Udruga Hrvatski izvoznici na svojoj je izbornoj skupštini odlučila kako će predsjednik Uprave Končar-Elektroindustrije Darinko Bago nastaviti i nadalje voditi udrugu. Profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Marijana Ivanov zamijenila je Josipa Vugrineca, direktora tvrtke Ferokotao, na poziciji zamjenika predsjednika Hrvatskih izvoznika.

Predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen i Petar Šimić, predsjednik Uprave Primacošpeda, novi su potpredsjednici Hrvatskih izvoznika. Njih dvojica zamijenili su dosadašnje potpredsjednice Nadu Šimić i Nadicu Zver.

Ivo Usmiani, predsjednik Nadzornog odbora Jadran galenski laboratorija, Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a i Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke ponovno su potvrđeni za potpredsjednike udruge Hrvatskih izvoznika. Uz članove Predsjedništva izabrano je i šesnaest članova Upravnog odbora. Izabranom vodstvu Hrvatskih izvoznika četverogodišnji mandat počinje teći 16. listopada 2018. godine.

Udruga Hrvatski izvoznici neprofitna je, nestranačka i nevladina udruga, koja je u svom djelovanju neovisna i ne može biti podređena bilo kakvom vanjskom autoritetu. Zadaća ove Udruge između ostalog je poticanje hrvatskog izvoza u svim oblicima i na svim tržištima, promocija kvalitete poslovanja hrvatskih izvoznika te rad na zakonodavnom i pravnom okviru kako bi se olakšalo poslovanje izvoznika.

Na jednodnevnoj konferenciji „Romania Day“ u Zagrebu, u organizaciji InterCapitala, okupili su se hrvatski i slovenski institucionalni investitori te predstavnici rumunjskog tržišta kapitala. Konferencija je održana s ciljem okupljanja, povezivanja i međusobne razmjene mišljenja investitora iz Hrvatske i Slovenija sa stručnjacima i sudionicima rumunjskog tržišta kapitala. Prvi dio bio je posvećen predstavljanju investicijske klime i tržišta kapitala u Rumunjskoj, dok je drugi dio bio rezerviran za sastanke s kompanijama.

Održana je i panel rasprava pod vodstvom Matka Maravića, predsjednika Uprave Interkapital vrijednosnih papira, a sudjelovali su Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Adrian Tanase, predsjednik Uprave Bukureštanske burze, Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika i Marius Dan, voditelj odnosa s investitorima Fondul Proprietatea.

„U Rumunjskoj imamo JV kompaniju Euro APS i tamo poslujemo već 16 godina. Iako nismo izlistani na Bukureštanskoj burzi, naše je iskustvo na rumunjskom tržištu koje ima razvijenu autoindustriju jako pozitivno. Gospodarska politika Rumunjske, kao i zainteresiranost svjetskih investicijskih fondova za rumunjske kompanije, pridonose pozitivnom gospodarskom ozračju te zasigurno posljedično i trendovima trgovanja na tržištu kapitala.“, rekao je Marinko Došen.

Dodao je i kako je cilj AD Plastik Grupe investitorima jasno i transparentno prikazati svoje   poslovne rezultate, planove i poslovne rizike, te osigurati dividendni prinos ne ugrožavajući pritom likvidnost i financiranje daljnjeg rasta i razvoja kompanije.

„Prije svega želimo našim postojećim i potencijalnim investitorima približiti i pojasniti specifičnosti automobilske industrije. Hrvatska nema proizvođače automobila, a samim time nema ni puno velikih dobavljača. Naša je industrija zaista specifična, počevši od toga da   se posluje praktički bez zaliha, do rijetko viđenih partnerskih odnosa između kupaca i dobavljača. Posljednjih smo nekoliko godina uložili puno truda u izgradnju kvalitetnih odnosa s investitorima i kvalitetnije korporativno upravljanje. I na tome planiramo raditi i dalje.“, istaknuo je Marinko Došen sudjelujući na panel raspravi.

Natalya Mostovaya, glavna računovotkinja na lokaciji AD Plastik Togliatti, i mnogi drugi zaposlenici privatno podupiru mlade sportaše kako bi stvarali bolju budućnost. Između ostalog, financijski potpomažu i dječji sportski karting klub u Togliattiju čiji mladi i hrabri vozači trkaćih automobila imaju svega 6 do 12 godina. Ti mali vozači s velikom zahvalnošću i ponosom na natjecanjima nose upravo boje AD Plastika. 

Na nedavno održanom petnaestom godišnjem sportskom događaju „Lada karting Kup“ u Togliattiju, boje AD Plastika branio je šestogodišnji Yegor Bakhmutov koji istinski uživa u vožnji. Natjecao se u kategoriji „Mikro“ i osvojio visoko četvrto mjesto. Želimo mu još puno užitka i uspjeha u budućim utrkama.

Održana je i završna B2B Run utrka u Zagrebu na kojoj je ADP tim osvojio 20. mjesto u ukupnom poretku, a 13. mjesto u kategoriji velikih tvrtki. Josip Barić ponovno je bio na postolju osvojivši treće mjesto u pojedinačnoj konkurenciji velikih tvrtki.

„Noseći boje kompanije, borbeno smo otrčali pet kilometara i pokazali kako uz poslovne uspjehe, zajednički možemo postići i sportske uspjehe. Ovakvi događaji pozitivno utječu na međuljudske odnose i doprinose ugodnijem i efikasnijem radu. Željno iščekujemo sljedeću sezonu.”, rekao je Mario Barunica, kapetan tima.