Održana osnivačka skupština UN Global Compact mreže Hrvatska

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca održana je Osnivačka skupština Global Compact Mreže Hrvatska. Osnivači udruge Global Compact Mreža Hrvatska su: Hrvatska udruga poslodavaca, Fortenova grupa, AD Plastik d.d., Mazars Cinotti Audit d.o.o., Agrivi d.o.o., Ernst & Young d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o., Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, Spona Code d.o.o., Hrvatski telekom d.d., INA d.d., Cemex Hrvatska d.d., Dalekovod d.d., RIT Croatia, Hendal d.o.o.

Na sjednici je usvojen Statut udruge Global Compact Mreže Hrvatska i donesena je odluka o osnivanju te predaji zahtjeva za registraciju Udruge. Potvrđen je i Upravni odbor u dosadašnjem sastavu: AD Plastik d.d., Marinko Došen, predsjednik Uprave; Agrivi d.o.o., Matija Žulj, predsjednik Uprave; Fortenova grupa, Marina Burazer, Direktorica za ESG i marketing; Hrvatska udruga poslodavaca, Irena Weber, glavna direktorica; Mazars Cinotti Audit d.o.o., Vali Marszalek, ESG direktorica za Adria regiju; Saponia d.d., Marijana Sabljić, voditeljica sustava upravljanja i tima za održivost Saponije.

Lokalne mreže UN Global Compacta, među kojima je i Hrvatska, unaprjeđuju korporativnu održivost na nacionalnoj i regionalnoj razini, pomažući tvrtkama da razumiju lokalne prilike, izazove i očekivanja. Nastavno na to izabran je Upravni odbor UN Global Compact Hrvatska koji dobiva mandat za daljnje upravljanje i vođenje mreže.

Global Compact Mreža Hrvatska aktivna je od 2007. i danas broji 75 članica iz poslovnog i neposlovnog sektora. Nakon 15 godina djelovanja unutar drugih organizacija, prvo UNDP-a, zatim HRPSOR-a i na kraju 10 godina unutar HUP-a, mreža je ispunila uvjete za osamostaljenje i nastavak samostalnog djelovanja unutar globalne mreže UN Global Compacta. Nakon dovršetka registracije, Upravni odbor Global Compact Mreže Hrvatska raspisat će natječaj za izvršnog direktora kako bi udruga od početka 2024. godine krenula sa svim aktivnostima.

UN Global Compact najveća je svjetska inicijativa za održivi razvoj i korporativnu održivost, s gotovo 24.000 članica u 167 država i 62 lokalne mreže diljem svijeta. Kao posebna inicijativa glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, UN Global Compact dobio je mandat usmjeravanja i pružanja podrške poslovnoj zajednici diljem svijeta u napretku i ispunjenu Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030. Tvrtke članice i potpisnice ovog Globalnog sporazuma dužne su poslovati poštujući Deset načela UN Global Compacta koja uzimaju u obzir temeljne odgovornosti poslovanja u području ljudskih prava, rada, okoliša i borbe protiv korupcije, a koja se temelje na međunarodno prihvaćenim deklaracijama i konvencijama UN-a, te tako djeluju kao normativni autoritet za odgovorno poslovanje. Uključivanjem Deset načela u strategije, politike i procedure, te uspostavljanjem kulture integriteta, tvrtke ne samo da podupiru svoje osnovne odgovornosti prema ljudima i planeti, već i osiguravaju dugoročni poslovni uspjeh. Tvrtke koje poštuju Načela UN Global Compacta imaju bolju poziciju u međunarodnom poslovnom okruženju te mogućnost prepoznavanja potencijalnih komparativnih prednosti i razvijanje svoje konkurentnosti.