarenje poslovnih prihoda u 2015. godini od preko milijardu kuna pokazuje kako primjenjujemo ispravan poslovni model kojim smo napravili zaokret u poslovanju tijekom prošle godine. Naš glavni cilj za 2016. godinu daljnji je rast prihoda od prodaje, povećanje EBITDA marže na 12 posto i nastavak smanjenja kreditnih obveza prema planu poslovanja. Ujedno, naši su ključni ciljevi rast na postojećim tržištima, unaprjeđenje efikasnosti i jačanje financijske stabilnosti te otvaranje novih poslovnih tržišta. Promjene koje provodimo su velike, ali uz jasnu viziju koju imamo siguran sam kako uspjeh neće izostati. AD Plastik kvalitetan je i pouzdan partner, a to je upravo ono na čemu ćemo ustrajati i što ćemo i u budućnosti razvijati.“, izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.

U prvom su kvartalu na razini AD Plastik Grupe ostvareni prihodi u iznosu od 258,1 milijun kuna što je u skladu s poslovnim planom, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine manji su za 1,3 posto. Ostvarena neto dobit Grupe iznosi 14,6 milijuna kuna i unatoč nešto manjoj realizaciji bilježi poboljšanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ostvarena EBITDA za prvo tromjesečje iznosi 35,9 milijuna kuna, a ostvarena je EBITDA marža 13,9 posto. Grupa i dalje bilježi porast prihoda na tržištima EU i Srbije i to za 3,8 posto u promatranom razdoblju. Na tržištu Rusije realizirana prodaja iznad je zadanog plana i upućuje na početak stabilizacije ruskog tržišta. Unatoč tome, ukupni prihodi u Rusiji manji su za 16 posto u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine.  

„U nastavku godine usredotočenost ostaje na daljnjem poboljšanju troškovne efikasnosti tako da se može očekivati nastavak ovog trenda u rezultatu. Činjenica kako su ostvareni rezultati u promatranom razdoblju u okviru zadanog poslovnog plana daje nam razloga za zadovoljstvo, ali ne i opuštanje. Prvi kvartal pokazuje rast operativnih marži na svim lokacijama u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ali i u odnosu na zadani poslovni plan. One su ujedno glavni generator rasta EBITDA marže. Vjerujemo u ostvarenje naših poslovnih planova i ciljeva na zadovoljstvo svih naših dionika.“, rekao je Marinko Došen.

Ove je godine po prvi puta obilježen ADP Dan i to na svim lokacijama AD Plastik Grupe. ADP Dan slavi se 22. travnja kada je, izdvajanjem iz Jugoplastike, osnovano poduzeće Autodijelovi, preteča današnje AD Plastik Grupe.

Prvi su puta organizirane Pričaonice s članovima Uprave na lokaciji Solin i team building za menadžment grupacije. Zanimljivo motivacijsko predavanje proslavljenog alpiniste Stipe Božića bilo je uvod u natjecateljsku Olimpijadu među timovima. Sretan nam ADP Dan!

Akcija proljetnog čišćenja okoliša tradicionalno se organizira u ruskoj tvornici AD Plastika u Vintaiju. Složne i vrijedne ruke adepeovaca uredile su i očistile travnate površine tvorničkog kruga. Pridružio im se i sam direktor tvornice Aleksandar Vladimirovič Lebed, a kako i priliči nakon napornog rada, našlo se vremena i za druženje.

Projekt Iskustvo zlata vrijedi omogućuje studentima s invaliditetom da se prijave za radnu praksu u kompaniji čija je priroda posla bliska smjeru studija koji su odabrali. AD Plastik priključuje se drugu godinu zaredom ovom projektu smatrajući ga nadasve korisnim i potrebnim. Ovaj projekt doprinosi podizanju svijesti poslovne zajednice i društva uopće o problemima s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju prilikom zapošljavanja.

„Ovo je dobar način da se otvoreno priča o konkretnom problemu, ali ujedno i o pozitivnoj praksi koja treba poslužiti kao primjer svim kompanijama u Hrvatskoj. Kroz ovaj projekt studentima s invaliditetom pružena je prilika za stjecanje praktičnih znanja i iskustva neophodnih za daljnji razvoj njihovog poslovnog puta. To je više nego dovoljan razlog da se ovakav projekt podrži.“, istaknuo je predsjednik uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

AD Plastik prve je godine sudjelovanja u ovom projektu imao jako pozitivno iskustvo. Mladoj je studentici s invaliditetom omogućena radna praksa u Solinu, a ona je svojim zalaganjem i trudom osigurala svoje buduće radno mjesto u ovoj kompaniji.

Sveučilište u Splitu i AD Plastik potpisali su ugovor o suradnji kojim je AD Plastik postao nastavna baza splitskim studentima. Ugovor o suradnji sa Sveučilištem, točnije njegovim sastavnicama Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Ekonomskim fakultetom i Kemijsko-tehnološkim fakultetom potpisan je u prostorijama Rektorata, a zahvaljujući ovoj suradnji najbolji studenti ljetnu će stručnu praksu obavljati u pogonima AD Plastika.

„Opstanak na zahtjevnom automobilskom tržištu ne bi bio moguć bez stalnih ulaganja u inovacije, investicije, istraživanja i razvoj. Zato je ovo početak jedna nove suradnje na obostranu korist i sigurno će polučiti sinergijske efekte. Podaci govore kako je u Americi 80 posto postdoktorantskih radova vezano na industriju. Zato ovo može biti dodatni prilog zamašnjaku rasta hrvatskog gospodarstva.“, istaknuo je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

Na ovogodišnjem Ron Brown Forumu održanom u Dubrovniku, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, okupilo se oko 180 sudionika. Glavna tema foruma „CIRAZ 2016: Harnessing Innovation to Drive Economic Growth – The Ron Brown Legacy“ bila je osnivanje Centra za industrijski razvoj Hrvatske, koji ima za cilj unaprijediti suradnju znanstvenog sektora i gospodarstva.

Svrha Centar za industrijski razvoj poticanje je gospodarskog razvoja kroz konkretno povezivanje gospodarstva i znanosti, inovacije, istraživanje i razvoj. Projekt CIRAZ unaprjeđivati će buduću suradnju Hrvatske i SAD-a kroz Ron Brown U.S. – Croatian Innovation Council, odnosno kroz savjet za razmjenu najboljih svjetskih praksi na području inovacija.

Na prvom panelu „Poticaj rastu konkurentnosti gospodarstva“, održanom u sklopu konferencije, raspravljano je o tome na koji način hrvatsko gospodarstvo može postati globalno konkurentno. U raspravi je sudjelovao i predsjednik uprave AD Plastika Marinko Došen, koji je istaknuo važnost ulaganja u razvoj i inovacije. Dodao je kako je to upravo ono što AD Plastik čini konkurentnim. Ukazao je na problem infrastrukturnih troškova te nejednakih uvjeta poslovanja u zemljama gdje AD Plastik ima tvornice.

„U Hrvatskoj zbog tih infrastrukturnih troškova postoji veliki prostor za poboljšanje. AD Plastik je unazad tri godine uložio oko 60 milijuna eura u razvoj, inovacije i investicije. Upravo je to razlog zašto smo konkurentni.“, pojasnio je Marinko Došen.