U solinskoj smo tvornici ugostili profesore i studente sa Sveučilišta San Diego, koji su bili jako zainteresirani za upoznavanje poslovanja AD Plastika. Razgledali su pogone i zanimali se za financijske pokazatelje kompanije i kretanje cijene dionice. Pitanja i interesi studenata s drugog kraja svijeta bila su znatno drugačija od onih na koja smo naviknuti, a drugačija promišljanja i iskustva otvaraju nam drugačije perspektive.

U sklopu konvencije Hrvatskih izvoznika koja je ove godine održana pod nazivom Izvoz kao generator rasta i razvoja Republike Hrvatske, tradicionalno su dodijeljene nagrade Zlatni ključ. AD Plastik još jednom je dobio nagradu Zlatni ključ kao najbolji izvoznik na slovensko tržište.

„Već nekoliko godina zaredom AD Plastik osvaja nagradu Zlatni ključ što je još jedna u nizu potvrda naše uspješnosti. Slovenija je nama iznimno značajno tržište s obzirom da se tamo nalazi Renaultova tvornica Revoz, jedan od naših najvećih kupaca. S obzirom na nove poslove dogovorene s Revozom, za očekivati je i daljnji rast na ovom tržištu.“, rekla je članica Uprave Sanja Biočić prilikom preuzimanja nagrade.

Između ostalog, na konvenciji je istaknuto kako od svih hrvatskih kompanija, njih 15 posto čine izvoznici koji zapošljavaju 51 posto svih radnika i čine 75 posto ukupne dobiti. U  Deklaraciji hrvatskih izvoznika 2018 naznačeno je kako se  izvoznici zalažu za primjenu novih tehnologija, ističući kako to ne ovisi samo o poduzetnicima već i kombinaciji mjera ekonomskih politika u području industrijskog razvoja, inovacija, infrastrukture i obrazovanja.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago tom je prigodom ocijenio kako su izvoznici najbolji dio gospodarstva, a kao takvi možda su i jedini temelj za kvalitetne promjene.

Desetak vodećih japanskih kompanija u sklopu svog trodnevnog radnog posjeta Hrvatskoj, došlo je i u tvornicu AD Plastika u Zagrebu. Ovaj prvi veliki posjet japanskih gospodarstvenika organiziralo je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj i Regionalni ured JETRO (Japanska organizacija za vanjsku trgovinu) u suradnji s Agencijom za investicije i konkurentnost, HGK i udruženjem stranih ulagača u Hrvatskoj.

Među japanskim gospodarstvenicima bili su predstavnici Mitsubishija, Japan Tobacco Internationala, Daikina, Hino Motorsa, Sumitomo Electric Hartmetalla, Kajima, Mizuho banke i Itochua, AD Plastik Grupa s tvrtkom Itochu već ima ostvarenu poslovnu komunikaciju koju će zasigurno olakšati i oduševljenje predstavnika tvrtke proizvodnom lokacijom u Zagrebu.

„Predstavnici vodećih japanskih kompanija bili su oduševljeni tehnologijama koje koristimo na zagrebačkom Jankomiru i kvalitetom proizvoda. Nakon prezentacije kompanije i obilaska pogona, svoje su impresije najbolje dočarali pitanjima koja su nam postavljali. Zanimalo ih je što za našu proizvodnju znači prelazak na električna vozila, koje su pogodnosti dolaska japanskih investitora u Hrvatsku te povijest i razvoj AD Plastik Grupe u zemlji koja nema proizvodnju automobila. Ovo je bio jedan iznimno zanimljiv i uspješan posjet, a posebice nas veseli oduševljenje g. Hashimota iz tvrtke Itochu.“, naglasio je Toni Štambuk, direktor prodaje AD Plastika za EU tržište.