AD Plastik Grupa objavila je Međuizvještaju poslovodstva za prvih devet mjeseci 2019. godine u kojem su poslovni prihodi porasli su za 16,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i iznose 1.095,32 milijuna kuna. 

„Poslovni rezultati za prvih devet mjeseci pokazuju pozitivne trendove našeg poslovanja, unatoč nešto nepovoljnijim utjecajima na tržištu. Od početka godine usmjereni smo na industrijalizaciju i realizaciju ugovorenih projekata. Osim početka serijske proizvodnje redizajniranog Twinga i novog Clia 5 koje su započele u drugom tromjesečju, do kraja godine započet će i serijska proizvodnja vrlo zahtjevnog projekta Forda, s kojim prvi puta surađujemo na programu bojenja, te redizajniranog Smarta.“, rekao je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.  

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 133,54 milijuna kuna na razini Grupe, što je rast od 3,57 posto, a ostvarena je EBITDA marža od 12,19 posto. Rast prihoda, EBITDA-e i povoljniji neto financijski rezultat utjecali su i na rast neto dobiti Grupe od 6,28 posto koja u izvještajnom razdoblju iznosi 63,86 milijuna kuna. „U posljednjih smo nekoliko mjeseci ugovorili značajne poslove razvoja i proizvodnje komponenti u Rusiji, koji se najvećim dijelom odnose na nove modele alijanse Renault-Nissan-AvtoVAZ, jednog od naših ključnih kupaca na tom tržištu. Ovi će projekti značajno popuniti kapacitete naših ruskih tvornica što će omogućiti daljnji rast i razvoj grupacije na tom tržištu. U automobilskoj industriji imamo zasluženu poziciju kvalitetnog i pouzdanog partnera, a pronašli smo i poslovnu nišu u kojoj ostvarujemo rezultate iznad prosjeka same industrije.“, izjavio je Marinko Došen.

Već desetu godinu zaredom Poslovni dnevnik u suradnji sa Zagrebačkom burzom dodjeljuje nagrade kompanijama koje su ostvarile najbolje odnose s investitorima. U konkurenciju ulaze društva iz sastava indeksa CROBEX te društva uvrštena u Vodeće i Službeno tržište Zagrebačke burze. O nagrađenima se odlučuje temeljem statističkih kriterija koji se odnose na poštovanje Pravila Burze od strane izdavatelja te na osnovi ankete provedene među sudionicima tržišta kapitala. 

I ove su godine nagrade dodijeljene u Rovinju, u sklopu osme po redu zajedničke konferencije Zagrebačke burze i fondovske industrije „Izazov promjene“. Treća nagradu dobio je AD Plastik, drugu Atlantic Grupa, a prva nagrada pripala je Valamar Rivieri.

„Nagrada nam je izuzetno važna jer se radi o priznanju stručne financijske javnosti. Naše poslovanje na globalnom tržištu zahtjeva poštivanje i stalno unaprjeđenje visokih standarda korporativnog upravljanja. Trud koji ulažemo je prepoznat, a nama je to motiv da budemo još bolji.“, izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika zahvaljujući se organizatorima i sudionicima konferencije. 

Konferencija „Izazov promjene“ predstavlja središnje okupljanje financijske zajednice iz Hrvatske i regije, a ove godine na konferenciji sudjeluje 40-ak govornika te oko 450 sudionika iz svih grana financijske industrije. Konferenciju je u ime organizatora otvorila Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, a u uvodnom se dijelu konferencije sudionicima obratio ministar financija  Zdravko Marić. Nakon toga slijedila su predavanja Ante Žigmana, predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, guvernera Borisa Vujčića, Uta Baadera, osnivača Baader Banke te bivšeg estonskog premijera Taavia Roivasa.

(foto: Manuel Paljuh)

U sklopu 13. Konferencije hrvatskih menadžera sigurnosti održane u Opatiji, na prigodnoj su svečanosti dodijeljene Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2019. AD Plastik dobio je nagradu u kategoriji Ostvarivanje i razvoj sigurnosti u korporacijama koja  je dodijeljena za uspješno integriranje poslovnih procesa informacijske i kibernetičke sigurnosti. Predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić uručio je nagradu predsjedniku Uprave AD Plastika Marinku Došenu.

