Najbolji veliki izvoznik u 2018.

Na 14. konvenciji hrvatskih izvoznika održanoj u zagrebačkom hotelu Westin pod nazivom Uloga izvoza u modernoj gospodarskoj politici, dvanaesti je put dodijeljen Zlatni ključ, nagrada koja se dodjeljuje najuspješnijim hrvatskim izvoznicima. Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika za 2018. godinu dobio je AD Plastik. Nagradu je predsjedniku Uprave AD Plastika Marinku Došenu uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Marinko Došen tom se prigodom zahvalio u ime svih dobitnika nagrade Zlatni ključ.

„Ovo priznanje je potvrda kako smo dobro postavili planove i kako svoje poslovanje usmjeravamo u pravilnom smjeru, ali za nas je ona prije svega obveza kako bismo u budućnosti bili još bolji. . Pozdravljamo mjere i inicijative koje Vlada poduzima kako bi nama izvoznicima olakšala poslovanje na iznimno zahtjevnom globalnom tržištu. Vjerujem kako će u budućnosti biti još odlučniji u potporama hrvatskoj proizvodnji i izvozu koji su okosnica gospodarstva. Kako bismo uspješno poslovali na svjetskim tržištima moramo biti konkurentni, a to je moguće samo uz smanjenje poreznog i troškovnog opterećenja poslovanja. Ujedno s nestrpljenjem iščekujemo i podržavamo uvođenje eura jer to će izvoznicima uvelike olakšati poslovanje.“, istaknuo je Došen.

Osim AD Plastika nagrađeni su najuspješniji izvoznici u raznim kategorijama. Tako je najbolja srednja tvrtka Tehnix, najbolji izvoznik u kategoriji malih i mikro tvrtki Tremak, dok je u kategoriji najinovativnijih izvoznika nagrađena tvrtka Altpro. Osim u kategoriji velikih poduzeća, AD Plastik je bio nominiran u još tri kategorije i to Najbolji izvoznik u Sloveniju, Najbolji izvoznik u Francusku te u kategoriji Najinovativniji izvoznik.

Prema podacima FINA-e za 2018. godinu, izvoznici čine manje od 15 posto poduzeća u Hrvatskoj, a zapošljavaju 52 posto ukupno zaposlenih radnika te imaju više od 70 posto udjela u ulaganjima u razvoj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je prilikom dodjela nagrada da aktivnosti izvoznika treba podržati i poticati, što njegova Vlada brojnim mjerama i čini.

„Prije dvije i pol godine zacrtali  smo  jasne  ciljeve. Želimo zdravi rast koji nije rast na zaduženju već na smanjivanju našega javnoga duga, odgovornoj proračunskoj politici, proračunskom višku, boljoj apsorpciji europskih sredstava, odgovornoj politici, provođenju strukturnih reformi kao i na privlačenju stranih investicija.“, rekao je Andrej  Plenković.