Hrvatsko – francuski gospodarski forum

U sklopu državničkog i radnog posjeta, u Parizu je održan i Hrvatsko – francuski gospodarski forum. Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, u izaslanstvu su bili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar turizma Gari Cappelli. Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako Hrvatska provodi niz reformi s ciljem smanjivanja makroekonomskih nestabilnosti, poreza i davanja poslodavaca.

„Hrvatska je zemlja poželjna za investiranje. Za francuske ulagače puno je zanimljivih područja za ulaganje. Velike su mogućnosti u turizmu, auto industriji, prometu i energetici. Mjere i reforme koje provodi Vlada daju okvir za stabilan rast i razvoj što dovodi do pozitivnog poslovnog i ulagačkog ozračja.“, kazao je tom prigodom predsjednik Vlade RH.

Hrvatski i francuski gospodarstvenici sastali su se drugog dana posjeta Parizu, a među gospodarskim predstavnicima bila je i AD Plastik Grupa. Na sastanku s MEDEF-om, najvećim udruženjem poslodavaca u Francuskoj, sudjelovali su predstavnici Đure Đakovića, Končara, Spin Valisa, Podravke i Saint Jean Industries te ostalih hrvatskih tvrtki koje su zainteresirane za značajniji iskorak na francuskom tržištu. MEDEF ima više od 750.000 članica od kojih preko 90 posto otpada na male i srednje tvrtke koje surađuju s najjačim svjetskim kompanijama u autoindustriji.

„Već dugi niz godina surađujemo s francuskom autoindustrijom, a jedan od naših najvećih kupaca je Renault, francuski proizvođač automobila koji s gotovo 60 posto udjela sudjeluje u našim prihodima. Proizvodimo komponente i za francuska vozila Peugeot, a imamo dugogodišnju suradnju s Faurecijom, s kojom imamo joint-venture kompaniju u Rumunjskoj. Reydel je također francuska kompanija s kojom dugo surađujemo, a u posljednje vrijeme razvijamo suradnju s francuskim partnerima Hutchinsonom i Segulom. Naš stalni interes je rast prodaje i razvojnih kompetencija kroz dugoročnu suradnju s proizvođačima automobila, razvojnim centrima i Tier1 partnerima.“, kazao je između ostalog Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.