AD Plastik Grupa nastavlja pozitivan trend poslovanja što potvrđuje i upravo objavljen izvještaj za prvih devet mjeseci 2018. godine. Ostvareni su poslovni prihodi Grupe u iznosu od 939,39 milijuna kuna, a to je porast od 20,51 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Jasna vizija i strategija kompanije, usmjerena na potrebe tržišta i kupaca, omogućava kontinuirani rast poslovnih prihoda.

Ostvarena neto dobit za prvih devet mjeseci iznosi 60,09 milijuna kuna i u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla je za 44,24 posto. Rast prihoda, operativna efikasnost proizvodnih lokacija i niži troškovi financiranja, najzaslužniji su za ostvarenje ovakvih rezultata.

„Krajem srpnja postali smo stopostotni vlasnici jedne od vodećih mađarskih kompanija za proizvodnju plastičnih komponenti Tisza Automotive, čime smo ostvarili ključne ciljeve naše strategije rasta i srednjoročnog plana razvoja. Realizacija novih projekata i dogovorenih poslova u srednjoročnom će nam razdoblju osigurati nastavak rasta prihoda i dobre rezultate.“, kazao je Marinko Došen.

U izvještajnom je razdoblju porasla i EBITDA grupacije za 9,75 posto i iznosi 128,94 milijuna kuna. Neto financijska pozicija vrlo je stabilna, iako je zbog provedene akvizicije izmijenjena u odnosu na prethodna razdoblja. Od početka godine dogovoreno je više od 135 milijuna eura novih poslova za poznate kupce i to je temelj daljnjeg uspješnog poslovanja.

„Udovoljavamo svim zahtjevima tržišta i kupaca i to je osnova daljnjeg napretka u poslovanju. Preduvjeti budućeg rasta i razvoja uspješno su postavljeni, a na nama je da prihvatimo nove izazove i nastavimo smjerom koji smo zadali.“, rekao je predsjednik Uprave Marinko Došen.

Prva nacionalna kampanja „STOP ozljedama na radu“ provedena je od listopada 2016. do listopada 2018. godine u organizaciji Zavoda za unaprjeđivanje zaštite na radu u razdoblju. U sklopu obilježavanja europskog tjedna zaštite na radu, na konferenciji „Zaštita na radu – jučer, danas, sutra“ održanoj u Zagrebu dodijeljena su priznanja i plakete Zavoda za unapređivanje zaštite na radu za ostvarene zapažene rezultate tvrtkama i ustanovama. 

Priznanja i plakete dobili su AD Plastik, Cemex, HEP, INA, Holcim Hrvatska, DS Smith Plastics Karlovac, ROCKWOOL Adriatic i ustanova URIHO. U obrazloženju za AD Plastik istaknuto je kako dodatno ulaganje u sigurnost i kvalitetu potvrđuju brojni certifikati koje kompanija posjeduje. Istaknuto je kako se u AD Plastiku posebna pozornost posvećuje identifikaciji rizičnih situacija i informiranju radnika o preventivnim aktivnostima, a osnovana je i posebna komisija za unapređivanje sigurnosti i zdravlja radnika.

Akcijski plan mjera i aktivnosti za unaprjeđivanje zaštite na radu sadrži razradu aktivnosti koje se odnose na redovite, ciljane i kontrolne unutarnje nadzore, osposobljavanje za rad na siguran način svih dionika, kvalitetnije planiranje i aktivnosti Odbora zaštite na radu, implementaciju sustava kvalitete, provedbu nabave radne opreme i sredstava rada i kontinuiranu suradnju svih ključnih dionika. U okviru strateških ciljeva kompanije utvrđeni su i konkretni zadaci i ciljevi kojima će se područje zaštite na radu kontinuirano unaprjeđivati, uz ulaganje u novu tehnologiju, opremu i uvjete rada za optimiziranje troškova, ali i podizanje razine sigurnosti radnika.

Akvizicije, spajanja i prodaje poslovanja u cijelome su svijetu u 2017. godini dosegle vrijednost od preko 3,5 bilijuna američkih dolara, iznesen je to podatak na Konferenciji M&A spajanja i preuzimanja u funkciji rasta i razvoja. Konferenciju je organizirao poslovni tjednik Lider i vodeća hrvatska M&A savjetnička kuća Caper koja je član Oaklinsa .

