Brojne su prednosti uvođenja eura

Hrvatska gospodarska komora organizirala je konferenciju Dan hrvatskih financijskih institucija – Utjecaj uvođenja eura na kretanja u gospodarstvu. Organizatori konferencije naglasili su da skeptičnost po pitanju eura uglavnom dolazi iz neinformiranosti te kako gospodarstvenici, a pogotovo izvoznici, dominantno podržavaju uvođenje eura. Iznesen je podatak kako se oko dvije trećine robne razmjene Hrvatske odvija  članicama euro područja, odakle dolazi i velika većina ukupnih inozemnih izravnih ulaganja u Hrvatsku. 

Premijer Andrej Plenković naglasio je brojne prednosti uvođenja eura, od trajnog uklanjanja valutnog rizika, preko smanjenja troškova zaduživanja do jačanja međunarodne razmjene. Najavio je kako već iduće godine ulazimo u Europski tečajni mehanizam II te kako bismo nakon perioda od dvije i pol do tri godine trebali zadovoljiti sve uvjete za uvođenje eura. To znači kako bismo u eurozonu ušli početkom 2023. ili 2024. godine. 

Na panel raspravi u sklopu konferencije, na kojoj je sudjelovao Marinko Došen predsjednik uprave AD Plastika,  razgovaralo se o utjecaju uvođenja eura na kretanja u gospodarstvu. „Kao predsjednik Uprave kompanije koja je stopostotni izvoznik, jasno je kako sam veliki zagovornik uvođenja eura. Tečajna politika koja se provodi nama izvoznicima ne ide u prilog i ona je je jedna od najvećih prepreka u povećanju profitabilnosti. U tim je okolnostima vrlo teško ostati konkurentan na zahtjevnom globalnom tržištu, posebice u industriji u kojoj mi radimo.“, izjavio je tom prigodom Marinko Došen.