20 godina tvornice u Vintaiju

AD Plastik godinama je uspješno isporučivao dijelove za sovjetske tvornice automobila iz Hrvatske, ali nakon raspada Sovjetskog saveza postalo je jasno kako dotadašnji model rada više neće biti moguć. Tada je odlučeno pokrenuti proizvodnju u Rusiji i to što bliže najvećoj tvornici AvtoVAZ koja je u Hrvatskoj bila poznata zbog vozila Lada. U to vrijeme Rusija skoro pa nije imala stranih proizvođača pa je pokretanje proizvodnje te davne 1995. godine bio hvale vrijedan pothvat.

Tvornica je osnovana pod imenom PHR što je inicijalno bila kratica za ‘Plastika hrvatsko ruska’, koju su zaposlenici s vremenom izmijenili u ‘prijateljstvo hrvatsko rusko’. Tvornica slavi 20 godina postojanja kroz koje je rasla i jačala te postala značajna karika AD Plastik Grupe, a danas koristi gotovo sve strateške tehnologije Grupe, od termoformiranja, ekstruzije, brizganja do proizvodnje netkanog tekstila. Portfelj kupaca se proširio od AvtoVAZ-a i GM AvtoVAZ-a do Forda, Renaulta, Nissana i PSA Grupe.

Među prvima u Ruskoj federaciji, tvornica AD Plastika certificirana je po ISO TS 16949 standardu, a svojevremeno je dobila nagradu kao najbolji dobavljač Renaulta u zoni Euroazije.

Tvornica je nedavno promijenila naziv u AD Plastik, a nama ne preostaje ništa doli zaželjeti ruskim adepeovcima još puno uspješnih obljetnica.