Marinko Došen predsjednik Poslovnog vijeća

Marinko Došen novi je predsjednik Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom izabran na sjednici održanoj u Zagrebu. Predsjednik Uprave AD Plastik Grupe, zahvaljujući se na ukazanom povjerenju, predstavio je prijedlog programa rada vijeća za ovu godinu.

„U Ruskoj Federaciji najjednostavnije je poslovati ukoliko lokalizirate proizvodnju. Na taj je način moguće koliko toliko, izbjeći složene administrativne i carinske propise te procedure. Nažalost, poteškoće između naše dvije zemlje još uvijek postoje, ali najkvalitetniji način rada je lokalizirati svoje poslovanje u Rusiji i tako izbjeći eksterne političke utjecaje koji gospodarstvenicima ne idu na ruku. AD Plastik Grupa posluje na tržištu današnje Ruske Federacije već 25 godina. Tamo imamo dvije svoje tvornice u kojima zapošljavamo preko 800 radnika i ostvarujemo oko 45 milijuna eura prihoda godišnje. Svaka hrvatska tvrtka ima priliku pronaći nišu na ruskom tržištu koje broji 150 milijuna kupaca. Osobno sam veliki zagovornik industrijalizacije hrvatskog gospodarstva jer smatram da industrija mora imati veći udio u našem BDP-u.”, kazao je tom prigodom Marinko Došen.

Gospodarski odnosi između Hrvatske i Rusije stabilizirali su se i zadnjih godina rastu, a Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov poručio je kako gospodarski odnosi uvijek imaju ulogu lokomotive i zato moraju postajati sve bolji.

Nakon sjednice Poslovnog vijeća održan je seminar „Kako uspješno poslovati na ruskom tržištu“ na kojem su prezentirani opći uvjeti poslovanja za EU tvrtke na ruskom tržištu. Poseban fokus stavljen je na predstavljanje mogućnosti poslovanja za hrvatske tvrtke u ruskoj oblasti Njižnjij Novgorod, kojoj je planiran posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva tijekom prvog polugodišta 2019. godine.