Tvornicu u Solinu posjetili su učenici trećeg razreda Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, smjer Tehničar održivog razvoja i gradnje. Osim upoznavanja kompanije i obilaska pogona, učenici su poslušali prezentaciju o aktivnostima AD Plastik Grupe koje se poduzimaju kako bi zaštitili okoliš te istovremeno izradili energetski učinkovit proizvod. Učenici su bili posebno zainteresirani za obavljanje stručne prakse u našoj tvornici, što nas posebno veseli.

Uvijek smo spremni dočekati ih i podijeliti s njima svoja znanja.

S obzirom na izvanredne okolnosti i rusko-ukrajinsku krizu očekivan je povećan interes javnosti za poslovanjem kompanije, stoga i ovim putem želimo obavijestiti svoje dionike o trenutnoj situaciji.

AD Plastik Grupa ima dvije tvornice u Rusiji u kojima ostvaruje oko 25 posto svojih prihoda, a koje proizvode komponente isključivo za rusko tržište. Trenutne okolnosti otežavaju njihovo poslovanje i negativni su utjecaji razvidni, prvenstveno kroz značajno slabljenje tečaja ruske rublje, poremećaje u dobavljačkom lancu te najave privremenog prekida rada nekih od glavnih kupaca na ruskom tržištu. Novčani tokovi iz Rusije prema matičnom društvu nisu značajna stavka za poslovanje, a likvidnost matičnog društva, uključujući i dostupne neiskorištene kreditne linije, više su no zadovoljavajuće.

Vrlo je teško predvidjeti konačan utjecaj na gospodarske aktivnosti i poslovanje kompanije zbog niza neizvjesnosti i neodgovorenih pitanja. No, unatoč okolnostima, stabilnost poslovanja AD Plastik Grupe nije ugrožena. Prati se razvoj situacije, razrađeni su različiti scenariji djelovanja i svakodnevno se vodi briga o minimiziranju rizika i posljedica. Dok se u Rusiji poslovanje prilagođava novonastalim okolnostima, na europskom se tržištu proizvodni procesi odvijaju nesmetano i u skladu s poslovnim planovima, jednako kao i komercijalne aktivnosti vezane za ugovaranje novih poslova. „Situacija je nadasve zahtjevna i neizvjesna, ali AD Plastik Grupa stabilna je kompanija koja je više puta u povijesti dokazala svoju otpornost. Pokazali smo to i u pandemiji, a vjerujem kako će tako biti i sada. Svjesni smo kako je pred nama nimalo jednostavno razdoblje, ali automobilsku industriju treba promatrati dugoročno. Trenutno smo usmjereni na smanjenje utjecaja krize na poslovanje, očuvanje održivosti i financijsku stabilnost. Istovremeno, u tijeku je realizacija naših projekata na europskom tržištu, intenzivno radimo na razvoju i proširenju portfelja proizvoda te razgovaramo o novim poslovima. Spremni smo za različite scenarije koji mogu zahtijevati teške odluke, ali sigurni smo u opstojnost AD Plastik Grupe.“, izjavio je predsjednik Uprave Marinko Došen.