AD Plastik je osvojio nagradu 100% Lider Invest u kategoriji za najbolju srednju investiciju,  a riječ je o investiciji od 141 milijun kuna u novu liniju bojenja.

Lider Invest novi je projekt za izbor najboljih proizvodnih investicija u Hrvatskoj, pokrenut s ciljem odavanja zasluženog društvenog priznanja poduzetnicima koji su se usudili ući u proizvodnu investiciju. Na ovaj način želi se ohrabriti poduzetnike koji o investiciji razmišljaju, ali i istaknuti važnosti proizvodnje u hrvatskom gospodarstvu.

„S obzirom da radimo u izrazito konkurentnoj djelatnosti na globalnom tržištu, ovakve nagrade čine nas iznimno ponosnima jer uz pomoć investicije u liniju bojenja dobili smo nove poslove koje realiziramo u Hrvatskoj. Do 2020. godine planirana je realizacija veća od 100 milijuna eura, a zahvaljujući investiciji zaposlili smo više od 120 novih djelatnika. U periodu od 2012. do 2014. godine realizirali smo veliki investicijski ciklus, a sve u cilju povećanja proizvodnih kapaciteta u postojećim tehnologijama i unaprjeđenja procesa. Ovakve investicije opravdane su dugoročnim poslovnim ugovorima te rastom realizacije. Projekt Edison, koji je imao najveći utjecaj na povećanje proizvodnje u protekloj godini, svakako je potvrda mogućnosti AD Plastika i dobra platforma za realizaciju novih poslova u budućnosti.“, izjavio je direktor radne jedinice Zagreb Zlatko Bogadi prilikom preuzimanja nagrade.

U borbu za nagradu 100% Lider Invest za najbolju veliku proizvodnu investiciju ušle su sve investicije veće od 150 milijuna, za najbolju srednju proizvodnu investiciju kvalificirale su se sve investicije u vrijednosti između 10 milijuna i 150 milijuna kuna, a za malu proizvodnu investiciju konkurirale su investicije manje od 10 milijuna kuna.

Stručni odbor Lider Investa ocjenjivao je investicije prema izvoznoj orijentiranosti, udjelu domaćeg inputa, broju novootvorenih radnih mjesta, tehnološkoj razini investicije, dodanoj vrijednosti u finalnom proizvodu i ekološkoj prihvatljivosti.

Nagrada za najbolju veliku proizvodnu investiciju pripala je farmaceutskoj tvrtki Jadran Galenski laboratorij (JGL) za projekt izgradnje kompleksa Pharma Valley vrijedan 357 milijuna kuna, dok su nagradu za najbolju malu proizvodnu investiciju osvojili pregradski Kostel Promet i Sobočan interijeri iz Murskog Središća.

Udruga strojarskih inženjera iz Slovenije, u sklopu svog studijskog putovanja koje organiziraju svake godine, posjetila je tvornicu AD Plastika u Solinu. Četrdesetak članova udruge, mahom diplomiranih inženjera strojarstva, nije krilo svoje oduševljenje tvornicom. Veliki dio njih zaposlenici su slovenskog Revoza s kojim AD Plastik surađuje pa je time interes bio veći. Različite tehnologije na jednom mjestu i organiziranost obje proizvodne lokacije, bili su dovoljan pokazatelj razine ozbiljnosti i kvalitete kompanije.   

AD Plastik Grupa proizvodit će bojene prednje i zadnje branike za vozilo Renault Clio čija proizvodnja počinje u kolovozu 2017. godine. Renault Clio proizvodit će se u tvornici Revoz u Sloveniji s kojom AD Plastik ima dugogodišnju uspješnu suradnju. 

AD Plastik će za ovaj projekt obavljati brizganje, bojanje i montažu komponenti, a očekivani prihod u dvogodišnjem razdoblju iznosi 16,5 milijuna eura.