U tvornici AD Plastik Grupe na zagrebačkom Jankomiru održan je Dan investitora na kojem su predstavljeni poslovni rezultati za 2018. godinu i prvo tromjesečje 2019. godine te planovi i očekivanja za tekuću godinu. Svi članovi Uprave AD Plastik Grupe odgovarali su na pitanja zainteresiranih investitora, nakon čega je organiziran obilazak linije bojenja.

„S rezultatima smo bili većim dijelom upoznati, ali dobili smo odgovore na neka dodatna pitanja. Ono što nas je svih oduševilo je obilazak same tvornice jer sada nam je svima malo jasnije kako to u stvarnosti izgleda.“, rekao je jedan od prisutnih predstavnika.

Na Danu nastavnih baza u Splitu FESB nam je uručio još jedno Priznanje za izvrsnu suradnju koje se temelji na dugogodišnjoj suradnji. Priznanje za izvrsno zalaganje na stručnoj praksi dobio je Mijo Brnić koji je svoju stručnu praksu odradio upravo u solinskoj tvornici AD Plastik Grupe. Ovim putem mu čestitamo i želimo pohvaliti sve ostale studente koji su kod nas obavljali stručnu praksu. Obavljanje stručne prakse unutar realnih sektora, uvelike doprinosi razvoju nadolazećih mladih stručnjaka i zato kao grupacija potičemo i pozivamo studente da nam se pridruže.

AD Plastik Grupa objavila je Međuizvještaj poslovodstva za prva tri mjeseca 2019. godine u kojem je ostvarila poslovne prihode od 348,3 milijuna kuna što predstavlja rast od 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prvi je dio godine obilježila završna etapa proizvodnih ciklusa ključnih vozila AD Plastik Grupe i to faze 1 Twinga i Smarta te Renault Clia. U tijeku je izmjena serijske proizvodnje navedenih modela s redizajniranim i moderniziranim verzijama pa je tako krajem ožujka započela serijska proizvodnja novog Twinga, a za Smart fazu 2 i Renault Clio 5 očekuje se početak serijske proizvodnje u narednom razdoblju.

Ostvarena neto dobit Grupe za prva tri mjeseca 2019. godine iznosi 27,9 milijuna kuna, a EBITDA 46 milijuna kuna. Kretanje ovogodišnje EBITDA-e nije usporedivo s prošlom godinom zbog drugačijih etapa proizvodnih ciklusa. Tako će početak proizvodnje novih modela tijekom godine rezultirati rastom EBITDA-e, a do kraja godine završit će se i integracija Tisza Automotivea.

„U prva smo tri mjeseca ove godine najveće napore uložili u pripremu naših proizvodnih lokacija za početak serijske proizvodnje, ali i u pregovore s potencijalnim i postojećim kupcima. Unatoč padu prodaje automobila na europskom i ruskom tržištu, najave naših kupaca su više nego optimistične što je vrlo pozitivan pokazatelj za daljnji rast našeg poslovanja.“, rekao je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe. 

Neto financijski rezultat povoljniji je u promatranom razdoblju, a neto financijski dug porastao je najvećim dijelom zbog realizacije kredita za financiranje investicija u matičnom društvu.

„Ostvarenim smo rezultatima zadovoljni jer su u skladu s onim što smo zadali i do kraja ćemo godine realizirati planirane ciljeve.“, izjavio je Marinko Došen.

Povodom ADP Dana i ove smo godine organizirali team building na kojem su se družile kolege iz Rusije, Srbije, Mađarske i Hrvatske. Dalmatinska hrana, more i dobra zabava doprinijeli su veseloj i opuštenoj dvodnevnoj atmosferi. Više o tome možete pogledati u našoj galeriji fotografija jer slike govore više od riječi.

U sklopu drugog po redu ZORH susreta na temu zaštite okoliša održanog na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu, okupili su se znanstvenici, stručni djelatnici i studenti s ciljem poticanja suradnje između gospodarstva i fakulteta po pitanju očuvanja okoliša i zdravlja ljudi. Među sveukupno 19 sudionika koji su predstavili svoje znanstveno – stručne radove, naš zaposlenik Zvonimir Jurun predstavio je svoj rad na temu „Interna regeneracija plastike tvrtke AD Plastik u pogonu brizganja na lokaciji Solin“. Upoznao je sudionike s tehnikama i važnosti zbrinjavanja i regeneriranja plastike, a zanimljivo je naglasiti kako je Jurun jedan od organizatora prvog ZORH susreta.

