Nakon što je 22. ožujka u ranim jutarnjim satima Zagreb i okolicu pogodio najjači potres u posljednjih 140 godina, sve su službe i njihovi dobrovolji izišli na teren kako bi pomogli stradalima. Među njima je bio i naš kolega Dario Tomić, inženjer kvalitete, ali ujedno i vatrogasac volonter. Nakon prvotnog šoka, sjeo je u automobil i bez puno razmišljanja zaputio se u svoje vatrogasno društvo kako bi zajedno s kolegama pomogao svojim sugrađanima. Šteta se sanirala danima, razmjeri štete su bili nezamislivi, a vizure grada bile su neprepoznatljive.

Ponosni na svog kolegu, ovaj tekst završavamo njegovom rečenicom: „Uz ovako divne ljude grad Zagreb će uvijek moći mirno spavati jer mu na braniku stoje oni koji su spremni pomoći u svakom trenutku“.

Pojavom pandemije koronavirusa, potražnja za dezinficijensima toliko je porasla da ih je u jednom trenutku bilo gotovo nemoguće pribaviti bez čekanja. Međutim, snalažljivošću i znanjem naši su zaposlenici doskočili i tom izazovu. Adepeovac Mario Meheš iz odjela kvalitete, shvativši ozbiljnost situacije prionuo je proučavanju preporuka za pripremu dezinficijensa istovremeno pripremajući prve pokusne preparate. Kada je bio zadovoljan dobivenim, predstavio je svoje rezultate kolegama iz proizvodne kvalitete koji su pomogli u daljnjoj izradi ADP dezinficijensa. U vrlo kratkom roku ADP dezinficijens postao je sastavni dio svakog ureda i radnog mjesta u proizvodnji. Mario i njegove kolege još su jednom dokazali kako su solidarnost, odgovornost i zajedništvo neprocjenjivi.

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu održana je konferencija Poslovni sektor za klimatski neutralnu Europu – kako ispuniti ambiciju pomoću ciljeva održivog razvoja i Zelenog plana. Konferenciju su  organizacirali UN Global Compact mreža Hrvatska, Ekonomski fakultet Split, Europski  dokumentacijski centar te Hrvatske udruge poslodavaca i Europskog gospodarskog i socijalnog odbora. Uz delegaciju Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, okupili su se  predstavnici  poslovnog sektora, državnih institucija i civilnog društva te gostujući stručnjaci  u području klimatskih promjena i održivog razvoja, a u uvodnom dijelu sudjelovao je i Tomislav Ćorić ministar zaštite okoliša i energetike.

U sklopu konferencije održan je panel “Kako poslovni sektor integrira ciljeve održivosti u svoje poslovanje” na kojem je Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastik Grupe opisao je poziciju kompanije na tržištu. „Kako bismo funkcionirali u automobilskoj industriji, moramo biti kvalificirani. To možemo biti samo ukoliko ispunjavamo određene standarde. Autoindustrija ima trendove i modu. Vidljiva su tri  osnovna trenda: sigurnost, smanjenje težine vozila i utjecaj na okoliš. Smanjenje težine vozila utječe na smanjenje potrošnje, a jako puno se vodi briga o utjecaju materijala na okoliš. Kontinuirano ulažemo u razvoj materijala i korištenje najbolje dostupne tehnologije kod izgradnje naših postrojenja i kod upravljanja procesima rada. Što se tiče istraživanja i razvoja materijala, trend  je rada s materijalima koji imaju manju težinu, a bolja svojstva. Imamo pilot postrojenja u kojima radimo testiranja i istraživanje. Zahvaljujući takvom pristupu ostvarujemo ciljane uštede između 15 do 20  posto, u odnosu na konvencionalne materijale. Za primjenu najboljih dostupnih tehnologija strateški smo se odredili prilikom investiranja preko 200 milijuna kuna u dvije najmodernije robotizirane linije bojenje. Vodeći brigu o ekološkom aspektu, izgradili smo i jedno malo postrojenje za obradu otpadnih plinova koji nastaju u proizvodnom procesu. Na taj smo način umnogome  doprinijeli smanjenju negativnog utjecaju na okoliš. Sve su te naše aktivnosti obuhvaćene u važnom dijelu naše strategije koji se odnosi na društveno odgovorno poslovanje.“, kazao je Marinko Došen.