U sklopu konferencije „Podrška razvoju Centara kompetencija“ održane u Zagrebu, svečano su dodijeljene odluke o financiranju u okviru javnog poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koje proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“.

AD Plastiku dodijeljena je potpora od 19,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije za projekt istraživanja i razvoja tehnologije bojenja interijera. To čini oko 30 posto ukupnog ulaganja u istraživanje navedene tehnologije. Projekt traje 45 mjeseci, a dobivena sredstva omogućit će razvoj nove tehnologije unutar AD Plastik Grupe koja će biti generator rasta prodaje u srednjoročnom razdoblju.

„Dobivena sredstva znače istraživanje i razvoj nove tehnologije bojenja interijera što će u budućnosti omogućiti proširenje proizvodnih kapaciteta, otvoriti nova radna mjesta, osigurati rast prihoda kroz povećanje izvoza i unaprjeđenje konkurentnosti.“, izjavio je prilikom preuzimanja odluke o financiranju predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Bojenje plastičnih dijelova interijera znatno se razlikuje od bojenja eksterijera, specifični su zahtjevi kupaca i zahtjeva drugačiju opremu i postupak. Tehnologija bojenja u autoindustriji predstavlja nišu s najvećom dodanom vrijednosti, a u AD Plastiku prisutna je već 20 godina. Objedinjavanje procesa proizvodnje injekcijski prešanih komponenti i bojenja osigurava komparativnu prednost kod kupaca.

Prije same odluke o pokretanju novog projekta, istraživanje tržišta pokazalo je postojanje interesa kod kupaca i samim time mogućnost sklapanja novih poslova. Posebice u niši bojenja manjih dijelova interijera i eksterijera koji se jednostavno pakiraju i cjenovno mogu podnijeti transport na veće udaljenosti. Ovim će se projektom usvojiti tehnologija bojenja interijera koja osigurava ulazak u novi proizvodni segment bojenja kao jednog od generatora rasta prodaje u srednjoročnom razdoblju.

Poslovi za PSA Grupu

U AD Plastik Grupi dogovoreno je nekoliko poslova za različite modele vozila PSA Grupe sveukupne vrijednosti 4,8 milijuna eura. Tako će se u hrvatskim tvornicama proizvoditi nosači i poklopci kamere za Peugeot 508, ekrani PHEV za Peugeot 508 i Peugeot 3008, ekstraktori zraka za Peugeot 208 i vodilice za Citroen Cactus. Početak serijske proizvodnje za sva navedena vozila planiran je u 2018. godini.

S ovim je kupcem postojala duža stanka u suradnji, stoga su dogovoreni poslovi posebno značajni za kompaniju. „Plan nam je povećati realizaciju PSA Grupe ugovaranjem novih poslova, a to uključuje proizvode i tehnologije koje do sada nisu bile zastupljene kod ovog kupca.“, rekao je voditelj programa Almir Mahmutović.

Ekrani PHEV (plug-in hybrid electrical vehicle) cjelovit su sklop ekrana ispod podvozja i AD Plastik će proizvoditi kompletan modul, a ekstraktori zraka proširit će zavidnu listu AD Plastikovih proizvoda. AD Plastik Grupa ujedno je dogovorila nove poslove na ruskom tržištu u vrijednosti 4 milijuna eura. Brizgani dijelovi eksterijera za vozila Renault Logan i Sandero fazu 2 proizvodit će se u AD Plastiku Togliatti, a početak serijske proizvodnje planiran je sredinom 2018. godine

U radu konferencije „Hrvatska – zemlja poželjna za poslovanje?“, održanoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori, sudjelovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Tom je prigodom iznio pozitivna ekonomska kretanja te mjere Vlade koje će prema njegovom mišljenju pomoći razvoju poslovne klime i jačanju hrvatskog gospodarstva.

“Ukoliko baš sve tri svjetske kreditne rejting agencije kažu da izgledi nisu negativni, nego stabilni, onda je to dobra poruka”, istaknuo je Plenković i dodao kako je to najviše rezultat rada hrvatskih gospodarstvenika, onih koji proizvode i izvoze te koji su u stanju biti konkurentni u svojim aktivnostima

Predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen sudjelovao je u panel raspravi zajedno s pomoćnikom ministra i ravnateljem Porezne uprave Zdravkom Zrinušićem, pomoćnikom ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Draganom Jelićem, državnom tajnicom u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Natašom Mikuš Žigman, predsjednikom Uprave Dalekovoda Alenom Premužakom i predsjednikom Uprave Elke Ruđerom Friganovićem. Između ostalog, razgovaralo se o mogućnosti korištenja sredstava EU fondova u svrhu poboljšanja poslovanja malog i srednjeg poduzetništva. Razgovaralo se o poslovnom ozračju u Hrvatskoj i utjecaju porezne reforme na gospodarstvo.

Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Thomas Eberhard Schultze naglasio je kako mnoge njemačke tvrtke pridonose hrvatskom rastu te da poštuje suradnju njemačke i hrvatske komore koja će se nastaviti i u budućnosti.