Maserati Levante novost u portfelju

Nedugo nakon što je Maserati otkrio svoje Kubang konceptno vozilo 2011. na Frankfurtskom sajmu automobila, glasine o produkcijskoj verziji automobila počele su kružiti. Nije trebalo dugo da Maserati potvrdi njihov prvi SUV, simbolično nazvan Levante. Ime dolazi od ulice Via Emilia Levante u Bologni, gdje su braća Maserati prije kojih stotinjak godina sanjali kompaniju koja i danas nosi njihovo ime.

Za Maserati ova je godina u znaku Levantea koji će biti prikazan na sajmu automobila u Ženevi. Maserati tako ulazi na konkurentno, ali unosno tržište luksuznih SUV-ova. Uvodnici zraka za prvi SUV iz porodice Maseratija proizvodit će se upravo u tvornicama AD Plastika. Nakon uspješnog razvojnog projekta na rukohvatima s FCA Grupom, AD Plastik ovog je puta u ulozi razvojnog partnera na projektu uvodnika zraka luksuznog Levantea.

„Prije svega, navedeni projekti znače porast realizacije, odnosno porast prihoda za AD Plastik. Suradnja s Maseratijem otvara jedno novo područje u poslovanju jer, osim što je ovo naš prvi zajednički razvojni projekt, Levante spada u kategoriju luksuznih vozila s kojima do sada nismo često surađivali. Ovo je dokaz da imamo znanje, kapacitete i potrebnu kvalitetu kako bi odgovorili izazovima najzahtjevnijih kupaca i modela na automobilskom tržištu.“, rekao je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.

Priča s Levanteom započela je u jesen 2014. godine kada je stigao upit za ponudu od Maseratija, a nedugo potom ostvarena je suradnja. Na zahtjev kupca, konstruktor AD Plastika Uroš Pavlović prošle se godine nakratko pridružio stručnjacima Maseratija za mehaniku fluida u Modeni. Tamo su zajednički modelirani prednji uvodnici zraka s ukupno devet pozicija. AD Plastik dobio je proizvodnju uvodnika zraka koji provode zrak za grijanje/hlađenje putničkog prostora od instrument table do stražnjeg dijela vozila. Radi se o sedam referenci koje će se proizvodit u tvornici u Mladenovcu tehnologijom puhanja i pet brizganih referenci koje će se proizvoditi u Solinu. Projekt je u završnoj fazi, nedavno su uspješno završeni auditi kupca u obje tvornice, a krajem veljače predviđen je početak serijske proizvodnje.

Maseratiju se smiješi velika poslovna prilika, a svim ljubiteljima oktanskih ljubimaca stiže još jedan rasni SUV u vidu luksuznog Levantea.