Financijska stabilnost AD Plastik Grupe

Upravo objavljeni financijski rezultati AD Plastik Grupe za prvo tromjesečje 2021. očekivani su i potvrđuju financijsku stabilnost i profitabilnost kompanije u vrlo zahtjevnim i izazovnim okolnostima koronakrize.

Ostvareni su poslovni prihodi od 327,21 milijun kuna, EBITDA iznosi 52,32 milijuna kuna, a neto dobit je 25,84 milijuna kuna na razini Grupe.

Svi pokazatelji su niži u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, ali pritom valja napomenuti kako je kompanija u prvom tromjesečju 2020. godine i dalje bilježila rast prihoda, unatoč početku pandemije i značajnom padu automobilskog tržišta.

„U prva dva mjeseca 2020. godine naše su tvornice ostvarivale rekordne rezultate, a pojava pandemije i posljedice koje je uzrokovala situaciju su neočekivano promijenili. Unatoč tome, prvo tromjesečje 2020. završili smo s rastom prihoda, čemu su doprinijeli i jednokratni pozitivni utjecaji u tom razdoblju, pa možemo reći kako je to bilo gotovo zadnje predpandemijsko izvještajno razdoblje. Iako se automobilska industrija, poput cjelovitog svjetskog gospodarstva, suočava s nizom izazova i neizvjesnosti, umjereni pozitivni pokazatelji na tržištu su vidljivi. Naša se strategija upravljanja rizicima kroz disperziju tržišta pokazala učinkovitom što je razvidno i u našim rezultatima. Rusko je automobilsko tržište najblaže pogođeno krizom pa naše tvornice u Rusiji bilježe rast prihoda od 15,5 posto u ovom razdoblju.“, rekao je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen

Tržišta na kojima kompanija posluje pokazuju naznake umjerenog oporavka u broju novoregistriranih vozila, što se vidjelo u rezultatima prethodnog tromjesečja, mada je proizvodnja novih vozila na europskom tržištu nešto usporena zbog nedostatka poluvodiča. Poput cjelovitog svjetskog gospodarstva, automobilska se industrija suočava s posljedicama krize, a stabilizacija tržišta očekuje se u drugom dijelu godine. Cijena dionice ADPL u prvom je tromjesečju porasla za 13,8 posto, u odnosu na kraj prošle godine, a tijekom ožujka isplaćena je dividenda iz zadržane dobiti od osam kuna.

 „Očuvali smo financijsku stabilnost koja nam omogućava lakše se nositi s posljedicama krize, a uz zaštitu zdravlja i sigurnost zaposlenika, to nam je primarni cilj i u nadolazećem razdoblju. Pratimo kretanja i utjecaje na tržištu, adekvatno im se prilagođavamo i učvrstili smo svoju poziciju kvalitetnog i pouzdanog partnera. Nesmetano nastavljamo svoje razvojne i prodajne aktivnosti, a upravo su u tijeku 43 ranije ugovorena projekta na europskom i ruskom tržištu. Ugovaraju se i novi poslovi čime naš portfelj budućih poslova nudi stabilnu i sigurnu perspektivu. Svoje smo planove prilagodili okolnostima pa su naši ciljevi za 2021. konzervativniji, ali vjerujem ostvarivi.“, izjavio je Marinko Došen.