U sklopu jedne od najvećih poslovnih konferencija u Hrvatskoj Dan velikih planova 2020., u organizaciji poslovnog tjednika Lider, održana je panel rasprava na temu Razvoj poslovanja i upravljanje rizicima. Uz predsjednika Uprave AD Plastik Grupe Marinka Došena, na panelu su sudjelovali osnivačica i članica Uprave Poslovne inteligencije Anita Cvetić Oreščanin, osnivač i predsjednik Upravnog odbora JGL-a te osnivač i predsjednik Nadzornog odbora Tokić d.o.o Ilija Tokić. Raspravom je moderirao Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera.

Planiranje u nesvakidašnjim uvjetima, iskustva tijekom krize i predviđanja oporavka, bile su glavne teme panel rasprave.

„Vjerujem kako će se automobilska industrija oporaviti brže od planiranog tako da 2022. možemo očekivati povratak na količine prije same krize. Već sljedeća godina bit će godina oporavka za industriju i za nas. Razloga za blagi optimizam daju nam i najave naših kupaca koje su bolje od naših očekivanja. Broj vozila na montažama veći je od predviđanja u svibnju i lipnju što je jako dobro. Mislim kako je najgore razdoblje iza nas. Automobili su se i u ovoj krizi pokazali kao jedno od najsigurnijih prijevoznih sredstava tako da nema razloga za bojazan. Vozila će se sigurno i dalje proizvoditi i automobilska industrija će se razvijati. Primjerice, niti jedan Renault Clio u Sloveniji ne može se proizvesti bez naših komponenti. Slovenski Revoz sada sklapa preko 600 vozila dnevno što je jako dobar trend. Naši su planovi ambiciozni, prilagodili smo ih trenutnoj situaciji, ali mi dugoročno planiramo. Trenutno imamo 50 aktivnih projekata čija serijska proizvodnja tek slijedi. Tome u prilog govore i novi poslovi koje smo ugovorili.“, rekao je između ostalog Marinko Došen.

Po dvanaesti put Dan velikih planova okupio je ključna imena hrvatske poslovne zajednice, a unatoč vrlo izazovnim vremenima, optimizma među sudionicima nije nedostajalo. Nakon pozdravnih govora organizatora i partnera, uvodna su izlaganja održali guverner HNB-a Boris Vujčić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

AD Plastik najbolji je veliki izvoznik u 2019. godini te ujedno najbolji izvoznik u Francusku. Na svečanoj dodjeli nagrada Zlatni ključ, u sklopu 15. konvencije hrvatskih izvoznika održanoj u zagrebačkom City Plaza Centru pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH, nagrade je u ime kompanije primio predsjednik Uprave Marinko Došen.

Osim dobivenih nagrada, AD Plastik bio je nominiran u još dvije kategorije i to za najboljeg izvoznika u Sloveniju i najinovativnijeg izvoznika.

Prilikom preuzimanja glavne nagrade za najboljeg velikog izvoznika, Marinko Došen zahvalio se organizatorima u ime svih nagrađenih: “Veliko mi je zadovoljstvo i čast, ali ujedno i obveza za budućnost dobiti po drugi puta ovu nagradu u kratkom razdoblju. Ovo je rezultat predanog rada svih naših zaposlenika i stalnog ulaganja u znanja, kompetencije i konkurentnost. Prošle smo godine ostvarili povijesno najbolje poslovne rezultate, već petu godinu zaredom ostvarujemo dvoznamenkasti rast u vrlo zahtjevnoj industriji i kontinuirano unaprjeđujemo sve elemente poslovne uspješnosti. Ova nas je kriza usporila u daljnjim planovima, ali sigurno nas neće zaustaviti. Razlog za blagi optimizam u ovim nimalo jednostavnim vremenima daju nam novougovoreni poslovi, preko 50 projekata na kojima radimo te iskoristivost kapaciteta koja se polako vraća u normalu. Čestitam svim dobitnicima nagrada jer izvoznici uistinu trebaju biti okosnica gospodarstva.

Nakon svečane dodjele nagrada održana je panel rasprava na temu “Utjecaj korona krize na hrvatsko gospodarstvo i izvoz” koju je uvodnim izlaganjem otvorio guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Na panel raspravi su sudjelovali: Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika, Marijana Ivanov i Josip Tica, profesori s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika.