Sredinom 2019. godine očekuje se početak proizvodnje novog modela Renault Clia, jednog od najprodavanijih modela u ovoj klasi vozila. Proizvodnja većine plastičnih dijelova dogovorena je upravo s AD Plastikom, pa će se tako za Clio BJA prednji i zadnji odbojnici sa sastavnim dijelovima, unutrašnje obloga blatobrana, bojeni vanjski stabilizatori vozila (spojleri), instrument table i obloge stranica vrata proizvoditi u Zagrebu i Solinu.

Novi Clio predstavlja budućnost tvornice Revoz u Novom Mestu, a predviđeno trajanje projekta je sedam godina. Vrijednost cjelokupnog projekta iznad je 72 milijuna eura, a posebno treba istaknuti nove razvojne aktivnosti koje su dogovorene. Samostalna izrada alata prednjeg i zadnjeg odbojnika novi je iskorak za razvojni tim kompanije.

„Jednostavno moramo pratiti trendove u automobilskoj industriji koji sve dobavljače dovode u ubrzani ritam. Potrebno je pratiti izmjene, nove zahtjeve i biti stalno raspoloživ. Renault je jedan od naših najvažnijih kupaca, a naša dugoročna suradnja i međusobno povjerenje rezultat su našeg rada i kvalitete koju nudimo.“, izjavila je Gordana Erceg Sindik, voditeljica prodaje Renault Grupe.

Smartforfour uskoro će poprimiti nešto drugačiji izgled, a druga faza proizvodnje ovog automobila započinje sredinom 2019. godine. AD Plastik dogovorio je posao na novom Smartu pa će se tako većina dijelova zamijeniti novim. Sveukupna vrijednost projekta nešto je iznad 14 milijuna eura u četiri godine koliko je predviđeno njegovo trajanje.

Promjene na novom Smartu bit će vidljive na prednjem dijelu automobila. Izmjenom prednjeg odbojnika sa sastavnim dijelovima, prednja ukrasna rešetka postaje znatno veća. Postojat će kao i do sada razne opcije obojenih rešetki, a uvode se i nove boje koje će Smartu dati još ljepši izgled. Specifičnost Smarta mogućnost je personalizacije vozila zbog dvobojne karoserije i velikog izbora boja i materijala u unutrašnjosti vozila.

AD Plastik trenutno za ovo vozilo proizvodi kompletan eksterijer prednjeg i stražnjeg dijela automobila koji uključuje prednji i zadnji odbojnik sa sastavnim dijelovima kao i prednji poklopac motora te blatobrane koji su obojeni u boji karoserije. 

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu održani su Dani karijera, a AD Plastik se ovom prilikom predstavio zagrebačkim studentima. Zainteresiranost studenata bila je velika, a najviše su ih zanimale tehnologije koje kompanija koristi, oprema s kojom se radi, ima li kompanija svoju konstrukciju alata te za koga sve proizvodi i na koja tržišta izvozi. Osim tehničkih pitanja iz struke, zanimala ih je mogućnost zapošljavanja kandidata bez iskustva, mogu li se prijaviti za studentsku praksu i mogućnost zapošljavanja preko studentskog servisa. Mario Barunica održao je prezentaciju AD Plastik Grupe i podijelio sa studentima svoja iskustva jer upravo je on svoju prijavnicu za posao popunio na Danima karijera prije tri godine.

AD Plastik Grupa potpisala je ugovore s nekoliko velikih proizvođača automobila, čija je ukupna vrijednost 22,2 milijuna eura.

Za više vozila PSA Grupe proizvodit će zaštitnike remena PHEV, a početak realizacije očekuje se u kolovozu 2019. godine. Već se koncem 2017. očekuje početak proizvodnje vodilica, mobilnih i fiksnih rukohvata za više modela vozila PSA Grupe.

S Fordom će sljedećih pet godina AD Plastik surađivati na izradi unutrašnjih obloga blatobrana redizajniranog Forda Mondeo koji će se proizvoditi u Solinu. Dobivanje novog posla za Ford Mondeo zanimljivo je jer se to vozilo proizvodi u Valenciji koja je jedna od najudaljenijih lokacija s kojom AD Plastik surađuje. Serijska proizvodnja planirana je za početak 2019. godine.

U ruskim su tvornicama AD Plastik Grupe dogovoreni novi poslovi također za nekoliko modela automobila. Tako će AD Plastik Togliatti proizvoditi brizgane zaštitnike podvozja za vozila Renault Logan, Sandero, te VAZ X-ray čiji je početak serijske proizvodnje planiran krajem 2018. godine.

Ujedno su dogovoreni novi poslovi proizvodnje brizganih dijelova interijera za vozilo Ford Kuga čiji je početak serijske proizvodnje planiran u 2020. godini. „Ovaj posao potvrđuje kako je AD Plastik Grupa FordSollersov izbor kada su u pitanju brizgani interijeri.“, rekao je voditelj projekta Dragan Buljubašić.

Kaluga je također dobila nove poslove proizvodnje brizganih nosača hladnjaka za vozila VW Polo i Škoda Rapid. Početak serijske proizvodnje planiran je u zadnjem kvartalu 2019. godine, a predviđeno trajanje projekta je pet godina.

“Ovo je najveći pojedinačni posao ugovoren s Volkswagenom u Rusiji i to pokazuje kako smo učvrstili svoju poziciju na listi njihovih dobavljača za brizgane pozicije. Ovo je i odlična prilika za povećanje naših razvojnih kompetencija.”, rekao je Drago Marković, voditelj projekta.