Kvalitetno i uspješno poslovanje na zahtjevnom automobilskom tržištu AD Plastik Grupi osigurava nastavak trenda poboljšanja financijske pozicije i u 2017. godini. U drugom tromjesečju značajno je smanjena kreditna zaduženost i to za 65,5 milijuna kuna u odnosu na kraj 2016. godine. U objavljenom izvještaju za prvih šest mjeseci, poslovni prihodi Grupe iznose 531,3 milijuna kuna što je rast od 3,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Istovremeno je rast poslovnih rashoda znatno manji.

„Dobri rezultati ostvareni u prvih šest mjeseci posljedica su jasne strategije i vizije razvoja koju smo postavili prije dvije godine, uspješne proizvodnje te promišljenog i kvalitetnog upravljanja troškovima. EBITDA je porasla za 13,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a neto dobit Grupe za prvih šest mjeseci iznosi 38,9 milijuna kuna.“, izjavio je Marinko Došen.

Rusko tržište postepeno se stabilizira što potvrđuje i rast poslovnih prihoda na tom tržištu od 18,8 posto, a povećao se i udio poslovnih prihoda s ruskog tržišta u sveukupnim prihodima Grupe. Znatno jačanje kune u odnosu na euro negativno utječe na visinu iskazanih prihoda na tržištima EU i Srbije, iako je ostvareni obujam proizvodnje veći u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Za prvih šest mjeseci 2017. godine ostvarena EBITDA iznosi 85,4 milijuna kuna, dok EBITDA marža iznosi 16,07 posto. „U promatranom razdoblju dogovorili smo i nove poslove s našim kupcima Fordom i Hellom koji su vrijedni preko 30 milijuna eura. To nam omogućava kontinuirani rast tržišne vrijednosti kompanije pa je tako i u proteklom razdoblju vrijednost naše dionice rasla. Strategija povećanja efikasnosti proizvodnje i racionalizacije troškova potvrđuje se kao dugoročno ispravan i održiv smjer.“, rekao je predsjednik Uprave Marinko Došen.

Ponosni što smo tradicionalno dio projekta Iskustvo zlata vrijedi, ove su godine praksu u AD Plastiku obavljale dvije studentice Ekonomskog fakulteta u Splitu. Ovaj projekt omogućuje obavljanje prakse studentima slabijeg imovinskog statusa i studentima s invaliditetom kod poslodavca, a sve u cilju lakšeg zapošljavanja u budućnosti. Svi zaslužuju jednake prilike.

AD Plastik je u knjigu novih poslova unio i dogovorenu proizvodnju kućišta svjetala za vozilo Volvo V43X. Ovaj posao je dogovoren preko dugogodišnjeg kupca Hella, a osim same proizvodnje značajna je montaža ugradbenih komponenti na ovom projektu.

Kućišta će se proizvoditi u zagrebačkoj tvornici AD Plastika, a početak serijske proizvodnje planiran je u travnju 2018. godine. Projekt bi trebao trajati četiri godine, a očekivani prihodi u tom razdoblju su 22,8 milijuna eura.

Kroz projekt iskustvo zlata vrijede svake godine praksu obavi 60 studenata, a završna manifestacija ovog hvale vrijednog projekta Poslovnog dnevnika okupila je predstavnike hrvatskih kompanija i studente koji će kod njih obavljati svoju praksu. 

Zahvaljujući projektu Iskustvo zlata vrijedi studentice Gabrijela Golem i Perinka Paleško ove će godine obavljati praksu u AD Plastiku. Ovo je peta godina od početka provođenja ovog projekta, a njegovu uspješnost pokazuju studenti koji su pronašli zaposlenje u tvrtkama gdje su bili praktikanti.

Ove se godine u projekt uključio i Večernji list, a prema podacima koje je iznio glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević, svake se godine u projekt uključi šezdesetak studenata.

„Društveno odgovorno poslovanje nužnost je u modernom društvu i poslovnom okruženju. To značajno utječe na vrednovanje poslovne uspješnosti kompanije, ali kako bi bili uspješni svaka kompanija mora se truditi poslovati u harmoniji s okruženjem i zajednicom u kojoj posluje.“, rekao je predsjednik Uprave Marinko Došen.

Kao najveći hrvatski proizvođač komponenti za automobilsku industriju, u AD Plastik Grupi projektima i aktivnostima vezanim za društveno odgovorno poslovanje pridaju poseban značaj. Tako je i s projektom „Iskustvo zlata vrijedi“. Zapošljavanjem osoba s invaliditetom ili osoba slabijeg imovinskog statusa, mladim ljudima pruža se mogućnost za kvalitetniji i ispunjeniji život. „Već nekoliko godina sudjelujemo u projektu Iskustvo zlata vrijedi, jer smo ga prepoznali kao projekt koji za cilj ima senzibiliziranje poslovne zajednice i podizanje svijesti šire javnosti i želimo biti dio takve priče. Iskustvo je mladim ljudima iznimno važno tijekom školovanja kako bi stekli dodatna znanja, ali i pokazali svoje prednosti, afinitete i kvalitete te samim time otvorili vrata svom budućem zapošljavanju.“, dodao je Marinko Došen.

Suradnja AD Plastika s Fordom nastavlja se na novom modelu Focus Activea za koje je dogovoren novi posao dva izuzetno značajna paketa eksterijera koji ukupno sadržavaju 17 proizvoda. Za novi Focus Active AD Plastik proizvodit će bočne zaštitne obloge blatobrana i nogostupa te deflektore i zaštite odbojnika. Proizvodne vrijednosti i angažman u razvoju nove grupe proizvoda aspektnih eksterijera višestruko premašuje dosadašnju realizaciju za ovog kupca.

Početak serijske proizvodnje planiran je u zadnjem kvartalu sljedeće godine, a planirano trajanje projekta je šest godina. Sveukupna je vrijednost projekta 7,8 milijuna eura, a značajan dio odnosi se na razvoj i dizajn proizvoda.

„Ford ima svoje zakonitosti koje se u mnogočemu razlikuju od ostalih kupaca. Kao germanofil u tehničkom smislu, preferiram ovaj način rada koji je mnogo egzaktniji od ostalih proizvođača s kojima radimo. Ponekad je iscrpljujuće, ali nikada bez razloga. Suradnja s Fordovim timovima iz Njemačke i Kine ozbiljna je referenca za budućnost.“, izjavio je zamjenik direktora razvoja Uroš Pavlović koji je radi na razvoju obloga nogostupa novog Ford Focusa Active.