Još je jedna splitska B2Run utrka iza nas. Naš Josip Barić osvojio je treće mjesto u sveukupnom poretku, a i naše su zaposlenice osvojile visoko treće mjesto u skupini velikih tvrtki. Natjecateljskog duha nije nedostajalo, a druženja nakon utrke sve su zanimljivija i kolegama netrkačima. Pripreme za Zagreb već su krenule, vidimo se uskoro.

Među novim poslovima ugovorenim za europsko tržišteukupne vrijednosti 10,2 milijuna eura, prvi su poslovi za mađarsku tvornicu AD Plastik Grupe dogovoreni od početka njene integracije. Za tržište Mađarske dogovoreni su poslovi za vozila Suzuki Vitara i S Cross, Audi A3 i Audi A3 CC te BMW 3 sveukupne vrijednosti 3,6 milijuna eura.

Glavni udio u realizaciji Tisza Automotivea ima Suzuki, a upravo za vozila Vitara i S Cross ugovoreni su novi poslovi proizvodnje obloga hladnjaka.

„Iako se ne radi o financijski velikom projektu, ova je nominacija važna zbog kontinuiteta suradnje s ovim renomiranim proizvođačem i najvećim kupcem u našoj mađarskoj tvornici. Uspostavili smo vrlo važnu suradnju naših službi razvoja koja će zasigurno rezultirati nekim novim realizacijama i izazovima.“, izjavio je Toni Štambuk, direktor prodaje za EU tržišta.

S kupcem Alro ugovoreni su poslovi proizvodnje vanjskih obloga vrata i komponenti branika za Audijeva vozila ukupne vrijednosti 2,2 milijuna eura, a s kupcem SMP ugovorena je proizvodnja krovnih letvica za vozila BMW 3 u vrijednosti od 0,9 milijuna eura. Navedeni poslovi realizirat će se u mađarskoj proizvodnoj lokaciji koja trenutno proizvodi i dijelove za Bentley, proizvođača s iznimno visoko postavljenim standardima kvalitete. Najveći dio realizacije za Bentley čini proizvodnja plastičnih komponenti koje se oblažu specijalnom kožom isporučenom od kupca koji strogo nadzire proces.

„Do kraja 2019. godine planirana je potpuna integracija Tisza Automotivea u sustav AD Plastik Grupe i nakon reorganizacije koju provodimo i planiranih investicija, lokacija u Mađarskoj bit će potpuno spremna za nove poslove i izazove. Tvornica ima veliki potencijal i sigurno će doprinijeti našem pozicioniranju kao jednog od vodećih globalnih dobavljača na području istočne Europe.“, rekao je Daniel Kovač, direktor tvornice Tisza Automotive.

AD Plastik Grupa ugovorila je i nove poslove sa svojim dugogodišnjim kupcima Renault Grupom i Hellom. Tako će proizvoditi nosače radara za vozila Renault Traffic ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura te kućišta svjetla za vozila Nissan Navara i Volvo V40 ukupne vrijednosti 5,1 milijun eura.

I ove smo godine povodom ADP Dana organizirali niz aktivnosti na svim lokacijama Grupe. Tako smo u Solinu i Zagrebu, osim već tradicionalne Pričaonice s Upravom, organizirali i Dan otvorenih vrata za obitelji svojih zaposlenika, a za najmlađe smo pripremili interaktivnu predstavu o očuvanju prirode i okoliša Eco Patrola. Članovi obitelji su zajedno s našim zaposlenicima razgledali pogone i radna mjesta svojih najmilijih. U galeriji fotografija pogledajte kako je bilo.

Integrirani godišnji izvještaj AD Plastik Grupe za 2018. godinu potvrđuje kako je to godina rekordnih prihoda i neto dobiti kompanije. U izvještajnom su razdoblju ostvareni poslovni prihodi u iznosu 1,3 milijarde kuna na razini Grupe, što je rast od 21,2 posto u odnosu na 2017. godinu. Neto dobit Grupe iznosi rekordnih 89,32 milijuna kuna, a u odnosu na godinu ranije to je povećanje od 27,23 posto. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) bilježi manji rast u odnosu na godinu ranije i iznosi 161,73 milijuna kuna.

„Ostvareni rekordni poslovni prihodi i neto dobit zasigurno nam daju razloga za zadovoljstvo, ali pred nama je zahtjevna godina početka serijske proizvodnje dogovorenih velikih poslova za koje je priprema napravljena upravo u 2018. godini. Godinu je ujedno uvelike obilježila kupnja mađarske kompanije Tisza Automotive koja nam osigurava daljnji razvoj i rast na jednom od najbrže rastućih tržišta autoindustrije.“, izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

Ostvaren je značajno povoljniji neto financijski rezultat u odnosu na godinu ranije, a financijska pozicija, iako nešto izmijenjena zbog akvizicije Tisza Automotivea, i dalje je vrlo stabilna. Rezultati potvrđuju kako se takav trend može očekivati i u budućnosti.

