AD Plastik od danas službeno prelazi u Vodeće tržište Zagrebačke burze. Ugovor su potpisali Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika, i Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Marinko Došen tim je povodom izjavio: „Iznimna nam je čast biti među prvim kompanijama uvrštenim na Vodeće tržište Zagrebačke burze. AD Plastik ostvaruje jako dobre poslovne rezultate i u posljednjih smo nekoliko godina uložili velike napore kako bismo postigli željeni napredak u izvještavanju i informiranju investicijske javnosti. Naš je primarni cilj visoka razina transparentnosti komunikacije prema dioničarima, ali i ostalim dionicima kompanije, u svrhu pravovremenog i točnog informiranja o svim ključnim aktivnostima kompanije i rezultatima koji iz njih proizlaze. Naš su rad i napredak prepoznati od strane stručne i široke javnosti, čemu svjedoče brojna priznanja i nagrade koje primamo. To nam je veliki poticaj, ali i odgovornost za budućnost. Prelaskom na prestižno, ali vrlo zahtjevno Vodeće tržište Zagrebačke Burze, želimo svojim primjerom doprinijeti podizanju transparentnosti i korporativnog upravljanja te razvoju cjelovitog tržišta kapitala u Hrvatskoj.“

Čestitavši AD Plastiku Ivana Gažić istaknula je: „Izuzetno nam je drago vidjeti AD Plastik u Vodećem tržištu, najzahtjevnijem tržišnom segmentu Zagrebačke burze, u kojem kotiraju kompanije s najvišom razinom transparentnosti i korporativnog upravljanja. AD Plastik među prvim je kompanijama koje su se odlučile pristupiti ovom prestižnom tržišnom segmentu te nam je zadovoljstvo što ćemo i dalje zajednički raditi na podizanju razine transparentnosti, pružajući time pozitivan primjer čitavom tržištu.“

Pred same božićne blagdane AD Plastik donirao je dvadeset stolnih računala Gradu Solinu za potrebe udruga, institucija i ustanova. Tako su donirana računala dobile osnovne škole don Lovre Katića, Vjekoslava Paraća, Kraljice Jelene i Kralja Zvonimira, dječji vrtić Cvrčak, Gradska knjižnica Solin, Dom kulture Zvonimir, udruga Solinski bubamarci, KUD Salona, planinarsko društvo Sveti Jure i Gradska glazba Zvonimir.

Zahvaljujući se AD Plastiku na donaciji, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević kazao je kako je ova donacija primjer dobre suradnje solinskih gospodarstvenika i Grada Solina. „Uz to što organiziramo prijem za obitelji poginulih branitelja, Grad Solin organizira i prijem za lokalne poduzetnike i gospodarstvenike kojeg smo nazvali Poduzetnička sinergija. Sam naziv tog primanja i druženja ujedno sve govori.“, istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Ninčević.

Dodjeli donacija računala nazočili su predsjednik Uprave Marinko Došen i član Uprave AD Plastika Mladen Peroš. „Vjerujem kako će ova donacija pomoći našim sugrađanima u daljnjem radu, a AD Plastik želi pomoći razvoju zajednice i to prije svega djeci koja uvijek trebaju pomoć.“, kazao je tom prigodom Marinko Došen.

Redoviti posjeti studenata solinskoj tvornici, govore u prilog uspješnoj suradnji AD Plastika i znanstvene zajednice, ali ponajviše govore o zanimljivosti same industrije. Osim uobičajenih posjeta studenata s Kemijsko-tehnološkog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita, ovaj su nas put posjetili i studenti Tehnološkog fakulteta iz Tuzle. Njihovo zanimanje za AD Plastik ukazuje kako kadra u solinskoj tvornici u budućnosti neće nedostajati.

U Zagrebu je u organizaciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i Hanza medije održana konferencija „Buđenje tržišta kapitala“ koja je okupila velik broj uglednika i stručnjaka iz područja politike i gospodarstva.

Uz predsjednika Upravnog vijeća Hanfe Antu Žigmana i Gojka Drljaču, predstavnika Hanza Medie kao domaćine, uzvanicima su se uvodno obratili i ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Tolušić te ministar financija Zdravko Marić, nakon čega je uslijedila prezentacija starijeg ekonomista Europske investicijske banke Laurenta Marina. Europsko tržište kapitala nastavlja s oporavkom no još uvijek nije sposobno za potrebnu potporu korporativnom gospodarstvu, ocijenio je u svom izlaganju sudionicima konferencije Laurent Maurin.

Na panel raspravi koja je uslijedila sudjelovali su guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, investitor Nenad Bakić i profesorica na Ekonomskom fakultetu Danijela Miloš Sprčić.

