Prema upravo objavljenom međuizvještaju poslovodstva za prva tri mjeseca 2020. godine, poslovni prihodi AD Plastik Grupe iznose 362,6 milijuna kuna i bilježe rast od 4,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) na razini Grupe iznosi 62,7 milijuna kuna što je rast od 36,3 posto.

„Sigurnim smo korakom zakoračili u ovu godinu i većim dijelom ovog izvještajnog razdoblja poslovali u skladu sa svojim planovima i ciljevima. Širenjem virusa COVID-19 pred sve nas su stavljeni značajni izazovi pa su tako u drugoj polovini ožujka naši kupci bili primorani privremeno zaustaviti svoje proizvodne pogone, a posljedično i mi. Stabilna financijska pozicija kompanije omogućava nam lakše podnijeti teret krize s kojom smo suočeni, a koristimo i mjere Vlade kako bismo osigurali održivost poslovanja.“, rekao je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.  

Ostvarena je EBITDA marža od 17,29 posto, a unatoč negativnom utjecaju slabljenja tečajeva ruske rublje i mađarske forinte, neto dobit Grupe nešto je viša od prošlogodišnje u promatranom razdoblju i iznosi 28,2 milijuna kuna.

„Na svim lokacijama Grupe poduzimamo niz aktivnosti u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti svojih zaposlenika. Iako će ova situacija zasigurno puno toga promijeniti, kontinuirano brinemo o održivosti svog poslovanja i koristimo ovu situaciju kao priliku za učenje i unaprjeđenje u svim segmentima svog poslovanja. Naš je cilj prebroditi krizu sa što manjim posljedicama i zadržati svoje pozicije kvalitetnog i pouzdanog partnera. Vizija i smjer kojim se želimo razvijati su jasni i od toga nećemo odustati. Kriza će nas malo usporiti, ali sigurno nas neće zaustaviti. Vjerujem kako ćemo u tome uspjeti i dugoročno opravdati povjerenje svih svojih dionika.“, izjavio je Marinko Došen.

Sigurno će proći još neko vrijeme dok rukovanje ponovno postane uobičajen način pozdravljanja, ali poslovanje se nužno treba nastaviti bez obzira na okolnosti. Uskoro ćemo se vratiti na svoja radna mjesta i biti u neposrednoj blizini svojih kolega što je veliki izazov u vremenu pandemije. Zajedničkim naporima trebamo osigurati okruženje u kojem će se svaki zaposlenik osjećati sigurno i ugodno.

AD Plastik Grupa intenzivno priprema ponovno pokretanje proizvodnje u svojim tvornicama, vodeći pritom primarno brigu o zaštiti zdravlja zaposlenika. U skladu s time, pripremili smo Protokol ADP COVID-19 i cijeli niz uputa s detaljnim smjernicama ponašanja i postupanja u novonastalim okolnostima izazvanih širenjem koronavirusa.

Provođenje mjera koje su propisane iziskuje prilagodbe radnih mjesta i poznatog načina rada, ali promjene poznatih navika postale su nužnost u životu i poslovanju, barem u doglednoj budućnosti.

Zdravlje i sigurnost zaposlenika na prvom su mjestu naših prioriteta, a objavom ovog dokumenta želimo omogućiti svim svojim dionicima uvid u mjere koje provodimo.

Upravo objavljen revidirani Integrirani godišnji izvještaj AD Plastik Grupe za 2019. godinu, potvrda je uspješnog poslovanja kompanije u protekloj godini u kojoj su ostvareni rezultati iznad planiranih. Poslovni su prihodi porasli za 16,7 posto u odnosu na godinu ranije i iznose više od 1,5 milijarde kuna. Neto dobit Grupe porasla je za 14,9 posto i iznosi 102,6 milijuna kuna, a EBITDA iznosi 197,5 milijuna kuna što je rast od 22,1 posto.

„Uspješno se nosimo s poslovnim izazovima na automobilskom tržištu. Strategija koju provodimo, vizija, odlučnost i ispravnost poslovnih odluka polučile su uspješan rezultat. Nažalost, pandemija virusa COVID-19 sve nas je stavila pred potpuno nove i neočekivane izazove, a planiranja dodatno otežava neizvjesnost trajanja ove situacije. U takvim će okolnostima stabilna financijska pozicija i ostvareni dobri rezultati zasigurno uvelike pomoći za daljnje poslovanje i održavanje stabilnosti.“, izjavio je predsjednik Uprave Marinko Došen.

Trend rasta AD Plastik Grupe i dalje je iznad kretanja tržišta na kojima posluje, a unatoč značajnom investicijskom ciklusu, rastom operativnog poslovanja poboljšani su pokazatelji neto financijskog duga u odnosu na EBITDA koji iznose 2,23 na razini Grupe. 

Vrijednost dionice ADPL u izvještajnom je razdoblju porasla za 8,5 posto i njezina je cijena na dan 31. prosinca 2019. godine iznosila 191 kunu. Prema dividendnoj politici AD Plastik Grupe i ostvarenim rezultatima, u prošloj je godini isplaćena dividenda od 12,5 kuna po dionici.

U integriranom su izvještaju, osim financijskih rezultata, detaljno prikazani društveni, okolišni i ekonomski utjecaji, upravljanje kompanijom i rizicima poslovanja. Izvještaj o održivosti kompanije sastavni je dio Integriranog godišnjeg izvještaja koji sadrži sveobuhvatan pregled financijskih i nefinancijskih pokazatelja poslovanja.

„Protekla je godina bila iznimno zahtjevna za naše proizvodne lokacije, posebice u Hrvatskoj. Uspješno smo započeli serijsku proizvodnju nekoliko novih i vrlo značajnih projekata čime smo popunili kapacitete u Hrvatskoj. Neki od najznačajnijih projekata koje smo započeli su Clio 5 i Ford Puma te redizajnirani Twingo i Smart. Ugovorili smo 157,9 milijuna eura novih poslova na ruskom i 57 milijuna eura vrijednosti novih poslova na europskom tržištu. To bi značajno trebalo popuniti kapacitete naših tvornica u Rusiji. Na naše će ambiciozno postavljene planove i ciljeve za 2020. godinu nedvojbeno utjecati kriza uzrokovana pandemijom virusa COVID-19. Poduzimamo niz aktivnosti te mjere sigurnosti i zaštite kako bismo primarno sačuvali zdravlje svojih zaposlenika i održivost poslovanja. Ova će situacija puno toga promijeniti, ali sigurno ćemo napraviti sve što je u našoj moći kako bismo zadržali svoje postojeće pozicije i tako opravdali povjerenje svih svojih dionika u ovim nimalo jednostavnim vremenima.“, izjavio je Marinko Došen.