Buđenje tržišta kapitala

U Zagrebu je u organizaciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i Hanza medije održana konferencija „Buđenje tržišta kapitala“ koja je okupila velik broj uglednika i stručnjaka iz područja politike i gospodarstva.

Uz predsjednika Upravnog vijeća Hanfe Antu Žigmana i Gojka Drljaču, predstavnika Hanza Medie kao domaćine, uzvanicima su se uvodno obratili i ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Tolušić te ministar financija Zdravko Marić, nakon čega je uslijedila prezentacija starijeg ekonomista Europske investicijske banke Laurenta Marina. Europsko tržište kapitala nastavlja s oporavkom no još uvijek nije sposobno za potrebnu potporu korporativnom gospodarstvu, ocijenio je u svom izlaganju sudionicima konferencije Laurent Maurin.

Na panel raspravi koja je uslijedila sudjelovali su guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, investitor Nenad Bakić i profesorica na Ekonomskom fakultetu Danijela Miloš Sprčić.

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman upozorio je kako se iza domaćeg tržišta kapitala nalazi deset teških godina. Uz krizu koja je dugo trajala i imala velike posljedice, tu je još Agrokor kao najnoviji vrlo teški udarac tržištu kapitala. Žigman je uvjeren kako će novi zakon o tržištu kapitala vratiti povjerenje malih ulagača u tržište kapitala.

Sudjelujući u zanimljivoj panel raspravi predsjednik uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen naglasio je kako interes kapitala dovoljno ne prati rast tvrtki,  pa tako niti rast AD Plastik Grupe. „Možemo nabrajati razne pokazatelje, statistike i vaditi zaključke zbog čega je interes ulagača za kompanije kojima ide dobro slab. Ključni odgovor zašto je tome tako leži u općoj razini povjerenja u tržište kapitala i nedostatnom rastu gospodarstva i industrijske proizvodnje.“, kazao je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

Ova konferencija bila je prilika za razgovor o perspektivi hrvatskog tržišta kapitala, s obzirom na deset godina u kojima se ono nije uspjelo probuditi, a što je započelo još s financijskom krizom, nastavilo se recesijom te utjecajem drugih nepovoljnih čimbenika.