Romanian day u Zagrebu

Na jednodnevnoj konferenciji „Romania Day“ u Zagrebu, u organizaciji InterCapitala, okupili su se hrvatski i slovenski institucionalni investitori te predstavnici rumunjskog tržišta kapitala. Konferencija je održana s ciljem okupljanja, povezivanja i međusobne razmjene mišljenja investitora iz Hrvatske i Slovenija sa stručnjacima i sudionicima rumunjskog tržišta kapitala. Prvi dio bio je posvećen predstavljanju investicijske klime i tržišta kapitala u Rumunjskoj, dok je drugi dio bio rezerviran za sastanke s kompanijama.

Održana je i panel rasprava pod vodstvom Matka Maravića, predsjednika Uprave Interkapital vrijednosnih papira, a sudjelovali su Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Adrian Tanase, predsjednik Uprave Bukureštanske burze, Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika i Marius Dan, voditelj odnosa s investitorima Fondul Proprietatea.

„U Rumunjskoj imamo JV kompaniju Euro APS i tamo poslujemo već 16 godina. Iako nismo izlistani na Bukureštanskoj burzi, naše je iskustvo na rumunjskom tržištu koje ima razvijenu autoindustriju jako pozitivno. Gospodarska politika Rumunjske, kao i zainteresiranost svjetskih investicijskih fondova za rumunjske kompanije, pridonose pozitivnom gospodarskom ozračju te zasigurno posljedično i trendovima trgovanja na tržištu kapitala.“, rekao je Marinko Došen.

Dodao je i kako je cilj AD Plastik Grupe investitorima jasno i transparentno prikazati svoje   poslovne rezultate, planove i poslovne rizike, te osigurati dividendni prinos ne ugrožavajući pritom likvidnost i financiranje daljnjeg rasta i razvoja kompanije.

„Prije svega želimo našim postojećim i potencijalnim investitorima približiti i pojasniti specifičnosti automobilske industrije. Hrvatska nema proizvođače automobila, a samim time nema ni puno velikih dobavljača. Naša je industrija zaista specifična, počevši od toga da   se posluje praktički bez zaliha, do rijetko viđenih partnerskih odnosa između kupaca i dobavljača. Posljednjih smo nekoliko godina uložili puno truda u izgradnju kvalitetnih odnosa s investitorima i kvalitetnije korporativno upravljanje. I na tome planiramo raditi i dalje.“, istaknuo je Marinko Došen sudjelujući na panel raspravi.