„Ostvarenim dobrim rezultatima, dodatnu stabilnost i sigurnost pružaju 136 milijuna eura vrijedni novi poslovi ugovoreni u promatranom razdoblju. Temeljem dogovorenih poslova i najava naših kupaca, u ovoj godini očekujemo dodatno povećanje prihoda. Čekaju nas i značajna ulaganja u povećanje kapaciteta na lokacijama u Hrvatskoj, a uvodimo i nove podtehnologije koje će našem postojećem portfelju proizvoda dati dodanu vrijednost.“, izjavio je Marinko Došen.

U integriranom su izvještaju detaljno i temeljito prikazani financijski rezultati, društveni, okolišni i ekonomski utjecaji, upravljanje, utjecaj materijalnih aktivnosti na rezultate kompanije i upravljanje rizicima poslovanja. Kvalitetnim pregledom financijskih i nefinancijskih pokazatelja poslovanja, poboljšavamo svoju transparentnost i doprinosimo povjerenju naših dionika pa je tako izvještaj o održivosti kompanije sastavni dio Integriranog godišnjeg izvještaja.

Ovakvim načinom izvještavanja, AD Plastik Grupa želi omogućiti bolje razumijevanje industrije u kojoj posluje, poslovnih mogućnosti, strategije poslovanja, korporativne kulture i povećanja vrijednosti kompanije.

„Financijski rezultati najvažniji su u poslovanju svake kompanije, ali njezina uspješnost očituje se i kroz kvalitetno i strukturirano upravljanje društvenim i okolišnim temama. U tom segmentu ostvarujemo veliki napredak i na taj način svim svojim dioničarima osiguravamo dodanu vrijednost.“, poručio je Marinko Došen. 

AD Plastik Grupa dogovorila je nove poslove za europsko tržište ukupne vrijednosti 46,8 milijuna eura. Tako će se u tvornicama grupacije raditi različite komponente za više modela vozila PSA i FCA Grupe. Proizvodnja većine ugovorenih poslova trebala bi započeti već sljedeće godine, a projekti će trajati od četiri do deset godina.

Proizvodit će u svojim tvornicama rukohvate za više modela vozila PSA Grupe i to Peugeot 208, Peugeot 2008, Citroen DS3 Crossback i Opel Corsu, a vrijednost ovog projekta je 20 milijuna eura. Rukohvati su jedan od proizvoda koje PSA Grupa želi standardizirati za više modela vozila, što je dodatna prilika za unaprjeđenje suradnje s ovim proizvođačem.

Rukohvati AD Plastika krasit će i novi Jeep Compass, vozilo iz obitelji FCA Grupe, a vrijednost ovog posla je 6,8 milijuna eura. Povećanje postojećih količina i novi poslovi koji su dogovoreni, popunit će i kapacitete tvornice u Mladenovcu, gdje će se prvi puta proizvoditi rukohvati za vozila PSA Grupe.

Isto tako, Grupa po prvi puta proizvodi bojene komponente za PSA Grupu, što potvrđuje značajan razvoj i unaprjeđenje suradnje s ovim kupcem. Dogovorena je proizvodnja bočnih letvica vrijedna tri milijuna eura za jedan od najprodavanijih modela ovog proizvođača Citroen C3.

Unutarnje obloge motora za vozilo Opel Adam Crossback također će se raditi u tvornicama AD Plastik Grupe, a ovaj je posao vrijedan 1,4 milijuna eura. Opel je novi član PSA grupacije i ovo je prvi posao dogovoren s ovim kupcem od njihovog pripajanja. Već sljedeće godine započet će proizvodnja nosača zvučnika za vozila Citroen Picasso i C-Elysee vrijedna 1,7 milijuna eura.

S nestrpljenjem se očekuje predstavljanje nove generacije električnog Fiata 500e koje je najavljeno za Geneva International Motor Show sljedeće godine. Za ovo će vozilo veliki broj komponenti interijera i uvodnici zraka biti proizvedeni unutar tvornica AD Plastik Grupe. Za razliku od svog prethodnika, ovaj će se model proizvoditi u Europi i trebao bi stići na znatno veći broj svjetskih tržišta. Vrijednost ovog projekta je 13,9 milijuna eura, a ovo je još jedno vozilo na električni pogon u portfelju Grupe. Ovime se potvrđuje siguran smjer daljnjeg rasta i razvoja u kategoriji sve zastupljenijih električnih vozila.