„Ova nagrada nam je izuzetno važna. Potvrđuje kako su naši napori i ulaganja u podizanje razine korporativne sigurnosti prepoznati od stručne javnosti. AD Plastik posluje na vrlo zahtjevnom globalnom automobilskom tržištu koje ima vrlo visoko postavljene korporativne i sigurnosne standarde. Rezultati koje ostvarujemo, ali i nagrade koje dobivamo, daju nam za pravo misliti kako smo u tome uspješni.“, istaknuo je Marinko Došen, zahvaljujući se stručnom ocjenjivačkom sudu i organizatorima što su prepoznali napore i rezultate AD Plastika.

Hrvatska velika nagrada sigurnosti dodjeljuje se u 12 kategorija i to pojedincima, tvrtkama, institucijama i lokalnoj zajednici za značajan doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti Republike Hrvatske.

Krovna tema Trinaeste konferencije hrvatskih menadžera sigurnosti bila je „Novi oblici sigurnosti u fokusu“, a predsjednik Uprave AD Plastika sudjelovao je i na panelu „Gospodarstvo i sigurnost“ u radnom dijelu konferencije. Marinko Došen ilustrirao je važnost sigurnosti primjerima u poslovanju AD Plastika. „Postoje dva ključna razloga zbog kojih kontinuirano ulažemo u sustave. Jedan je polje globalnosti proizvodnje jer iz svojih pet tvornica koje imamo u različitim zemljama, izvozimo u 24 zemlje diljem svijeta. Drugi važan razlog ulaganja u korporativnu sigurnost je činjenica kako imamo poseban odnos sa svojim kupcima s kojima smo kontinuirano povezani informatičkim sustavima. To od svake ozbiljne uprave traži da se ozbiljno bavi procjenama rizika. Nakon takvih procjena donosimo čitav set procedura. Unutar kompanije imamo formiran tim koji se kontinuirano bavi takvim problemima.“, rekao je Došen.

Naglasio je kako se razvojem tehnologija razvijaju i rizici te dodao: „Srećom razvijaju se i otpornosti, odnosno rješenja koja anuliraju posljedice takvih rizika. Kako bismo opstali u industriji, moramo posebnu pozornost posvetiti rizicima i jačanju korporativne sigurnosti.“

Konferenciju su pozdravnim izlaganjima otvorili Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Holger Halbach, voditelj ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju te Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane.

U tvornici AD Plastika na zagrebačkom Jankomiru održao se 28. susret Liderova kluba izvoznika.   Članove i goste kluba pozdravio je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović koji je naglasio kako članovi ovog kluba u izvoz plasiraju 15 milijardi kuna na godinu.

Domaćin susreta Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika, pozdravljajući goste podsjetio je kako je AD Plastik stopostotni izvoznik i svu svoju proizvodnju plasira na inozemna tržišta. Kao dva ključna parametra koji negativno utječu na konkurentnost tvrtke, Došen je naglasio prejak tečaj kune te rast troškova poslovanja, odnosno rast cijena energije i troškova rada. „Svakih pet godina zbog jake kune izgubimo gotovo jednu tvornicu. Ukoliko kao pokazatelj uzmemo tečaj kune iz 2014. godine, u zadnjih pet godina na njegovom jačanju izgubili smo gotovo 87 milijuna kuna prihoda. Troškovi električne energije porasli su 33 posto, što je povećanje troška od 8,4 milijuna kuna u zadnje tri godine. Rast troškova zaposlenih opteretio je poslovanje sa 78,5 milijuna kuna u zadnjih pet godina. Upravo zato je nužno razmotriti kompenzacijske mjere za izvoznike koji izvoze u vrijednosti većoj od 100 milijuna eura ili imaju zaposleno više od 500 radnika.“, istaknuo je Marinko Došen.

