Održivost AD Plastik Grupe u 2021.

AD Plastik Grupa objavila je Integrirani godišnji izvještaj za 2021. godinu koji sadrži sve relevantne informacije o aktivnostima i poslovanju kompanije, revidirane financijske izvještaje i pokazatelje održivosti prema GRI standardima.

Poslovni prihodi Grupe za 2021. iznose 1,1 milijardu kuna i niži su za 7,6 posto u odnosu na godinu ranije. EBITDA iznosi 125,3 milijuna kuna i niža je za 24,5 posto, dok neto dobit iznosi 32,7 milijuna kuna i niža je za 30,3 posto.

 „Premda je sami početak godine imao pozitivne naznake i ukazivao na oporavak tržišta, globalna je kriza nedostatka poluvodiča značajno utjecala na prodaju novih automobila. Naime, uslijed krize, proizvođači automobila nisu uspijevali zadovoljiti potrebe tržišta i isporučiti tražene količine. Poremećaji u proizvodnim procesima odrazili su se na cijeli dobavljački lanac, uključujući i naše poslovanje. Za razliku od proizvodnje, prodajne i projektne aktivnosti nesmetano su se odvijale pa smo tijekom 2021. ugovorili više od 150 milijuna eura novih poslova. Ugovorili smo i nekoliko vrlo važnih razvojnih projekata, čime smo osnažili svoju poziciju razvojnog dobavljača.“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Uz poremećaje u opskrbnom lancu, prošlu je godinu obilježio i značajan porast cijena materijala, sirovina, transporta i energenata. Otvorenom kalkulacijom cijena i usklađivanjem s većinom svojih kupaca, umanjen je utjecaj na poslovanje Grupe. Smanjena proizvodnja i nedostatak vozila utjecali su na očekivana kretanja broja novoregistriranih automobila, dok su razvojne aktivnosti proizvođača automobila u punom su zamahu.

Unatoč svim izazovima na tržištu, AD Plastik Grupa kontinuirano zadovoljava vrlo visoke standarde održivosti u svim aspektima svog poslovanja. Društveno odgovorno poslovanje jedna je od osnovnih odrednica kojima se kompanija vodi pri razvoju svoje strategije, politika, planova i aktivnosti. Stalni razvoj i unaprjeđenja korporativne kulture te podizanje standarda kvalitete u svim segmentima poslovanja, uobičajeni su model poslovanja. Unatoč iznimno zahtjevnoj i izazovnoj godini, komunikacija s ključnim dionicima odvijala se redovito i nesmetano. Briga o zaposlenicima, kupcima, dobavljačima i dioničarima u niti jednom trenutku nije zanemarena te se kontinuirano radilo na poboljšanjima.

Nefinancijski dio petog po redu Integriranog izvještaja AD Plastik Grupe verificiran je od strane HRPSOR-a u čijem mišljenju, između ostalog, stoji: „Prvi dio Integriranog izvještaja ukazao je na uspješno poslovanje u turbulentnim vremenima te stabilnu organizaciju koja se uspješno prilagođava promjenama uvjeta na tržištu. U drugom dijelu izvještaja, AD Plastik Grupa prikazala nam je kako upravlja svojim utjecajima na teme održivosti, kako određuje njihovu materijalnost te kako na temelju praćenja i mjerenja planira nova poboljšanja u narednoj poslovnoj godini. Ovaj izvještaj pokazuje napredak, kako u praksi izvještavanja tako i u praksama upravljanja materijalnim utjecajima u području održivosti. Vidljiv je velik trud uložen u smanjenje negativnih utjecaja te napredak u gotovo svim materijalnim temama. Nadamo se kako će se ovaj trend u AD Plastik Grupi nastaviti i dalje.“

Uz spomenute izazove koji se nastavljaju i u ovoj godini, globalno se gospodarstvo suočava s novom krizom i neizvjesnostima koje donosi. „Tijekom pripreme ovog izvještaja suočeni smo s još jednom neočekivanom situacijom. Rusko-ukrajinska kriza novi je izazov za globalno gospodarstvo i naše poslovanje. S obzirom na neizvjesnosti, svjesni smo još jednog vrlo zahtjevnog i izazovnog razdoblja pred nama. Primarno smo usmjereni na očuvanje financijske stabilnosti i održivosti poslovanja, te umanjenje negativnih utjecaja na poslovanje. Istovremeno, na europskom tržištu ugovaramo nove poslove, realiziramo ugovorene projekte i nastavljamo razvojne aktivnosti. Unatoč neizvjesnostima, sigurni smo u opstojnost i dugoročan razvoj AD Plastik Grupe.“, rekao je Marinko Došen