U skladu s usmjerenošću kompanije prema održivom poslovanju izrađena je brošura Kodeks i politike AD Plastik Grupe. Brošura sadržava nadopunjeno drugo izdanje Kodeksa poslovnog ponašanje, antikorupcijsku politiku, antimonopolnu politiku, politiku upravljanja energijom, politiku održivog upravljanja dobavljačima, politiku kvalitete, zaštite okoliša, zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, zaštite ljudskih prava, korporativne sigurnosti, politiku raznolikosti i kodeks oglašavanja. Kodeks poslovnog ponašanja propisuje pravila u skladu s vrijednostima kompanije, zakonima i propisima koji su na snazi te standardima industrije. Ujedno daje upute kako se ponašati u svakodnevnom poslovnom okruženju i odnosi se na svaku osobu koja radi za kompaniju, bez obzira na lokaciju, položaj ili radno mjesto. Digitalno izdanje brošure nalazi se na internetskim stranicama kompanije.

U Solinu smo ugostili profesore s Pennsylvania State Universityja koji su došli pratnji profesora Kemijsko-tehnološkog fakulteta iz Splita. Oduševljena kompanijom i proizvodnim pogonima, Jennifer Cuchman je rekla: ”U Splitu smo otkrili brojne mogućnosti, a suradnja sveučilišta i lokalnih kompanija poput vaše jako nam je zanimljiva.”

Slovački veleposlanik Juraj Priputen, u pratnji trgovinsko-gospodarskog savjetnika Jána Štarka, posjetio je tvornicu AD Plastika na zagrebačkom Jankomiru. Slovačka je napravila snažan iskorak u privlačenju investicija i postala centar automobilske industrije koja predstavlja otprilike 43 posto ukupne slovačke industrijske proizvodnje.

“Slovačka je iznimno zanimljivo tržište za našu industriju. Za sada tamo nudimo i izvozimo ograničen broj proizvoda s obzirom na našu udaljenost. Uvjeren sam kako možemo, a to i želimo, biti bolje pozicionirani u srednjoj i istočnoj Europi. Kako bismo u tome uspjeli, moramo biti bliže proizvođačima automobila. Potencijalne akvizicije ili pronalazak partnera na slovačkom tržištu su nam zanimljive.“, istaknuo je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Nakon upoznavanja i prezentacije kompanije, veleposlanik je otišao u obilazak pogona brizganja i bojenja. On želi osnažiti odnose i uspostaviti komunikaciju s izvoznicima na Slovačko tržište i potencijalnim investitorima. Tako želi unaprijediti gospodarske odnose između dviju zemalja, a upravo zbog toga iniciran je i njegov posjet tvornici.

„AD Plastik odličan je primjer kako se u Hrvatskoj može uspješno proizvoditi i izvoziti. Gospodarska suradnja Hrvatske i Slovačke je dobra, no nadam se da će intenziviranjem aktivnosti kompanija poput ove na slovačkom tržištu biti još bolje pozicionirana. Nadam se kako će AD Plastik proširiti svoju proizvodnju i u Slovačku gdje su uvjeti poslovanja među najboljima u regiji. Prednost je što ne postoje ni jezične ni kulturološke barijere. Veleposlanstvo Republike Slovačke svakako će podržati takvu inicijativu i na raspolaganju smo za bilo kakav vid pomoći. Autoindustrija iznimno je važna za slovačko gospodarstvo. AD Plastik ima ne samo odlične proizvodne pogone, nego su logistička znanja i sposobnosti iznad svih mojih očekivanja.“, kazao je veleposlanik Juraj Priputen,

U Zagrebu je danas održana svečana dodjela nagrada Zlatni ključ u sklopu programa 12. Konvencije hrvatskih izvoznika. AD Plastik dobio je Zlatni ključ u kategoriji Najbolji izvoznik u Sloveniju u 2016. godini, a bio je nominiran u još dvije kategorije i to u kategoriji najbolji izvoznik u Francusku i najinovativniji izvoznik.

Nagradu je preuzeo predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen koji je podsjetio kako je iznimna čast što je AD Plastik već nekoliko godina zaredom dobitnik nagrade Zlatni ključ.

