Dogovoreni su novi poslovi za proizvodnju dijelova novog Fiata 500 i 330, čija je serijska proizvodnja planirana za početak 2017. godine u tvornici FCA Kragujevac u Srbiji. Navedeni modeli vozila kreću u restyling, a očekivani godišnji prihod od ovog projekta u punoj godini proizvodnje iznosi više od 6 milijuna eura.

Dogovorena je proizvodnja bojenih dijelova instrument table, branika, poveznika uvodnika zraka i obloga mjenjača za vozilo Fiat 500. Bojenje i brizganje pojedinih dijelova radit će se na zagrebačkom Jankomiru, puhani dijelovi u Mladenovcu, a dio brizganih dijelova proizvodit će se i u Solinu. Vozila će se proizvoditi i montirati u Fiatovom pogonu u Kragujevcu kojim upravlja tvrtka Fiat Automobili Srbija koja je dio poznate FCA Grupe, a s kojom tvornica AD Plastika u Mladenovcu usko surađuje već nekoliko godina. AD Plastik surađuje i s Fiatovim tvornicama diljem svijeta gdje plasiraju svoje proizvode iz pogona u Solinu i Mladenovcu.

Iako AD Plastik Grupa već dugo surađuje s FCA Grupom, zanimljivo je istaknuti kako je ovo prvi posao bojenja za ovog kupca što otvara nove mogućnosti u tom segmentu i za ostale modele njihovih vozila.

„Ovim smo projektom znatno povećali suradnju s Fiatom i njegovom realizacijom Fiat bi u portfelju naših kupaca trebao izbiti na drugo mjesto po vrijednosti. Ovaj posao otvara nam nove mogućnosti, a rezultat su višegodišnjih partnerskih odnosa postignutih upornim radom. Udio naših komponenti u vozilima koja se proizvode u Kragujevcu višestruko se povećao, a sada radimo sa svim Fiatovim pogonima.“, kaže Toni Štambuk, voditelj prodaje FCA Grupe.

Na trećoj po redu SEE Automotive konferenciji, koja se ove godine po prvi put održala u Novom Sadu, okupilo se više od dvjesto sudionika iz sto tvrtki iz sektora automobilske industrije. Na konferenciji su bili prisutni eminentni proizvođači automobilske opreme te predstavnici najvećih kompanija iz sektora automobilske industrije poput BMW-a, Fiata, Volkswagena, Federal Mogua, Grammera, Boscha, Magne i drugih. Sudjelovali su tako gospodarstvenici iz Srbije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, BiH, Slovačke, Grčke i Turske.

Konferenciju su organizirali Automobilski klaster Srbije i Fond za podršku investicija u Vojvodini u cilju pozicioniranja regije Jugoistočne Europe i povezivanja dobavljača i proizvođača automobila kojih je na tom tržištu sve više.

„U našoj je regiji relativno prihvatljiva cijena radne snage s jedne strane, a s druge smo pak strane blizu velikih europskih proizvođača automobila koji su uočili prednosti zemalja iz ove regije, s obzirom na iskustvo i tradiciju u proizvodnji autoopreme i dijelova. Proizvođači opreme za automobilsku industriju u našoj su se regiji približili visokim standardima tako da poznati proizvođači automobila iz Europe sve manje koriste dobavljače iz zemalja Dalekog Istoka. Europa se želi pozicionirati ne samo kao vodeći proizvođač automobila nego i opreme za automobilsku industriju.“, izjavio je Toni Štambuk, voditelj prodaje za FCA Grupu i EU tržište u AD Plastiku.

U posljednjih 16 godina u Srbiji vrijednost stranih investicija iznosi oko 25 milijardi eura, od čega je 10 posto investicija u autoindustriju. Većina tih investicija je realizirana zbog odluke velikih proizvođača automobila da presele dio svog poslovanja u ovu regiju.

Na konferenciji je istaknuto kako su prednosti ove regije geografski položaj, kvalificirana radna snaga, prihvatljivi troškovi logistike, fleksibilnost i motiviranost, dok se kao nedostatak istaknuo mali broj lokalnih kompanija i nedovoljno korištenje modernih tehnologija.

Sudionici su govorili o trendovima u autoindustriji pa su tako proizvođači govorili o inovativnosti koju traže od svojih dobavljača i suradnji koja se treba temeljiti na povjerenju i partnerstvu. Jedan o glavnih ciljeva europskih proizvođača automobila je do 2020. godine smanjiti težinu vozila za 25%, a sve u cilju smanjenja emisija CO2.

Ove su godine AD Plastiku uručena dva Zlatna ključa na svečanoj dodjeli održanoj u sklopu 11. Konvencije hrvatskih izvoznika. Osvojio je nagrade u kategorijama Najinovativniji izvoznik i Najbolji izvoznik u Francusku u 2015. godini. AD Plastik bio je nominiran u još dvije kategorije i to u kategoriji za rastuća tržišta – najbolji izvoznik u Rusku Federaciju i najbolji izvoznik u Sloveniju.

Nagrade je u ime kompanije primio Marinko Došen, predsjednik Uprave kompanije koji je ovom prigodom izjavio: „Posebno me veseli nagrada za najinovativnijeg izvoznika jer to pokazuje kako su izniman rad i trud koji ulažemo prepoznati. Misija naše kompanije je inovativnim i kreativnim rješenjima, stalnim unaprjeđenjem istraživanja i razvoja proizvoda doprinijeti kvaliteti konačnog proizvoda i uspjehu naših kupaca. U autoindustriji iznimno je važno pratiti trendove i novitete kako bi bili ukorak, odnosno ispred svoje konkurencije. Već nekoliko godina zaredom dobivamo nagrade ‘Zlatni ključ’ i to nam je iznimna čast, ali potvrđuje i kontinuitet našeg uspješnog poslovanja.”

Održana je prva B2B Run utrka u Splitu na kojoj su sudjelovali i trkači AD Plastika. Iako su prijave stigle u posljednji trenutak, taktika je bila razrađena. Uz pokoji trening i puno filozofije nakon njega, ostvaren je rezultat za pamćenje. Tim AD Plastika osvojio je treće mjesto, a o razlikama u sekundama pri ulasku na cilj debatirat će se danima. Rukavica je bačena i zagrebačkim kolegama koji na rujanskom B2B Runu u Zagrebu moraju obraniti rezultat splitskih kolega.