Upravo su objavljeni rezultati poslovanja AD Plastik Grupe za prvih devet mjeseci 2022. koji su i dalje značajno pod utjecajem vanjskih čimbenika. Poslovni prihodi Grupe iznose 623,98 milijuna kuna i bilježe pad od 24,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Normalizirana EBITDA na razini Grupe iznosi 11,57 milijuna kuna te je niža za 88,1 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine. Normalizacija u iznosu od 75 milijuna kuna odnosi se na vrijednosno usklađenje sukladno procijenjenoj nadoknadivosti imovine ruskih društava. U izvještajnom je razdoblju stoga je ostvaren neto gubitak od 87,04 milijuna kuna.

 „Unatoč lošijim rezultatima, financijska pozicija kompanije je stabilna. Rusko-ukrajinska kriza uvelike je utjecala na poslovanje i rezultate, posebice ruskih tvornica, pa se udio prihoda s tog tržišta u ukupnim prihodima grupacije značajno smanjio. Automobilska se industrija na europskom tržištu još uvijek suočava s nedostatkom poluvodiča, što utječe na kapacitete i operativne planove proizvođača i dobavljača te samim time i na prihode. Ništa manje zahtjevni nisu ni zastoji u dobavljačkim lancima i povećanja cijena materijala i energenata, ali istovremeno su razvidne pojačane razvojne aktivnosti unutar automobilske industrije. Tome u prilog govori i 205 milijuna eura novih poslova ugovorenih za europsko tržište u ovoj godini, što nam daje razloga za blagi optimizam.“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Smanjen je neto financijski dug AD Plastik Grupe i matičnog društva, unatoč vrlo zahtjevnim okolnostima. U punom su jeku i razvojne aktivnosti za pripremu novih projekata, čiji se početak serijske proizvodnje očekuje krajem 2023. i tijekom 2024. godine. Realizacijom navedenih projekata očekuje se i početak željenog oporavka kompanije.

„U trećem je tromjesečju AvtoVAZ pokrenuo proizvodnju dvaju vozila u Rusiji, Lade Niva i Granta, a njihove su najave za sljedeće razdoblje poprilično ambiciozne. Tvornica u Togliattiju nakon višemjesečne pauze počela je s isporukama, ali s obzirom na situaciju potrebna je velika doza opreza. Naše su komercijalne aktivnosti u potpunosti usmjerene na europsko tržište, a glavni nam je zadatak i dalje očuvati financijsku stabilnost kompanije te smanjiti negativne posljedice vanjskih utjecaja. Pred nama je realizacija ugovorenih projekata, ali i još jedna vrlo zahtjevna godina. Svjesni smo izazova i okolnosti, ali i sigurni u svoje znanje, iskustvo i snagu koju imamo.“, rekao je Marinko Došen

U sklopu 14. Konferencije o održivom razvoju, po petnaesti su put dodijeljene nagrade Hrvatskog indeksa održivosti. AD Plastik dobitnik je nagrade HRIO u području dječjih prava koju je u ime kompanije preuzeo član Uprave za proizvodnju, logistiku i kvalitetu Zlatko Bogadi. 

“Poštivanje dječjih i ljudskih prava uopće, osnovna su pretpostavka održive budućnosti i svatko od nas, iz svoje pozicije i prema svojim mogućnostima, treba doprinositi njihovoj zaštiti koliko god je to moguće. Svako dijete na ovoj planeti, bez iznimke, ima pravo na razvoj i ostvarenje svojih potencijala, a brigom za djecu svi doprinosimo boljoj budućnosti. AD Plastik Grupa ulaže velike napore u stalna unapređenje svih aspekata održivog poslovanja i to je neupitan dio naše misije i strategije poslovanja. Zahvaljujem na nagradi koja nam je dodatni poticaj da budemo bolji i realiziramo brojne mogućnosti i unaprjeđenja u budućnosti.”, izjavio je Zlatko Bogadi prilikom preuzimanja nagrade.

Hrvatski indeks održivosti (HRIO) metodologija je koja omogućuje sveobuhvatan uvid u održivost poslovnih praksi, osvrt na usklađenost s najnovijim odredbama Europske unije te usporedbu s praksama drugih hrvatskih poduzeća. Više od stotinu poduzeća sudjeluje u procjeni koja se odvija jednom godišnje, a koja se provodi već petnaestu godinu zaredom (ranije kao Indeks DOP-a).

Čestitke svim dobitnicima!