Izazovi hrvatske gospodarske diplomacije

Konferencija Izazovi hrvatske gospodarske diplomacije održana je u Muzeju Mimara u organizaciji Jutarnjeg lista i Hrvatske gospodarske komore. Okupila je vodeće gospodarstvenike, ekonomske stručnjake, akademike i vladine dužnosnike u svrhu razmatranja mogućih pomaka prema najvažnijim izvoznim tržištima u regiji i diljem svijeta, iskustava stranih trgovinskih komora te nove uloge i značenja Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva vanjskih i europskih poslova u gospodarskoj diplomaciji.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na konferenciji Izazovi hrvatske gospodarske diplomacije istaknula je kako usuglašeni i parafirani sporazum Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske gospodarske komore predstavljaju prvi korak u modernizaciji hrvatske diplomacije, posebice one okrenute gospodarstvu.

Sudjelujući u panel raspravi o izazovima hrvatske gospodarske diplomacije, predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen, govorio je o zahtjevnosti dolaska na velika tržišta poput Rusije. Istaknuo je kako bez investicija nema rasta, a gospodarska je diplomacija, mišljenja je Došen, kotačić u tom mehanizmu. Smatra kako je najvažnija zadaća gospodarske diplomacije potpora realizaciji kapitalnih investicija u Hrvatskoj.