Posljedice krize izazvane pandemijom virusa COVID-19 očituju se i u objavljenim poslovnim rezultatima AD Plastik Grupe za prvih šest mjeseci 2020. godine. Tako poslovni prihodi Grupe iznose 548,78 milijuna kuna i manji su za 23,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

EBITDA Grupe iznosi 75,46 milijuna kuna i manja je za 27 posto, dok je u matičnom društvu ostvaren njezin rast od 4,9 posto na koji je velikim dijelom utjecala prodaja neoperativne imovine i korištenje državnih subvencija. Unatoč okolnostima, ostvarena je neto dobit grupacije u iznosu od 17,31 milijuna kuna što je u odnosu na isto razdoblje lani pad od 69,6 posto.

„Unatoč vrlo izazovnim okolnostima, pokazali smo i u ovim zahtjevnim vremenima visoku razinu znanja, kvalitete i pouzdanosti, ne ugrozivši niti u jednom trenutku isporuke i proizvodne procese svojih kupaca. Potpuno novi i neočekivani izazovi s kojima smo se susreli, zatekli su nas nakon poslovne godine u kojoj smo ostvarili najbolje poslovne rezultate u povijesti što nam je uvelike olakšalo situaciju. Svoje smo ambiciozne planove i ciljeve prilagodili okolnostima te poduzeli sve potrebne mjere i aktivnosti kako bismo osigurali visoku razinu sigurnosti svojih zaposlenika, održivo poslovanje i financijsku stabilnost kompanije. Prilagodili smo plan investicija, racionalizirali troškove i poduzeli sve mjere u cilju održavanja što bolje likvidnosti.“, izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

Neto financijski dug značajno je smanjen u odnosu na kraj prošle godine na što su najvećim dijelom utjecale prodaja neoperativne imovine i naplate dijela alata. Povoljniji je i pokazatelj NFD/EBITDA koji na razini Grupe iznosi 2,13.

„Dobra je vijest kako smo u prvih smo šest mjeseci ugovorili 92,5 milijuna eura novih poslova za buduće razdoblje, što potvrđuje kako naši kupci nastavljaju sa svojim aktivnostima i planovima. Pred nama je zahtjevna godina koja iziskuje potpunu usredotočenost, odlučnost i ustrajnost, a iznenadni vanjski utjecaji koji su nas privremeno usporili u razvojnim planovima, sigurno nas neće zaustaviti.“, rekao je Marinko Došen.

U okolnostima koje iziskuju brze promjene, prilagodili smo i svoje edukativne programe. Veći dio njih smo preusmjerili na digitalne platforme, a oni koji se odvijaju unutar lokacija prilagođene su epidemiološkim smjernicama.

U Zagrebu smo tako organizirali radionice o važnosti učinkovite komunikacije i radionicu pod nazivom “Upravljanje sredstvima rada – studije slučaja”. Putem digitalnih platformi organizirali smo radionice „The Science of Well-Being“, profesorice Dr. Laurie Santos sa Sveučilišta Yale te „Successful Negotiation: Essential strategies and Skills“, pod vodstvom prof. George J. Siedela sa Sveučilišta Michigan organizirana o razvoju pregovaračkih vještina.