AD Plastik Grupa objavila je Međuizvještaj poslovodstva za prvih šest mjeseci 2019. godine u kojem su poslovni prihodi porasli za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i iznose 713,7 milijuna kuna. Ostvarena neto dobit Grupe u izvještajnom razdoblju iznosi 57 milijuna kuna što je rast od 1,3 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2018. godine. Rast od 3,4 posto bilježi i EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) Grupe koja u promatranom razdoblju iznosi 103,4 milijuna kuna.

 „U lipnju je započela serijska proizvodnja novog Clia 5, jednog od najprodavanijih modela Renault Grupe, a zbog izvrsne potražnje i prihvaćanja ovog modela na tržištu tijekom jeseni očekuje nas značajno povećanje proizvedenih količina i potpuno uhodavanje svih proizvodnih aktivnosti. Twingo, Smart i Clio te početak serijske proizvodnje novog Forda Puma koji je pred nama, osiguravaju nam stabilnost poslovanja u nadolazećem razdoblju.“, rekao je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe. 

Neto financijski rezultat povoljniji je u promatranom razdoblju, a neto financijski dug porastao je u odnosu na kraj 2018. godine, iako je smanjen u odnosu na prvo tromjesečje. Razlog tome u najvećoj mjeri proizlazi iz realizacije kredita za financiranje investicija u matičnom društvu.

 „Najave naših kupaca su dobre, čemu u prilog govori i 57 milijuna eura novih poslova za europsko tržište ugovorenih u izvještajnom razdoblju. Među njima su i prvi poslovi dogovoreni za našu mađarsku tvornicu od njenog preuzimanja, što je značajno zbog kontinuiteta i unaprjeđenja suradnje s novim kupcima u portfelju Grupe. Naši prihodi pokazuju kako stalno rastemo bolje od samih tržišta na kojima poslujemo i potvrđuju ispravnost naših poslovnih odluka jer europsko i rusko tržište i dalje bilježe manji pad prodaje novih automobila.“, izjavio je Marinko Došen.

Ovo ljeto je u Dalmaciji bilo obilježeno strahovito velikim brojem požara. Jedan od najvećih pogodio je i rubne dijelove grada Splita i okolicu. Tako je sredinom srpnja vatrena stihija stigla i u neposrednu blizinu naše tvornice u Solinu. Te noći nitko u Splitu nije mirno spavao. Ljudi na terenu bili su iscrpljeni i umorni, a stravične slike požara, koji guta sve pred sobom, obišle su svijet. Već idućeg jutra inženjeri odjela razvoja u Solinu pokrenuli su žurnu akciju prikupljanja pomoći za iscrpljene vatrogasce, prateći upute nadležnih službi. Prikupljanju pomoći odmah se odazvala i Uprava AD Plastik Grupe s donacijom za kupnju hrane i pića. Kolege iz razvoja kombijem su odvezli prikupljenu pomoć u Žrnovnicu i time iskazali našu podršku.

AD Plastik Grupa nedavno je s alijansom Renault-Nissan-AvtoVAZ ugovorila nove poslove za rusko tržište ukupne vrijednosti 71,4 milijuna eura. Više od 80 različitih komponenti eksterijera proizvodit će se u tvornici AD Plastik Grupe u Togliattiju koja će zbog novih poslova proširiti svoje kapacitete injekcijskog prešanja.

Osim proizvodnje dijelova eksterijera koje čine komponente branika, pragovi, blatobrani i zaštite podvozja, iskusni tim inženjera grupacije zadužen je i za razvoj velikog dijela dogovorenih pozicija. Ovime je Grupa učvrstila svoju poziciju razvojnog dobavljača brizganih komponenti alijanse Renault-Nissan-AvtoVAZ.

Novi se poslovi odnose na treću generaciju vozila Logan i Sandero koji se u Rusiji proizvode pod Renaultovim imenom u tvornici AvtoVAZ Togliatti. Nova generacija ovih vozila proizvodit će se u Rumunjskoj, Rusiji, Alžiru, Maroku i Kolumbiji pod zajedničkim globalnim imenom i izgledom. 

