Solinsku tvornicu AD Plastika posjetili su učenici srednje škole poslovanja i administracije BBS1 Northeim iz Njemačke. Iznimno zainteresirani za automobilsku industriju i proizvodnju, aktivno su sudjelovali u razgledavanju pogona. Drugačije kulture i iskustva svakim nas danom čine boljima.

AD Plastik Togliatti održao je „Dan otvorenih vrata“ za srednje škole pa su tako tvornicu posjetili učenici završnog razreda srednje škole naselja Pribrežnij. Učenici su bili jako zainteresirani za proizvodnju, a sudeći po njihovim komentarima i reakcijama vjerujemo kako među njima ima i budućih adepeovaca.

U Moskvi je održan koncert Olivera Dragojevića i ruskog simfonijskog orkestra u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji, kojim je svečano obilježeno 25 godina uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Rusije. Tim povodom održan je i redovni sastanak Hrvatsko-ruskog poslovnog kluba na kojem se službeno predstavio novoimenovan veleposlanik Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji Tonći Staničić te se razgovaralo o značajnim temama za poslovanje hrvatskih kompanija na tržištu Rusije. AD Plastik Grupa koja posluje već 20 godina u Rusiji sponzorirala je ovaj događaj.

Tvornicu AD Plastika u Zagrebu posjetili su studenti Executive MBA studija s Colorado State Univerziteta. Upoznali su se s kompanijom, razgledali pogone i najviše interesa pokazali za specifičnosti automobilske industrije u Europskoj uniji.

Između niza pitanja, studente je tako, primjerice, zanimalo zašto Europljani toliko vole male automobile i koristimo li 3D printing u odjelu istraživanja i razvoja. Različite kulture donose i različite interese pa su tako američke studente tijekom prezentacije najviše zanimali rast i prinos dionice AD Plastika. Važno je dijeliti iskustva.

Društvena odgovornost sve važniji je segment poslovnog ponašanja, a osim činjenice kako je Europska unija propisala Direktivu o nefinancijskom izvještavanju i raznolikosti, sve učestaliji su posebni upitnici i auditi kupaca na ovu temu.

AD Plastik je ove godine uspješno prošao svoj prvi specijalizirani audit na lokaciji iz područja održivog poslovanja na zahtjev kupca Audi. Audit je održan u radnoj jedinici Zagreb i sigurno je tek jedan u nizu budućih audita. Audiju, kao i većini drugih kupaca, društvena je odgovornost iznimno važna, stoga pri odabiru dobavljača razmatra i ocjenu održivog poslovanja. Ocjena značajno utječe na reputaciju dobavljača u automobilskoj industriji.

U Splitu je održana druga po redu poslovna utrka B2B Run, a ove su se godine ekipi iz Solina pridružile kolegice i kolege iz Zagreba. Ekipa AD Plastika slavila je osvojivši čak dvije nagrade – drugo mjesto u kategoriji velikih kompanija te drugo mjesto u konkurenciji muških timova.

Potrebno je posebno istaknuti vrhunske rezultate najbržih adepeovaca i to prije svega Zvonimira Režića, voditelja programa prodaje, Dinka Čuliga, radnika proizvodnje u lakirnici Zagreb i Ivana Gojevića, radnika proizvodnje iz Solina.

„Uživao sam trčati za ADP Tim. Izuzetno sam sretan što je moj rezultat doprinio ukupnom rezultatu. Upoznao sam mnoge kolege s kojima do sada nisam imao prilike raditi i odlično smo se zabavili. Nadam se kako će ovakvih prilika biti više.“ – istaknuo je Ivan Gojević.

Konferencija Izazovi hrvatske gospodarske diplomacije održana je u Muzeju Mimara u organizaciji Jutarnjeg lista i Hrvatske gospodarske komore. Okupila je vodeće gospodarstvenike, ekonomske stručnjake, akademike i vladine dužnosnike u svrhu razmatranja mogućih pomaka prema najvažnijim izvoznim tržištima u regiji i diljem svijeta, iskustava stranih trgovinskih komora te nove uloge i značenja Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva vanjskih i europskih poslova u gospodarskoj diplomaciji.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na konferenciji Izazovi hrvatske gospodarske diplomacije istaknula je kako usuglašeni i parafirani sporazum Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske gospodarske komore predstavljaju prvi korak u modernizaciji hrvatske diplomacije, posebice one okrenute gospodarstvu.

Sudjelujući u panel raspravi o izazovima hrvatske gospodarske diplomacije, predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen, govorio je o zahtjevnosti dolaska na velika tržišta poput Rusije. Istaknuo je kako bez investicija nema rasta, a gospodarska je diplomacija, mišljenja je Došen, kotačić u tom mehanizmu. Smatra kako je najvažnija zadaća gospodarske diplomacije potpora realizaciji kapitalnih investicija u Hrvatskoj.