Ron Brown Forum

Na ovogodišnjem Ron Brown Forumu održanom u Dubrovniku, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, okupilo se oko 180 sudionika. Glavna tema foruma „CIRAZ 2016: Harnessing Innovation to Drive Economic Growth – The Ron Brown Legacy“ bila je osnivanje Centra za industrijski razvoj Hrvatske, koji ima za cilj unaprijediti suradnju znanstvenog sektora i gospodarstva.

Svrha Centar za industrijski razvoj poticanje je gospodarskog razvoja kroz konkretno povezivanje gospodarstva i znanosti, inovacije, istraživanje i razvoj. Projekt CIRAZ unaprjeđivati će buduću suradnju Hrvatske i SAD-a kroz Ron Brown U.S. – Croatian Innovation Council, odnosno kroz savjet za razmjenu najboljih svjetskih praksi na području inovacija.

Na prvom panelu „Poticaj rastu konkurentnosti gospodarstva“, održanom u sklopu konferencije, raspravljano je o tome na koji način hrvatsko gospodarstvo može postati globalno konkurentno. U raspravi je sudjelovao i predsjednik uprave AD Plastika Marinko Došen, koji je istaknuo važnost ulaganja u razvoj i inovacije. Dodao je kako je to upravo ono što AD Plastik čini konkurentnim. Ukazao je na problem infrastrukturnih troškova te nejednakih uvjeta poslovanja u zemljama gdje AD Plastik ima tvornice.

„U Hrvatskoj zbog tih infrastrukturnih troškova postoji veliki prostor za poboljšanje. AD Plastik je unazad tri godine uložio oko 60 milijuna eura u razvoj, inovacije i investicije. Upravo je to razlog zašto smo konkurentni.“, pojasnio je Marinko Došen.