Krajem travnja u Rusiji se tradicionalno održavaju akcije uređenja okoliša i čišćenja. U svim se gradovima provode aktivnosti poboljšanja izgleda ulica, parkova, trgova i naselja. Nekoć neorganizirane akcije subotom, postale su gradski praznici. Postupno su se stanovnici počeli zanimati za brigu o prirodi i čistoći ulica i akcije su poprimile potpuno drugu dimenziju. Zaposlenici AD Plastika Togliatti organizirali su čišćenje okoliša tvornice, a sve u sklopu radne akcije koja se održava u sklopu ruskog ekološkog projekta „Zeleno proljeće“.

Izvještaj Plastik Grupe za prva tri mjeseca 2017. godine pokazuje uspješan početak godine. Poslovni prihodi Grupe u izvještajnom razdoblju iznose 268,8 milijuna kuna što je za 4,1 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. Vidljiv je neprekidan rad na racionalizaciji troškova i proizvodnih procesa na razini cijele Grupe.

„Rezultati prvog tromjesečja daju nam razlog za zadovoljstvo i dodatni optimizam. Ostvarili smo zavidne poslovne prihode, EBITDA je porasla za 17,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a neto dobit Grupe i dalje raste pa za prva tri mjeseca iznosi 23,4 milijuna kuna.“, rekao je predsjednik Uprave Marinko Došen.

EBITDA na razini Grupe iznosi 42,3 milijuna kuna što u usporedbi s 35,9 milijuna kuna ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine potvrđuje neprekidno poboljšanje troškovne efikasnosti. Zabilježeno je i smanjenje kreditne zaduženosti od 13 milijuna kuna u prva tri mjeseca. Osnovni razlozi ostvarenih dobrih rezultata stabilna je proizvodnja i ispunjeni operativni planovi svih ključnih kupaca te jasno postavljena strategija poslovanja i njena realizacija. Dobri rezultati u ruskim tvornicama ukazuju na konačni prestanak pada prodaje, odnosno prve naznake oporavka na tom tržištu.

„Svoje poslovanje i nadalje usmjeravamo prema rastu na postojećim tržištima, optimizaciji poslovanja, ali i otvaranju novih tržišta. Tržišna vrijednost naše kompanije kontinuirano raste što nam je dodatan poticaj i potvrda uspješne realizacije postavljene strategije poslovanja. Uvjeren sam kako ćemo ostvariti zadane planove i ciljeve i time nastaviti trend jačanja financijske pozicije naše kompanije.“, dodao je Marinko Došen.

Prema upravo objavljenom revidiranom godišnjem izvještaju, neto dobit AD Plastik Grupe bolja je od najavljene. Unaprjeđenjem efikasnosti i racionalizacijom poslovanja poboljšana je profitabilnost, a tome u prilog govori ostvarena neto profitna marža od 5,3 posto, odnosno neto dobit koja iznosi 49,7 milijuna kuna. EBITDA marža je 14,5 posto i pokazuje povećanje u odnosu na 11,2 posto ostvarenih godinu ranije. EBITDA iznosi 135,9 milijuna kuna i 18,3 posto je veća u odnosu na prethodnu godinu. Poslovni prihodi u izvještajnom razdoblju nešto su niži i iznose 935,8 milijuna kuna.

„Revidirani godišnji izvještaj pokazuje čak i nešto bolje rezultate od preliminarnih, čime smo iznimno zadovoljni. Drugu godinu zaredom ostvarujemo jako dobre poslovne rezultate i sigurni smo kako ćemo taj trend nastaviti i ubuduće. Unatoč manjem padu prihoda, pad poslovnih rashoda znatno je veći što potvrđuje ostvarena EBITDA i sam porast neto dobiti Grupe.“, kazao je predsjednik Uprave Marinko Došen.

Smanjenjem kreditne zaduženosti za 38 milijuna kuna i obveza prema dobavljačima za 42,4 milijuna kuna, AD Plastik Grupa dodatno je ojačala svoju financijsku stabilnost. U 2016. godini ugovoreni su novi poslovi čija će ukupna vrijednost u godinama pune proizvodnje iznositi preko 20 milijuna eura godišnje.

„Cijena dionice krajem 2016. godine iznosila je 138 kuna i to je rast od čak 40,2 posto u odnosu na kraj 2015. godine. Rast cijene dionice nastavio se i u 2017. godini čemu u prilog govori dosezanje cijene dionice od 165 kuna u ožujku. Unatoč negativnim kretanjima na burzi, stabilnost cijene dionice AD Plastika se održala. Cilj nam je u ovoj godini povećati prihode za 6 posto uz daljnje povećanje efikasnost poslovanja. To će zasigurno povećati i tržišnu vrijednost kompanije na zadovoljstvo svih naših dionika.“, rekao je Marinko Došen.

I ove je godine proslavljen ADP Dan na svim lokacijama AD Plastik Grupe. U cilju razmjene mišljenja sa zaposlenicima organizirana je Pričaonica u Solinu. Zaposlenici solinske tvornice su, osim unutar kompanije, proslavili ADP Dan i uz popularne hitove Nene Belana, za čiji je koncert kompanija osigurala ulaznice. U Zadru je organiziran team building za menadžment, a takva druženja u neformalnom okruženju osim što potiču timski rad i jačaju međusobno povjerenje, uvijek završe s dobrom zabavom i veseli zgodama koje se još dugo prepričavaju. Sretno adepeovci!

Povodom ADP Dana izdan je Vodič za internu komunikaciju za sve lokacije kojem je cilj poboljšanje komunikacije unutar AD Plastik Grupe. Dobra interna komunikacija čini nas uspješnijima, a dragocjenim savjetima, objašnjenjima, primjerima i alatima, zaposlenicima se želi olakšati svakodnevni rad. Za hrvatsko jezično područje pripremljen je i jezični priručnik kojim se želi podizati razina jezične kulture i olakšati svakodnevna poslovna komunikacija. U cilju očuvanja vlastitog jezika, ali i poštivanja jezične i društvene zajednice kojoj pripadamo, primjerena i jezično pravilna poslovna komunikacija dio su osobne i korporativne kulture. Svi smo odgovorni za međusobnu komunikaciju, stoga je zajednički učinimo jasnom i učinkovitom.