CFO Konferencija 2019.

U sklopu CFO konferencije 2019. – Leading Finance to the Future, koju za financijske direktore već petu godinu zaredom organizira Deloitte, održan je i panel pod nazivom „Vodstvo u izuzetnom vremenu“ na kojem su sudjelovali Kristina Laco iz Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri,Tatjana Divjak, life and business coach, stolnotenisač Zoran Primorac, Sonja Popović, SAP Hrvatska, Darko Pappo iz DIV Grupe i Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

„Naša strategija počiva na dva stupa. Prvi je stalan rast i ulaganje u naše kompetencije, a drugi je upravljanje rizicima. Autoindustrija vrlo je specifična, a posebice kada govorimo o odnosima između kupaca i dobavljača. Na tržištima za koja smo se odredili, AD Plastik predstavlja globalne partnere za svoje kupce. Na taj način širimo svoj portfelj i upravljamo rizicima.“, istaknuo je Marinko Došen.

Spremnost i reakcije u iznenadnim i nepredvidivim situacijama objasnio je na primjeru petogodišnje krize u Rusiji. „Kriza u Rusiji bila je nepredvidiva jer je došla nakon izuzetnog rasta po stopama od 20 posto godišnje. Međutim, diversifikacija tržišta pomogla nam je da nastale šokove u prvom redu podijelimo s partnerima i nastavimo raditi i razvijati se na tržištima koja nisu bila pogođena krizom.“, pojasnio je Došen.

Govorio je ukratko i o specifičnostima automobilske industrije koja se temelji na dugoročnim ugovorima. Osvrnuo se i na akviziciju mađarske kompanije Tisza Automotive koja je bila dio strategije rasta i proširenja portfelja kompanije. „Stalno pratimo i ispitujemo tržište i prilike, ali moramo biti spremni prije nego se odlučimo na takav korak. Prije kupnje mađarske tvornice imali smo sedam tvornica u četiri zemlje i potpuno definiran model rada,  bez obzira na tržišta na kojima poslujemo. Industrija nam je poznata i potrebno je uvesti postojeće i potvrđene standarde i modele poslovanja na novu lokaciju. Ovo je apsolutno adrenalinski biznis i morate imati jako dobru organizaciju i visoke standarde kvalitete kako biste opstali.“, kazao je Došen.