Renault Logan i Sandero limuzinska su i kompaktna verzija istog vozila, a među dvadeset su naj-prodavanijih vozila na ruskom tržištu. Stoga ne čude uistinu velika očekivanja za redizajnirane modele, čija se prodaja procjenjuje na preko 140.000 vozila godišnje samo u Rusiji. Početak serijske proizvodnje planiran je u drugom tromjesečju 2021. godine, a predviđeno je trajanje projekta od osam godina.

„Alijansa Renault-Nissan-AvtoVAZ među ključnim je proizvođačima automobila u Rusiji s više od 33 posto tržišnog udjela, a ujedno su jedan od naših najvećih kupaca. Novim smo ugovorom osigurali poziciju ključnog dobavljača na ovom projektu, ali i učvrstili važnu poziciju razvojnog dobavljača. Nova vozila stvaraju se na platformi koja je prvi put uvedena na novom Renault Cliu 5, a očekuje se kako će dosegnuti i maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost na Euro NCAP testu. Vozila će biti nešto veća od postojećih modela, a u dizajnu se vidi snažan utjecaj Renault Dustera.“, izjavio je direktor prodaje AD Plastik Grupe za tržište Rusije Mislav Čelar. 

U Rusiji se tradicionalno u srpnju obilježava Dan obitelji, ljubavi i vjernosti te je povodom toga u tvornici AD Plastik Togliatti održan natječaj obiteljskih fotografija. Cilj foto natječaja pod nazivom „U objektivu je obitelj!“ bio je podijeliti radosne trenutke iz života zaposlenika kompanije. Međusobno dijeleći fotografije sretnih obiteljskih trenutaka i iskustava, zaposlenici su se dodatno povezali i upoznali.

Šesta konferencija Liderovog kluba izvoznika održana je u Kongresnom centru Forum u Zagrebu, pod sloganom Pametni znaju čemu služi izvoz. Konferencija o izvozu najvažnija je godišnja aktivnost Liderova kluba izvoznika, projekta pokrenutog kako bi se senzibiliziralo javnost, a posebno donositelje političkih i ekonomskih odluka, o potrebi jačeg poticanja izvoza kao preduvjeta rasta gospodarstva i BDP-a.

Otvarajući konferenciju kojoj je nazočilo 150 sudionika, glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović podsjetio je kako je rast izvoza najvažniji čimbenik rasta BDP-a. Ministar gospodarstva Darko Horvat istaknuo je kako BDP raste, prvenstveno zbog snažnog državnog doprinosa u provedbi velikih investicijskih projekata. Na okruglom stolu pod nazivom „EU vs. ostatak svijeta“, koji je moderirala zamjenica glavnog urednika Lidera Manuela Tašler, uz predsjednika Uprave AD Plastik Grupe sudjelovao je i Damir Pašić, direktor Šerif Grupe. U razgovoru su pokušali dobiti odgovor jesu li manje zahtjevna, mnogoljudna tržišta izvan EU bolja i perspektivnija prilika za izvoznike. „Glavna tržišta AD Plastik Grupe, proizvođača automobilskih komponenti, su Europska unija i Rusija. Velike razlike u poslovanju nema pošto je riječ o biznisu čiji su standardi kvalitete uvijek na istoj razini. Nepostojanje automobilske industrije u Hrvatskoj jedan je od izazova s kojima se susrećemo, a tu je i cijeli niz situacija koje nam otežavaju konkurentnost na globalnom tržištu. Primjerice, troškovi radne snage i do 40 posto su niži u nekim drugim zemljama u kojima poslujemo.“, istaknuo je između ostalog Došen. Podsjetio je kako je AD Plastik u razvoj i rast uložio  između 250 i 300 milijuna kuna te zaposlio 300 novih radnika