Marinko Došen novi je predsjednik Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom izabran na sjednici održanoj u Zagrebu. Predsjednik Uprave AD Plastik Grupe, zahvaljujući se na ukazanom povjerenju, predstavio je prijedlog programa rada vijeća za ovu godinu.

„U Ruskoj Federaciji najjednostavnije je poslovati ukoliko lokalizirate proizvodnju. Na taj je način moguće koliko toliko, izbjeći složene administrativne i carinske propise te procedure. Nažalost, poteškoće između naše dvije zemlje još uvijek postoje, ali najkvalitetniji način rada je lokalizirati svoje poslovanje u Rusiji i tako izbjeći eksterne političke utjecaje koji gospodarstvenicima ne idu na ruku. AD Plastik Grupa posluje na tržištu današnje Ruske Federacije već 25 godina. Tamo imamo dvije svoje tvornice u kojima zapošljavamo preko 800 radnika i ostvarujemo oko 45 milijuna eura prihoda godišnje. Svaka hrvatska tvrtka ima priliku pronaći nišu na ruskom tržištu koje broji 150 milijuna kupaca. Osobno sam veliki zagovornik industrijalizacije hrvatskog gospodarstva jer smatram da industrija mora imati veći udio u našem BDP-u.”, kazao je tom prigodom Marinko Došen.

Gospodarski odnosi između Hrvatske i Rusije stabilizirali su se i zadnjih godina rastu, a Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov poručio je kako gospodarski odnosi uvijek imaju ulogu lokomotive i zato moraju postajati sve bolji.

Nakon sjednice Poslovnog vijeća održan je seminar „Kako uspješno poslovati na ruskom tržištu“ na kojem su prezentirani opći uvjeti poslovanja za EU tvrtke na ruskom tržištu. Poseban fokus stavljen je na predstavljanje mogućnosti poslovanja za hrvatske tvrtke u ruskoj oblasti Njižnjij Novgorod, kojoj je planiran posjet hrvatskog gospodarskog izaslanstva tijekom prvog polugodišta 2019. godine.

Privremeni nerevidirani Izvještaj poslovodstva AD Plastik Grupe i dioničkog društva AD Plastik za 2018. godinu pokazuje nastavak uspješnog poslovanja. Ostvareni su rekordni poslovni prihodi i neto dobit kompanije pa tako poslovni prihodi Grupe iznose više od 1,3 milijarde kuna što predstavlja rast od 21,02 posto.

Ostvareni rast poslovnih prihoda i povoljan neto financijski rezultat, osigurali su rekordnu neto dobit Grupe od 87,3 milijuna kuna koja je u odnosu na godinu ranije porasla za 24,3 posto. U matičnom je društvu neto dobit viša za čak 63 posto i iznosi 87,03 milijuna kuna.

„Za nama je još jedna zahtjevna i uspješna poslovna godina u kojoj smo ostvarili rekordne poslovne prihode i neto dobit kompanije. Protekla je godina bila u znaku pripreme novih projekata kojih je bilo otvoreno više od sedamdeset, a za njih dvadeset započela je serijska proizvodnja. Godinu je uvelike obilježila i kupnja mađarske kompanije Tisza Automotive kojom smo osigurali daljnji razvoj i rast na jednom od najbrže rastućih tržišta autoindustrije. Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima i ugovorenim poslovima od 136 milijuna eura u promatranom razdoblju.“, izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

Ostvarena je EBITDA od 159,7 milijuna kuna na razini Grupe što predstavlja rast od 0,8 posto u odnosu na godinu ranije, a u matičnom je društvu manja za 12,8 posto primarno zbog jednokratnih troškova uhodavanja novih projekata.

„Godinu koju smo uspješno započeli zasigurno će obilježiti početak serijske proizvodnje velikih dogovorenih projekata i daljnja tehnološka unaprjeđenja. Najave naših kupaca jako su dobre i temeljem novih poslova očekujemo daljnji rast prihoda. Imat ćemo značajna ulaganja u povećanje kapaciteta na lokacijama u Hrvatskoj, a uvodimo i nove podtehnologije koje će našem postojećem portfelju proizvoda dati dodanu vrijednost. Stalnim prilagođavanjima industriji u kojoj poslujemo, posta-vili smo zahtjevne ciljeve.“, izjavio je Marinko Došen.

Financijska je pozicija grupacije stabilna, ali izmijenjena u odnosu na godinu ranije najvećim dijelom zbog akvizicije Tisza Automotivea i nešto niže EBITDA. Vrijednost dionice ADPL u izvještajnom je razdoblju rasla  za 4,1 posto, za razliku od CROBEX-a koji je pao za 5,1 posto. Nastavljen je trend isplate dividende sukladno dividendnoj politici pa je u prošloj godini isplaćena dividenda od 10 kuna po dionici.