Rast prodaje i dobri poslovni rezultati Grupe ostvareni u prvih šest mjeseci, rezultat su strategije poslovanja snažno usmjerene na potrebe kupca i razvijanje partnerskih odnosa. Optimalno korištenje kapaciteta, visoka operativna efikasnost i kvalitetno upravljanje troškovima i financijskim rashodima razlog su daljnjeg rasta neto dobiti. Ostvarena neto dobit u prvom polugodištu iznosi 56,30 milijuna kuna što je 44,69 posto više od ostvarene neto dobiti u istom razdoblju prošle godine.

Poslovni prihodi Grupe porasli su za 19,47 posto u prvih šest mjeseci u usporedbi s istim razdobljem 2017. godine i iznose 634,73 milijuna kuna. Oporavak ruskog tržišta i novi poslovi za Fiat, Volkswagen i Ford utjecali su na porast prihoda, a udio navedenih kupaca u prihodima Grupe sve je značajniji.

„U drugom tromjesečju ove godine dogovorili smo nove poslove za europsko i rusko tržište ukupne vrijednosti veće od 35 milijuna eura i imamo dodatni razlog za zadovoljstvo. Ovu će godinu u našem poslovanju primarno obilježiti realizacija novih projekata koji će nam u srednjoročnom razdoblju osigurati nastavak ostvarenja dobrih rezultata i daljnji rast prihoda. Rusko se tržište oporavlja, a kontinuirano raste i prodaja automobila na europskom tržištu, a to se najbolje očituje kroz povećanje narudžbi naših kupaca i sklapanje novih poslova.“, istaknuo je predsjednik Uprave Marinko Došen.

U izvještajnom razdoblju EBITDA Grupe iznosi 99,92 milijuna kuna i pokazuje rast od 17,05 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To je još jedna potvrda visoke efikasnosti i dobrog upravljanja troškovima. Trend poboljšanja financijske pozicije AD Plastik Grupe nastavlja se i u promatranom razdoblju što potvrđuje daljnje smanjenje neto financijskog duga za 60,72 milijuna kuna u odnosu na zadnji dan 2017. godine.

„AD Plastik Grupa svakodnevno potvrđuje svoju poziciju na tržištu kao kvalitetan i pouzdan partner i to je preduvjet ostvarenja naših planiranih ciljeva daljnjeg rasta i razvoja kompanije. Postavili smo dobre osnove za kvalitetno i stabilno dugoročno poslovanje, a to nam potvrđuju i ostvareni rezultati.“, rekao je Marinko Došen.

AD Plastik Grupa danas je postala stopostotni vlasnik mađarske kompanije Tisza Automotive d.o.o., čime ostvaruje ključne ciljeve poslovne strategije i srednjoročnog plana razvoja. Ovom akvizicijom osigurat će daljnji rast AD Plastik Grupe te proširenje portfelja kupaca.

Tisza Automotive proizvođač je plastičnih komponenti s više od 15 godina iskustva u automobilskoj industriji. Vodeći je dobavljač Suzukijeve tvornice u Mađarskoj, a osim Suzukija najvažniji su kupci Bentley i Volkswagen čiji su dobavljač prve razine. Ključne tehnologije tvornice u Mađarskoj su injekcijsko prešanje i puhanje koje su kompatibilne s postojećim tehnologijama AD Plastik Grupe. Ima više od 400 zaposlenih, a proizvodni pogoni, skladišta i uredi protežu se na 22.400 metara četvornih. Tisza Automotive proizvodi i za druge proizvođače automobila kao dobavljač druge razine pa su na listi njihovih kupaca Rehau, APCB, Reydel, Hanon Systems, Vernicolor, Mitsuba, Heycoustics i drugi.

 „Potencijalne akvizicije razmatrali smo i najavljivali duže vrijeme i to je dio naše poslovne strategije. Srednja i istočna Europa jedna su od najbrže rastućih tržišta u autoindustriji pa je Tisza Automotiv bila logičan izbor. Nalazi se na jako dobrom zemljopisnom položaju u odnosu na proizvođače automobila u tom dijelu Europe, imaju iskustvo u autoindustriji i dobar portfelj kupaca te koriste i razvijaju iste tehnologije kao mi. Nakon dubinske analize kompanije, prepoznali smo njihov daljnji potencijal razvoja i rasta te pozitivne učinke preuzimanja. Ovom akvizicijom širimo portfelj svojih kupaca i stvaramo dobre preduvjete za ostvarenje planiranog rasta Grupe.“, izjavio je predsjednik Uprave Marinko Došen.

O svjetskom nogometnom prvenstvu zasigurno će se još dugo pričati. Ta najvažnija sporedna stvar na svijetu na neki poseban način povezuje ljude, a tome smo svjedočili i unutar AD Plastik Grupe. Nogometna groznica nije zaobišla niti jednu lokaciju. Navijalo se, nerviralo, slavilo, tugovalo, ali prije svega se dobro zabavljalo. To je bio pravi adepeovski duh zajedništva.

AD Plastik Grupa ugovorila je nove poslove za izradu automobilskih dijelova s nekoliko proizvođača na europskom i ruskom tržištu u vrijednosti većoj od 35 milijuna eura.

Dogovorena je proizvodnja ublaživača udara za vozilo Buick namijenjenog američkom tržištu koje proizvodi francuska PSA Grupa. Početak proizvodnje planiran je 2021. godine s predviđenim trajanjem od šest godina. S PSA Grupom dogovorena je i proizvodnja vodilica stakla za modele vozila Citroen Peugeot 301, Picasso i Citroen C-Elysee. Početak proizvodnje predviđen je 2020. godine, a trajanje projekta dvanaest godina.

S dugogodišnjim kupcem Hella dogovoren je novi posao proizvodnje kućišta svjetla čiji je početak proizvodnje planiran 2018. godine, s predviđenim trajanjem od tri godine.

AD Plastik Kaluga dogovorila je nove poslove u tehnologijama brizganja i termoformiranja. Za model vozila Capture dogovorena je proizvodnja deflektora, nosača senzora i kamere, a početak projekta planiran je 2020. godine s predviđenim trajanjem od tri godine. Dogovorena je i proizvodnja obloga blatobrana za Renault Duster koji bi se trebali početi proizvoditi 2021. godine, a predviđeno trajanje projekta je tri godine.

Na ruskom je tržištu dogovoreno i više poslova s Volkswagen Grupom čiji se početak proizvodnje predviđa 2019. godine. Ugovorena je proizvodnja obloga motora i obloga petih vrata za Volkswagen Polo i Rapid s predviđenim trajanjem projekta sedam godina. Za model Tiguan dogovorena je proizvodnja zaštitnika blatobrana, a projekt bi trebao trajati šest godina. Obloge blatobrana proizvodit će se za modele Škoda Rapid i Volkswagen Polo a projekt bi trebao trajati sedam godina.