Objavljen je nerevidirani financijski izvještaj AD Plastik Grupe za 2021. godinu u kojoj je najveći utjecaj na poslovanje imala globalna kriza nedostatka poluvodiča. Poslovni prihodi Grupe bilježe pad u odnosu na 2020. godinu od 6,8 posto i iznose 1,14 milijardi kuna. EBITDA iznosi 123,64 milijuna kuna i niža je za 25,5 posto, dok je neto dobit niža za 52,7 posto i iznosi 22,21 milijuna kuna.

„Premda je sami početak godine imao pozitivne naznake i ukazivao na oporavak tržišta, globalna je kriza nedostatka poluvodiča značajno utjecala na prodaju novih automobila. Naime, uslijed krize, proizvođači automobila nisu uspijevali zadovoljiti potrebe tržišta i isporučiti tražene količine. Poremećaji u proizvodnim procesima odrazili su se na cijeli dobavljački lanac automobilske industrije, uključujući i naše poslovanje. Za razliku od proizvodnje, prodajne i projektne aktivnosti nesmetano su se odvijale pa smo tijekom 2021. ugovorili više od 150 milijuna eura novih poslova. Ugovorili smo i nekoliko vrlo važnih razvojnih projekata, čime smo osnažili svoju poziciju razvojnog dobavljača.“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Uz poremećaje u opskrbnom lancu, prošlu je godinu obilježio i značajan porast cijena materijala, sirovina, transporta i energenata. Otvorenom kalkulacijom cijena i usklađivanjem s većinom svojih kupaca, umanjen je utjecaj na poslovanje Grupe. Dok su smanjena proizvodnja i nedostatak vozila utjecali na očekivana kretanja broja novoregistriranih automobila na europskom tržištu, istodobno su  na ruskom tržištu kretanja bila povoljnija. AD Plastik Grupa je tako u Rusiji ostvarila rast prihoda od 13 posto u 2021. godini. „Razvojne aktivnosti proizvođača automobila u punom su zamahu i cijela se industrija aktivno priprema za završetak krize i novi uzlet. Premda je pred nama još jedno vrlo zahtjevno razdoblje i nema prostora za opuštanje, siguran sam kako ćemo uspješno prebroditi ovu nimalo jednostavnu krizu. Spremni smo za nove izazove, ali i bolju, svjetliju te održiviju budućnost automobilske industrije koja sigurno dolazi.“, rekao je Marinko Došen.