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman upozorio je kako se iza domaćeg tržišta kapitala nalazi deset teških godina. Uz krizu koja je dugo trajala i imala velike posljedice, tu je još Agrokor kao najnoviji vrlo teški udarac tržištu kapitala. Žigman je uvjeren kako će novi zakon o tržištu kapitala vratiti povjerenje malih ulagača u tržište kapitala.

Sudjelujući u zanimljivoj panel raspravi predsjednik uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen naglasio je kako interes kapitala dovoljno ne prati rast tvrtki,  pa tako niti rast AD Plastik Grupe. „Možemo nabrajati razne pokazatelje, statistike i vaditi zaključke zbog čega je interes ulagača za kompanije kojima ide dobro slab. Ključni odgovor zašto je tome tako leži u općoj razini povjerenja u tržište kapitala i nedostatnom rastu gospodarstva i industrijske proizvodnje.“, kazao je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

Ova konferencija bila je prilika za razgovor o perspektivi hrvatskog tržišta kapitala, s obzirom na deset godina u kojima se ono nije uspjelo probuditi, a što je započelo još s financijskom krizom, nastavilo se recesijom te utjecajem drugih nepovoljnih čimbenika.

U sklopu dodjele Nagrada Zagrebačke burze, ove je godine po prvi puta dodijeljena i nagrada revizorske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC) za građenje povjerenja javnosti kojoj je cilj prepoznati i nagraditi tvrtke koje se ističu kroz jasnoću i transparentnost. AD Plastik je po kriterijima ove poznate revizorske tvrtke kroz proces selekcije odabran kao najbolji.

Zahvaljujući se na nagradi, predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen kazao je kako mu je iznimno zadovoljstvo primiti nagradu koja potvrđuje kako su trud, rad i unaprjeđenja koja su napravljena prepoznata i od stručne javnosti.

„Posljednjih nekoliko godina uložili smo uistinu velike napore i postigli izniman napredak u izvještavanju i informiranju investicijske javnosti o poslovanju AD Plastik Grupe. Naš primarni cilj je transparentna komunikacija prema dioničarima i ostalim dionicima, kako bi pravovremeno i točno bili upoznati s ključnim aktivnostima kompanije i rezultatima koji iz tih aktivnosti proizlaze. Svim našim dioničarima želimo osigurati transparentno, stabilno i odgovorno poslovanje. Ova nagrada nam je potvrda, ali i dodatni motiv da se nastavimo razvijati u tom pravcu.“, rekao je Marinko Došen.

S ciljem jačanja prepoznatljivosti tržišta kapitala i njegovih aktivnih sudionika među financijskom i općom javnosti Zagrebačka burza je 2012. godine utemeljila Nagrade Zagrebačke burze koje se tradicionalno dodjeljuju svake godine sredinom prosinca.

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Split, u nazočnosti brojnih gospodarstvenika, predstavnika lokalne i regionalne vlasti, te gospodarskih i drugih institucija, AD Plastiku je dodijeljena plaketa Zlatna kuna u kategoriji velikih tvrtki. U završni izbor ove kategorije, pored AD Plastika, ušle su još tvrtke Tommy i Bobis. Tako je prema strogo propisanim kriterijima kojima HGK ocjenjuje uspješnost poslovanja, AD Plastik najuspješnija velika županijska tvrtka za 2017. godinu.

Zahvaljujući se na dodijeljenom priznanju, predsjednik uprave Marinko Došen kazao je kako je rast kompanije ostvaren zahvaljujući prije svega njenim zaposlenicima kojih ima gotovo tri tisuće. „Kako poslujemo na zahtjevnom svjetskom tržištu i s obzirom na industriju kojoj pripadamo, često nas pitaju hoćemo li promijeniti sjedište tvrtke. Naš odgovor je uvijek isti – AD Plastik je osnovan u Solinu i tu će ostati njegovo sjedište.“, kazao je Marinko Došen.

Nagrada Zlatna kuna najviše je priznanja Hrvatske gospodarske komore koje se najboljim tvrtkama dodjeljuje za uspješnost u poslovanju na županijskom nivou.

Zbog svojih smo uvjerenja potpisnici Povelje o raznolikosti čime smo prihvatili njena načela i postali dijelom EU inicijative koja promovira raznolikost. Svi naši zaposlenici i oni koji to žele postati trebaju imaju iste mogućnosti.

Kako bismo podizali svijest o važnosti raznolikosti i jednakih mogućnosti unutar kompanije proveli smo kampanju na svim našim lokacijama. Na taj način doprinosimo razvoju potencijala svih naših zaposlenika bez obzira na njihove individualne razlike, stvarajući ugodno radno okruženje.