Glavna rasprava članova Kluba izvoznika usredotočila se na temu cijene energenata kao značajnog čimbenika konkurentnosti izvoza. Kao poseban gost sudjelovao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je napomenuo kako hrvatski izvoznici u svome poslovanju nailaze na čitav niz izazova. “Na neke od njih, poput rasta troškova rada i cijena električne energije, Vlada RH ne može značajnije utjecati. Ohrabrujuće je to što smo trenutno u realizaciji nove sheme plaćanja naknada za obnovljive izvore energije, koje idu u smjeru rasterećenja velikih potrošača, odnosno energetski intenzivnih industrija. Rasterećenja od naknade kretala bi se u rasponu od 80, 60, odnosno 40 posto.“, istaknuo je ministar Ćorić.

U Hotelu Esplanade Zagreb održana je konferencija Kvaliteta korporativnog upravljanja, u  organizaciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i Jutarnjeg lista. Svečano je potpisan Kodeks korporativnog upravljanja izdavatelja, koji su s ciljem unapređenja kulture korporativnog upravljanja, uz potporu EBRD-a, zajednički izradile Hanfa i Zagrebačka burza. Kodeks korporativnog upravljanja određuje temelje za izgradnju sofisticiranih korporativnih odnosa unutar kompanija kroz definiranje detaljnih postupaka rada uprave i nadzornog odbora, uspostavljanje učinkovite unutarnje kontrole i sustava odgovornosti. 

Sudjelujući na glavnom panelu konferencije, Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastik Grupe, napomenuo je kako se na unaprjeđenju kulture korporativnog upravljanja radi već duži niz godina. „Naša je industrija jako regulirana. U svojem smo poslovanju jako povezani s našim partnerima tako da oni zahtijevaju od nas iznimno visoke standarde  korporativnog upravljanja. Tu nema prostora za neispunjavanje standarda jer nas tržište i kupci stalno podsjećaju na važnost ulaganja u kompletnu kulturu upravljanja. Bez toga ne bismo mogli opstati. Odnos s investitorima nam je jako važan jer nam daju podršku u našim planovima, dok nam dobri odnosi s kupcima omogućuju njihovu realizaciju.“, istaknuo je između ostalog  Marinko Došen.

Osim, Marinka Došena  na panel raspravi sudjelovali su Gian Piero Cigna, EBRD Chief Counsel of the Financial Law Unit, Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, dr. sc. Željko Lovrinčević, znanstveni savjetnik s Ekonomskog instituta u Zagrebu i Petar Vlaić, predsjednik Uprave društva Erste za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Govornici na konferenciji bili su Zdravko Marić, ministar financija, dr. sc. Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe i Steven Maijoor, predsjednik Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala.

U Zagrebu je održana konferencija Obrazovanje 4.0. – škola po mjeri industrije, s osnovnim ciljem poticanja šire rasprave o raskoraku između obrazovanih programa u Hrvatskoj i potreba gospodarstva. Konferencija je privukla najpoznatija domaća imena iz industrije, a AD Plastik je predstavljao Hrvoje Jurišić, izvršni direktor istraživanja i razvoja. Kao predstavnik industrije govorio je o ovoj temi uz Stjepana Sučića, direktora razvoja Končar KET i  Matiju Gracina direktora komponenata u tvrtki Rimac Automobili. 

Konferenciju je podržao i direktor za prodaju, strategiju i razvoj partnera – 3DS Global Value Solutions Steven Corbin,  Mattea Cocca-a i Natacha Becard iz edukacijskog dijela Dassault Systemes-a te prof.dr.sc. Daniel Rolph Schneider prodekana za poslovanje i organizaciju na Fakultetu strojarstva i brodogradnje

Konferencija Obrazovanje 4.0. – škola po mjeri industrije početak je rasprave kako bi se uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a kroz dostupne EU fondove, tehničkim školama i fakultetima osigurali alati za 3D dizajn i simulacije. Glavni ciljevi ovakvih okupljanja povezivanje je realnog sektora i školstva, osiguravanje kompetentne radne snage i razvijanje vještina i znanja potrebnih u suvremenoj industriji. 