„AD Plastik posluje u  devetnaest zemalja u svijetu, a fokus je na zapadnom dijelu Europe.  Zadnja naša značajnija akvizicija dogodila se u Mađarskoj gdje smo kupili tvrtku koja proizvodi dijelove za Suzuki i Bentley, a to su kupci koje do sada nismo imali u svom portfelju. Autoindustrija je kao obitelj. Teško se ulazi, ali morate poprilično zgriješiti da izađete.“,  izjavio je tom prigodom sudionik konferencije Hrvoje Jurišić, izvršni direktor za istraživanje i razvoj AD Plastika.

Konzultantska tvrtka Caper između ostalog došla je do zaključka kako je danas svaka zdrava kompanija  poštena lovina za preuzimanje, a i svaki veći konkurent ili partner može se preko noći pretvoriti u legitimnog lovca. Kapital je povoljan, zdrave privatne tvrtke rastu, a poslovno okružje je i dalje pozitivno. Ove činjenice utvrdila je istraživanjem, a one su predstavljene na prvoj hrvatskoj konferenciji posvećenoj preuzimanjima i spajanjima.

Pored uobičajenih pokretača M&A aktivnosti poput osiguravanja natprosječnog rasta, dolaska do novih tehnologija, znanja ili tržišta, jedan od najvažnijih pokretača u novije vrijeme su promjene izazvane brzim tehnološkim inovacijama. One ozbiljno remete uhodane poslove tržišnim liderima s tradicionalnim poslovnim modelima.

U sklopu državničkog i radnog posjeta, u Parizu je održan i Hrvatsko – francuski gospodarski forum. Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, u izaslanstvu su bili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar turizma Gari Cappelli. Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako Hrvatska provodi niz reformi s ciljem smanjivanja makroekonomskih nestabilnosti, poreza i davanja poslodavaca.

„Hrvatska je zemlja poželjna za investiranje. Za francuske ulagače puno je zanimljivih područja za ulaganje. Velike su mogućnosti u turizmu, auto industriji, prometu i energetici. Mjere i reforme koje provodi Vlada daju okvir za stabilan rast i razvoj što dovodi do pozitivnog poslovnog i ulagačkog ozračja.“, kazao je tom prigodom predsjednik Vlade RH.

Hrvatski i francuski gospodarstvenici sastali su se drugog dana posjeta Parizu, a među gospodarskim predstavnicima bila je i AD Plastik Grupa. Na sastanku s MEDEF-om, najvećim udruženjem poslodavaca u Francuskoj, sudjelovali su predstavnici Đure Đakovića, Končara, Spin Valisa, Podravke i Saint Jean Industries te ostalih hrvatskih tvrtki koje su zainteresirane za značajniji iskorak na francuskom tržištu. MEDEF ima više od 750.000 članica od kojih preko 90 posto otpada na male i srednje tvrtke koje surađuju s najjačim svjetskim kompanijama u autoindustriji.

„Već dugi niz godina surađujemo s francuskom autoindustrijom, a jedan od naših najvećih kupaca je Renault, francuski proizvođač automobila koji s gotovo 60 posto udjela sudjeluje u našim prihodima. Proizvodimo komponente i za francuska vozila Peugeot, a imamo dugogodišnju suradnju s Faurecijom, s kojom imamo joint-venture kompaniju u Rumunjskoj. Reydel je također francuska kompanija s kojom dugo surađujemo, a u posljednje vrijeme razvijamo suradnju s francuskim partnerima Hutchinsonom i Segulom. Naš stalni interes je rast prodaje i razvojnih kompetencija kroz dugoročnu suradnju s proizvođačima automobila, razvojnim centrima i Tier1 partnerima.“, kazao je između ostalog Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

Ove nas godine ponovno možete pronaći na Virtualnom sajmu karijera i znanja. Kao srebrni izlagač, imamo deset otvorenih pozicija u Solinu i Zagrebu.

Tražimo alatničare, inženjera razvoja proizvoda, koordinatore sustava kvalitete i radnike na održavanju. Više informacija o prednostima rada u AD Plastiku dobit ćete na Virtualnim danima karijera.

Ovogodišnji Virtualni sajam karijera i znanja opet je okupio renomirane poslodavce koji zapošljavaju na različitim pozicijama, a možete se prijaviti do 11. listopada.