Rekordni prihodi i neto dobit Grupe

Privremeni nerevidirani Izvještaj poslovodstva AD Plastik Grupe i dioničkog društva AD Plastik za 2018. godinu pokazuje nastavak uspješnog poslovanja. Ostvareni su rekordni poslovni prihodi i neto dobit kompanije pa tako poslovni prihodi Grupe iznose više od 1,3 milijarde kuna što predstavlja rast od 21,02 posto.

Ostvareni rast poslovnih prihoda i povoljan neto financijski rezultat, osigurali su rekordnu neto dobit Grupe od 87,3 milijuna kuna koja je u odnosu na godinu ranije porasla za 24,3 posto. U matičnom je društvu neto dobit viša za čak 63 posto i iznosi 87,03 milijuna kuna.

„Za nama je još jedna zahtjevna i uspješna poslovna godina u kojoj smo ostvarili rekordne poslovne prihode i neto dobit kompanije. Protekla je godina bila u znaku pripreme novih projekata kojih je bilo otvoreno više od sedamdeset, a za njih dvadeset započela je serijska proizvodnja. Godinu je uvelike obilježila i kupnja mađarske kompanije Tisza Automotive kojom smo osigurali daljnji razvoj i rast na jednom od najbrže rastućih tržišta autoindustrije. Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima i ugovorenim poslovima od 136 milijuna eura u promatranom razdoblju.“, izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

Ostvarena je EBITDA od 159,7 milijuna kuna na razini Grupe što predstavlja rast od 0,8 posto u odnosu na godinu ranije, a u matičnom je društvu manja za 12,8 posto primarno zbog jednokratnih troškova uhodavanja novih projekata.

„Godinu koju smo uspješno započeli zasigurno će obilježiti početak serijske proizvodnje velikih dogovorenih projekata i daljnja tehnološka unaprjeđenja. Najave naših kupaca jako su dobre i temeljem novih poslova očekujemo daljnji rast prihoda. Imat ćemo značajna ulaganja u povećanje kapaciteta na lokacijama u Hrvatskoj, a uvodimo i nove podtehnologije koje će našem postojećem portfelju proizvoda dati dodanu vrijednost. Stalnim prilagođavanjima industriji u kojoj poslujemo, posta-vili smo zahtjevne ciljeve.“, izjavio je Marinko Došen.

Financijska je pozicija grupacije stabilna, ali izmijenjena u odnosu na godinu ranije najvećim dijelom zbog akvizicije Tisza Automotivea i nešto niže EBITDA. Vrijednost dionice ADPL u izvještajnom je razdoblju rasla  za 4,1 posto, za razliku od CROBEX-a koji je pao za 5,1 posto. Nastavljen je trend isplate dividende sukladno dividendnoj politici pa je u prošloj godini isplaćena dividenda od 10 kuna po dionici.