„Ovo je potvrda uspješnosti rada i kontinuiranog razvoja AD Plastik Grupe. Slovenija je iznimno značajno tržište za naše poslovanje jer se tamo nalazi Renaultova tvornica Revoz koji je jedan od naših najvećih kupaca. Možemo očekivati i daljnji rast izvoza u Sloveniju zbog novih poslova koji se temelje na dugogodišnjem iskustvu, znanju i kvaliteti AD Plastika. Dobri i dugoročni odnosi koje gradimo s našim kupcima osnova su uspješne realizacije i rezultata koje ostvarujemo.”, rekao je Marinko Došen.

Top 5 hrvatskih kompanija s najvećim udjelom žena u upravama u 2017. godini su Ericsson Nikola Tesla, AD Plastik , Optima telekom, Zagrebačka burza i Hrvatski Telekom. Najnoviji CROBEX Indeks žena koji mjeri udio žena u upravama najznačajnijih tvrtki na Zagrebačkoj burzi, pokazuje kako je udio žena u upravama vodećih hrvatskih tvrtki u 2017. godini samo  17,3 posto. To je smanjenje zastupljenosti žena ove godine u upravama za tri posto. Prethodne dvije godine CROBEX Indeks žena bio je iznad 20 posto.

AD Plastik s udjelom žena u upravi od 50 posto spada u pet vodećih tvrtki na Zagrebačkoj burzi. CROBEX Indeks žena od 2014. godine izračunava tvrtka za pronalaženje kadrova i savjetovanje u upravljanju ljudskim resursima Selectio. Ovaj indeks omogućava uspoređivanje Hrvatske s ostalim zemljama Europske unije prema Izvješću Europske komisije o rodnoj jednakosti u upravama tvrtki.

Prema posljednjim dostupnim podacima Europske komisije iz travnja 2016. godine najviše je žena u upravama u Francuskoj čak 37,1 posto, Švedskoj 36,1 posto , Italiji 30 posto i Finskoj 29,8 posto. Ove su zemlje, uz Nizozemsku s 28,1 posto, zabilježile najveći rast udjela žena u upravama u godinu dana. Taj je rast prosječno iznosio čak pet posto.

U posljednjih godinu dana u hrvatskim tvrtkama u sastavu CROBEX-a za sedam posto porastao je broj zero companies, odnosno tvrtki koje u upravama nemaju niti jednu ženu. Takvih je čak 55 posto.

Predstavnici AD Plastika sudjelovali su na prvoj sjednici Gospodarskog foruma u okviru Dana FESB-a. Načini suradnje fakulteta i gospodarstva, komunikacija studenata i kompanija u okviru stručnih praksi te zajednički projekti, bile su ključne teme koje za cilj imaju unaprjeđenje suradnje između gospodarstvenika i sveučilišne zajednice.

U Zagrebu je u hotelu Esplanada, u organizaciji Udruženja stranih ulagača u Republici Hrvatskoj i tvrtke Deloitte Hrvatska, održana konferencija Najbolje prakse izravnih stranih ulaganja srednje i jugoistočne Europe. Cilj je konferencije dati doprinos poticanju inozemnih ulaganja i poboljšanju investicijske klime u Hrvatskoj.

Konferencija je okupila stručnjake koji su predstaviti politiku izravnih stranih ulaganja i strategiju ulaganja koju provodi šest država iz srednje i jugoistočne Europe: Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka. Održana je i panel rasprava „Novi izazovi za Hrvatsku – Poboljšanje poslovne klime i privlačenje investicija„ na kojoj je sudjelovala Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske te predstavnici tvrtki investitora među kojima i AD Plastik. Sudionici su u raspravi govorili o tome kako Hrvatska može postati uspješnija u privlačenju ulaganja.

Sudjelujući na glavnom panelu predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen istaknuo je kako su investicije važan pokretač gospodarskih aktivnosti. Na svakog zaposlenog u automobilskoj industriji, koja naglasio je zaobilazi našu državu, dolazi 20 zaposlenih u pratećim industrijama. „Uz pojačan napor u privlačenju investicija od strane Agencije za investicije i konkurentnost, jako je važan individualan pristup hrvatske Vlade svakom velikom potencijalnom investitoru.“, dodao je Došen.

Potpredsjednica Vlade RH  Martina Dalić najavila je kako bi do jeseni trebao zaživjeti internetski servis putem kojeg bi gospodarstvenici mogli prijavljivati administrativne i birokratske zapreke s kojima se susreću.