Slovenska tvornica Revoz iz Novog Mesta svečano je obilježila proizvodnju četiri milijuntog vozila Renault proizvedenog u svojim pogonima. Radi se o srebrnom Renault Cliu diesel, proizvedenom za francusko tržište.

Revoz je danas u stopostotnom vlasništvu francuskog Renaulta, a tvornica u Novom Mestu već 46 godina s Renaultom piše nova poglavlja razvoja i napretka automobilske industrije. Dvadeset je godina trebalo tvornici u Novom Mestu da proizvede prvi milijun vozila, zadnji milijun proizveden je u posljednjih sedam godina, a do petog milijuna planiraju doći u sljedeće tri i pol do četiri godine. „U Revozu smo ovaj četiri milijunti automobil proizveli u razdoblju kad se tvornica vraća na stare staze najučinkovitijih podružnica Grupe Renault. Novim razvojnim ciklusom planiramo uvođenje najsuvremenijih tehnologija s područja digitalizacije, automatizacije te električne i autonomne mobilnosti.“, izjavio je ovom prilikom Kaan Ozkan, predsjednik Uprave Revoza.

Revoz okuplja razne dobavljače među kojima je vrlo važan i AD Plastik. Pogotovo je značajna suradnja bila na projektu Edison zahvaljujući kojem se Revoz 2014. istaknuo kao ključni dio partnerstva Alijanse Renault-Nissan i njemačkog Daimlera. Twingo III i Smart ForFour proizvode se isključivo u Novom Mestu, a pridružio im se i električni Smart ForFour, čime je Revoz stupio u novo razdoblje razvoja električne mobilnosti. Od sredine 2017. godine u Revozu se proizvodi dio programa modela Clio četvrte generacije.

Prema riječima Marinka Došena, predsjednika Uprave AD Plastika, u prošloj je godini udio Revoza u ukupnim prihodima AD Plastika iznosio je 20 posto. „Našu suradnju i dalje želimo temeljiti prije svega na povjerenju i kvaliteti i tako razvijati i unaprjeđivati naše partnerstvo. Suradnja Revoza i AD Plastika prolazila je različite faze. Nekad smo za modele Renault 4 i Renault 5 isporučivali obloge vrata i dijelove instrument table, a danas Twingo koji izlazi iz ove tvornice ima 212 dijelova koje proizvodi AD Plastik. Veliki iskorak u našoj suradnji bio je projekt Edison, točnije proizvodnja Twinga i Smarta što je bio jedan od razloga izgradnje potpuno nove i robotizirane linije bojenja u Zagrebu. AD Plastik zajedno s Renaultom sudjeluje i u razvoju samih proizvoda i alata, a pred nama je realizacija novog projekta Clio BJA. Siguran sam kako je to samo jedan u nizu naših budućih uspješnih projekata. U 2017. godini preko devet milijuna komada proizvedenih u našim tvornicama dostavljeno je u Revoz.“, istaknuo je Marinko Došen.

Revoz je 2017. godine uprihodio skoro 1,6 milijardi eura te ostvario dobit od gotovo 35  milijuna eura, a investirano je 40,2 milijuna eura. Najveći je izvoznik u Sloveniji i treće je po veličini poduzeće u toj zemlji. U Revozu je 2017. godine proizvedeno 189 687, a rekordne 2009. godine proizvedeno je 212 680 vozila. Rekord do danas nije nadmašen, ali u bliskoj budućnosti očekuje njegovo nas obaranje ne bi iznenadilo.

U Splitu je otvorena četvrta B2B Run sezona, a AD Plastik tim osvojio je treće mjesto u kategoriji velikih kompanija. Još jednom su združili snage Solinjani i Zagrepčani pa rezultat nije izostao. U pojedinačnim rezultatima najbrži je bio inženjer razvoja Josip Barić osvojivši tako drugo mjesto u ukupnom poretku. Nije izostala ni velika podrška navijača koji su bili među glasnijima na splitskoj rivi. Možete vidjeti slike u galeriji, a kako biste osjetili atmosferu pridružite nam se u Zagrebu.

U organizaciji HGK – Županijske komore Rijeka u Opatiji je održana konferencija Međunarodno gospodarsko povezivanje. Na konferenciji se govorilo o važnim temama poput dobre prakse u internacionalizaciji poslovanja i gospodarskoj suradnji, ulozi i utjecaju potpornih institucija i trgovačkih društava u gospodarskom povezivanju, prilikama u međunarodnom gospodarskom povezivanju poduzetnika zemalja EU te potporama internacionalizaciji poslovanja.

U sklopu konferencije održana panel rasprava na temu „Gospodarska diplomacija i internacionalizacija poslovanja“ na kojoj su sudjelovali predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen, načelnik Sektora za gospodarske poslove iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Jasmin Devlić, voditeljica Odjela za EU poslove, fondove i programe iz sektora za međunarodne poslove HGK Danijela Pečevski, predsjednik Uprave Teximp-Zurich Vlado Vukoja, vlasnik Nilu Stahlbaua iz Beča Niko Ilić i vlasnica Quick Exporta iz Milana Ana Gnječ,

Cilj ove Konferencije  je poticanje  suradnje poduzetnika hrvatskog podrijetla koji žive i rade u inozemstvu s domaćim poduzetnicima, unapređivanje povezanosti poduzetnika i institucija bez obzira na granice, te pružanju potpore domaćim poduzetnicima u internacionalizaciji poslovanja.

Na konferenciji su sudjelovali ugledni i uspješni poduzetnici te predstavnici institucija iz Hrvatske, Slovenije, Kine, Austrije, Srbije, Njemačke, Italije, Mađarske, Švicarske i Rusije čija su iskustva iz poslovne prakse bila značajan doprinos cilju konferencije.