Rezultate poslovanja AD Plastik Grupe za prvih šest mjeseci 2022. godine uvelike su obilježila geopolitička zbivanja i posljedice krize nedostatka poluvodiča na tržištu. Poslovni prihodi Grupe bilježe pad u odnosu na isto razdoblje 2021. godine od 30,4 posto i iznose 433,09 milijuna kuna. Normalizirana EBITDA iznosi 18,58 milijuna kuna i niža je za 77,5 posto, dok je u promatranom razdoblju ostvaren neto gubitak od 59,46 milijuna kuna koji uključuje vrijednosna usklađenja u iznosu od 75 milijuna kuna napravljena na temelju procjene nadoknadivosti imovine ruskih društava.

 „Dio zapadnih proizvođača automobila napustio je rusko tržište, dok su drugi obustavili svoje proizvodne aktivnosti. To su posljedično napravili i njihovi dobavljači pa je automobilska industrija na tom tržištu u posljednja tri mjeseca gotovo mirovala. Za drugo se polugodište najavljuje pokretanje dijela proizvodnje, ali s obzirom na niz neizvjesnosti potreban je veliki oprez u planiranjima. Istovremeno, europski se proizvođači automobila još uvijek suočavaju s nedostatkom poluvodiča zbog čega su proizvodni kapaciteti pojedinih proizvođača automobila tržištu još uvijek na nižim razinama od uobičajenih“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Unatoč vrlo zahtjevnim okolnostima, neto financijski dug AD Plastik Grupe i matičnog društva je smanjen u odnosu na kraj prošle godine i financijska je pozicija kompanije stabilna. Razvidan je i povećani intenzitet razvojnih aktivnosti proizvođača automobila što potvrđuje i 173,7 milijuna eura novih poslova ugovorenih za europsko tržište u izvještajnom razdoblju. „Intenzivirali smo svoje komercijalne i razvojne aktivnosti u potpunosti te smo se usmjerili prema europskom tržištu i većinom prema poznatim kupcima. Aktivno radimo na razvojnim aktivnostima kako bismo im ponudili bolja i kvalitetnija rješenja u budućnosti te time proširili svoj portfelj proizvoda i usluga, ali i kupaca. AD Plastik Grupa nedvojbeno ima znanje i kvalitetu, a svoju smo snagu pokazala više puta tijekom svoje povijesti. Ovo nimalo jednostavno razdoblje sigurno će trajati još neko vrijeme, ali vjerujem kako ćemo nakon toga biti puno iskusniji, spremniji i snažniji prihvatiti neke nove, zahtjevnije i pozitivnije izazove.“, rekao je Marinko Došen.

AD Plastik i ove je godine dobitnik nagrade za najboljeg izvoznika u Sloveniju za 2021. godinu koju je u ime kompanije preuzeo direktor financija Josip Divić.

U sklopu 17. konvencije hrvatskih izvoznika dodijeljene su nagrade Zlatni ključ za najbolje hrvatske izvoznike u 2021. godini. HIZ-ove nagrade Zlatni ključ dodijeljene su po petnaesti put i to u više kategorija, uključujući one koje se odnose na izvoz na pojedina tržišta. Posebno je to priznanje izvrsnosti hrvatskim izvoznicima koje dodjeljuje udruga Hrvatski izvoznici u suradnji sa svojim partnerima.

„U ovim nimalo jednostavnim vremenima, ovakve nas nagrade dodatno vesele i motiviraju. Poput drugih gospodarstvenika, AD Plastik Grupa suočava se s krizom koja se neće tako skoro okončati i koja nažalost još uvijek nosi niz nepoznanica. Unatoč tome, gotovo 200 milijuna eura novougovorenih poslova u ovoj godini dodatni su nam poticaj da joj se nastavimo snažno i ustrajno suprotstavljati i vjerujem kako rezultati našeg rada u budućnosti neće izostati.“, izjavio je Josip Divić, direktor financija AD Plastika.

Osim osvojene nominacije, AD Plastik bio je nominiran i u kategoriji Najinovativniji izvoznik, a na konferenciji je istaknuto kako izvoznici čine 16 posto ukupnog broja poduzeća, zapošljavaju 51 posto od ukupnog broja zaposlenih, ostvaruju 58 posto investicija te 67 posto prihoda od prodaje.