Cilj je osigurati potrebnu edukaciju i nastavne sadržaje za učitelje i profesore kroz CADCAM edukacijski centar i Dassault Systemes Learning Services. Nastoji se motivirati studente i učenike u korištenju alata kroz postojeće DS studentske razvojne projekte, potaknuti uključivanje realnog sektora kroz sponzorirane zadatke i projekte te poticati studente i učenike za usvajanje konkretnih i realnih znanja i vještina potrebnih realnom sektoru.

AD Plastik Grupa ugovorila je još 40 milijuna eura vrijednosti novih poslova na ruskom tržištu i to za proizvodnju vanjskih strugača stakla i statičkih brtvi za različite modele vozila alijanse Renault-Nissan-AvtoVAZ.

U posljednjih je nekoliko mjeseci ugovoreno 157,9 milijuna eura novih poslova na ruskom tržištu, od čega 147,4 milijuna s alijansom Renault-Nissan-AvtoVAZ za nove modele Lada Granta, Renault Logan i Sandero. Početak serijske proizvodnje navedenih modela planiran je u drugom i trećem tromjesečju 2021. godine, a predviđeno trajanje projekata je osam godina.

Novi poslovi vrijedni 40 milijuna eura ugovoreni su u suradnji sa svjetski poznatom kompanijom Hutchinson Grupa, koja veliki dio svojih ukupnih prihoda ostvaruje upravo iz poslovanja u segmentu razvoja i proizvodnje brtvi. Ona će biti odgovorna za razvoj, a AD Plastik Grupa za industrijalizaciju i serijsku proizvodnju ugovorenih proizvoda. Komplet statičkih brtvi za novi model vozila Lada Granta te vanjski strugači stakla za Renault Logan i Sandero proizvodit će se u tvornici AD Plastik Togliatti.

Suradnja s Hutchinson Grupom značajna je za AD Plastik Grupu jer će doprinijeti povećanju konkurentnosti i jačanju tehnologije ekstruzije na ruskom tržištu. Oni su vodeća svjetska kompanija u tehnologijama sustava brtvljenja, kontrole vibracija i upravljanja fluidima, od autoindustrije do aeronautike. Imaju preko 44.000 zaposlenika u 25 zemalja svijeta te 27 tehničkih centara koordiniranih s centrom za inovacije u Francuskoj. Većinski im je vlasnik francuski naftni gigant Total. 

Vrhunski tim stručnjaka s ekspertizom i dugogodišnjim iskustvom u područjima istraživanja i razvoja iz Hutchinson Grupe te dugogodišnje iskustvo i poznavanje proizvodnih procesa unutar AD Plastik Grupe, stvaraju poslovnu sinergiju su koja će zasigurno rezultirati uspješnom i dugoročnom suradnjom. 

U Primoštenu je održano 22. Savjetovanje „Interna revizija i kontrola“ u organizaciji Sekcije internih revizora koja djeluje pri Hrvatskoj zajednici računovođa i financijskih djelatnika. Cilj ovog događanja je omogućiti stjecanje novih znanja i informacija o raznovrsnim i aktualnim pitanjima vezanih za internu reviziju kao i razmjenu iskustava s kolegama iz različitih organizacija. Međunarodni standardi za stručnu provedbu interne revizije zahtijevaju od internih revizora kontinuiranu edukaciju i profesionalni razvoj.

U sklopu Savjetovanja organizirana su dva panela u okviru kojih su predstavnici struke raspravljali o najznačajnijim temama. Tema prvog panela obradila je ulogu državnih tijela u jačanju nadzornih mehanizama, a sudjelovali su Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, Zdravko Zrinušić, državni tajnik Ministarstva financija, Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e te Verica Akrap, pomoćnica glavnog državnog revizora.

Drugi se panel bavio iskustvima u provedbi interne revizije gdje su svoja iskustva s ostalim sudionicima podijelili Tatjana Sučić, direktorica Interne revizije Zagrebačke banke, Alma Delić, predsjednica Udruženja internih revizora BiH, Berislav Horvat, Country Managing Partner Ernst&Young, Ivica Miličić, voditelj stručne službe Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika te Igor Kundid, viši interni revizor AD Plastika.