Solinska tvornica AD Plastik Grupe dobila je novi posao proizvodnje rukohvata za četiri Volkswagenova vozila čija proizvodnja je planirana u sljedećoj godini. Potpisani ugovor s Volkswagenom donijet će prihod od oko 2,5 milijuna eura godišnje u iduće četiri godine.

Cjeloviti projekt sastoji se od dva paketa, točnije dva tipa vozila u koja će se ugrađivati rukohvati AD Plastika. Jedan paket odnosi se na vozila VW Golf Sportsvan, Golf Variant (karavan) i Touran, dok se drugi dio paketa odnosi na VW Tiguan.

Golf „sedmica“ u proizvodnji je od 2013. godine, druga generacija Tourana od 2015. godine, dok se drugo izdanje Tiguana proizvodi od početka ove godine. Zanimljivo je naglasiti kako će se solinski rukohvati isporučivati većim dijelom u Njemačku (Wolfsburg  i Sachsen), ali jedan dio namijenjen je američkom tržištu pa će se tako isporučivati u njihovu tvornicu u Puebli, Meksiko.

S obzirom na količine koje Volkswagen proizvodi, koračajući uz bok Toyoti koja je na vrhu ljestvice po broju prodanih vozila, proširenje ove suradnje značajno je za poslovanje kompanije. Osim samih prihoda, ona donosi unaprjeđenja i u organizacijskom smislu. Volkswagen je kupac koji inzistira ne samo na kvaliteti proizvoda, nego i na efikasnosti svih proizvodnih procesa u poslovanju„Radi se o strateškom kupcu i proizvodu, a za proizvodnju rukohvata imamo potrebno znanje i iskustvo i sasvim je sigurno kako će ovaj posao dugoročno imati pozitivan učinak na poslovanje AD Plastika.“, istaknuo je voditelj prodaje za VW i BMWKristijan Žaper.

AD Plastik ocijenjen je kao jedna od najuspješnijih kompanija u području korporativnog upravljanja u Hrvatskoj i osvojio nagradu za izvrsnost u korporativnom upravljanju. U sklopu druge po redu poslovne konferencije Korporativno upravljanje u Hrvatskoj, po prvi puta su se dodjeljivala priznanja dioničkim društvima za izvrsnost korporativnog upravljanja. Nagrade dodjeljuju tjednik Lider i Centar za istraživanje i upravljanje, a temelje se na analizi rezultata svih dioničkih društava na redovitom i službenom tržištu Zagrebačke burze. Na osnovi dostavljenih upitnika i prema SEECGAN metodologiji definira se ocjena korporativnog upravljanja.

Konferencija se bavi važnim pitanjima korporativnog upravljanja i njegove uloge u poslovanju trgovačkih društava, a glavni cilj je upozoriti na potrebu i mogućnosti unaprjeđenja sustava i prakse korporativnog upravljanja u Hrvatskoj. Predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došensudjelovao je na okruglom stolu na temu „Prvorazredno korporativno upravljanje u hrvatskoj – iskustva najboljih dioničkih društava“.

„Korporativno upravljanje iznimno je važno za ostvarenje vrhunskih poslovnih rezultata, budući se uspostavljanjem visokih standarda korporativnog upravljanja i transparentnosti poslovanja olakšava pristup kapitalu uz niže troškove. Prednosti dobre korporativne prakse su što se odgovornim upravljanjem te nadziranjem poslovnih i upravljačkih funkcija štite interesi dioničara i svih drugih dionika. Dobra praksa korporativnog upravljanja nama je iznimno važna, posebice ako uzmemo u obzir naše poslovanje na više lokacija i nekoliko različitih zemalja. Poslovanjem u skladu s važećim propisima zemalja u kojima smo prisutni, zadovoljavanjem najviših standarda u organizaciji poslovanja i primjeni suvremenih poslovnih načela, primjenom i ugradnjom priznatih međunarodnih smjernica, ostvaruju se preduvjeti za donošenje zakonitih, odgovornih i optimalnih poslovnih odluka.“, rekao je Marinko Došen.

Uz AD Plastik, nagrade su osvojili Ericsson Nikola Tesla, Hrvatski telekom, Končar elektroindustrija, MIV – Metalska industrija Varaždin, a priznanja za izvrsnost dobili su još i Podravska banka, PIK rijeka te Optima telekom. Nagrada za najbolju praksu korporativnog upravljanja u Hrvatskoj dodijeljena je Atlantic Grupi.