Jaka kuna i rast troškova opterećuju izvoznike

U tvornici AD Plastika na zagrebačkom Jankomiru održao se 28. susret Liderova kluba izvoznika.   Članove i goste kluba pozdravio je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović koji je naglasio kako članovi ovog kluba u izvoz plasiraju 15 milijardi kuna na godinu.

Domaćin susreta Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika, pozdravljajući goste podsjetio je kako je AD Plastik stopostotni izvoznik i svu svoju proizvodnju plasira na inozemna tržišta. Kao dva ključna parametra koji negativno utječu na konkurentnost tvrtke, Došen je naglasio prejak tečaj kune te rast troškova poslovanja, odnosno rast cijena energije i troškova rada. „Svakih pet godina zbog jake kune izgubimo gotovo jednu tvornicu. Ukoliko kao pokazatelj uzmemo tečaj kune iz 2014. godine, u zadnjih pet godina na njegovom jačanju izgubili smo gotovo 87 milijuna kuna prihoda. Troškovi električne energije porasli su 33 posto, što je povećanje troška od 8,4 milijuna kuna u zadnje tri godine. Rast troškova zaposlenih opteretio je poslovanje sa 78,5 milijuna kuna u zadnjih pet godina. Upravo zato je nužno razmotriti kompenzacijske mjere za izvoznike koji izvoze u vrijednosti većoj od 100 milijuna eura ili imaju zaposleno više od 500 radnika.“, istaknuo je Marinko Došen.

Glavna rasprava članova Kluba izvoznika usredotočila se na temu cijene energenata kao značajnog čimbenika konkurentnosti izvoza. Kao poseban gost sudjelovao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je napomenuo kako hrvatski izvoznici u svome poslovanju nailaze na čitav niz izazova. “Na neke od njih, poput rasta troškova rada i cijena električne energije, Vlada RH ne može značajnije utjecati. Ohrabrujuće je to što smo trenutno u realizaciji nove sheme plaćanja naknada za obnovljive izvore energije, koje idu u smjeru rasterećenja velikih potrošača, odnosno energetski intenzivnih industrija. Rasterećenja od naknade kretala bi se u rasponu od 80, 60, odnosno 40 posto.“, istaknuo je ministar Ćorić.