Upravo objavljeni financijski rezultati AD Plastik Grupe za prvo tromjesečje 2021. očekivani su i potvrđuju financijsku stabilnost i profitabilnost kompanije u vrlo zahtjevnim i izazovnim okolnostima koronakrize.

Ostvareni su poslovni prihodi od 327,21 milijun kuna, EBITDA iznosi 52,32 milijuna kuna, a neto dobit je 25,84 milijuna kuna na razini Grupe.

Svi pokazatelji su niži u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, ali pritom valja napomenuti kako je kompanija u prvom tromjesečju 2020. godine i dalje bilježila rast prihoda, unatoč početku pandemije i značajnom padu automobilskog tržišta.

„U prva dva mjeseca 2020. godine naše su tvornice ostvarivale rekordne rezultate, a pojava pandemije i posljedice koje je uzrokovala situaciju su neočekivano promijenili. Unatoč tome, prvo tromjesečje 2020. završili smo s rastom prihoda, čemu su doprinijeli i jednokratni pozitivni utjecaji u tom razdoblju, pa možemo reći kako je to bilo gotovo zadnje predpandemijsko izvještajno razdoblje. Iako se automobilska industrija, poput cjelovitog svjetskog gospodarstva, suočava s nizom izazova i neizvjesnosti, umjereni pozitivni pokazatelji na tržištu su vidljivi. Naša se strategija upravljanja rizicima kroz disperziju tržišta pokazala učinkovitom što je razvidno i u našim rezultatima. Rusko je automobilsko tržište najblaže pogođeno krizom pa naše tvornice u Rusiji bilježe rast prihoda od 15,5 posto u ovom razdoblju.“, rekao je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen

Tržišta na kojima kompanija posluje pokazuju naznake umjerenog oporavka u broju novoregistriranih vozila, što se vidjelo u rezultatima prethodnog tromjesečja, mada je proizvodnja novih vozila na europskom tržištu nešto usporena zbog nedostatka poluvodiča. Poput cjelovitog svjetskog gospodarstva, automobilska se industrija suočava s posljedicama krize, a stabilizacija tržišta očekuje se u drugom dijelu godine. Cijena dionice ADPL u prvom je tromjesečju porasla za 13,8 posto, u odnosu na kraj prošle godine, a tijekom ožujka isplaćena je dividenda iz zadržane dobiti od osam kuna.

 „Očuvali smo financijsku stabilnost koja nam omogućava lakše se nositi s posljedicama krize, a uz zaštitu zdravlja i sigurnost zaposlenika, to nam je primarni cilj i u nadolazećem razdoblju. Pratimo kretanja i utjecaje na tržištu, adekvatno im se prilagođavamo i učvrstili smo svoju poziciju kvalitetnog i pouzdanog partnera. Nesmetano nastavljamo svoje razvojne i prodajne aktivnosti, a upravo su u tijeku 43 ranije ugovorena projekta na europskom i ruskom tržištu. Ugovaraju se i novi poslovi čime naš portfelj budućih poslova nudi stabilnu i sigurnu perspektivu. Svoje smo planove prilagodili okolnostima pa su naši ciljevi za 2021. konzervativniji, ali vjerujem ostvarivi.“, izjavio je Marinko Došen.

Objavljen je Integrirani godišnji izvještaj AD Plastik Grupe za 2020. godinu u kojem se nalaze relevantne informacije o aktivnostima i poslovanju kompanije, revidirani financijski rezultati i pokazatelji održivosti prema GRI standardima.

Poslovni prihodi Grupe iznose 1,2 milijarde kuna i bilježe pad od 20,9 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Posljedica je to utjecaja krize, ali ostvareni rezultati bolji su od prvih predviđanja početkom pandemije. EBITDA Grupe iznosi 165,9 milijuna kuna i niža je za 16 posto. Pozitivan utjecaj na EBITDA-u imala je serijska proizvodnja novih modela vozila započeta tijekom 2019. te prodaja neoperativne imovine. Ostvarena je neto dobit od 46,9 milijuna kuna, a neto financijski dug smanjen je za 104,6 milijuna kuna.

„Protekla je godina obilježena pandemijom koja je uzrokovala globalnu krizu u svim segmentima pa se tako odrazila i na poslovanje naše kompanije. Unatoč vrlo zahtjevnim okolnostima i izazovima, ostvarenim smo rezultatima zadovoljni i oni su ipak iznad prvotnih predviđanja početkom pandemije. Poput većine industrija, automobilska je industrija ozbiljno pogođena krizom, ali razvoj novih modela vozila i planovi za budućnost niti u jednom trenutku nisu zaustavljeni. Tome u prilog govori i 130,6 milijuna eura vrijednosti novih poslova ugovorenih u protekloj godini.“, izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

AD Plastik Grupa zadovoljava vrlo visoke standarde održivosti u ekonomskim, ali jednako tako društvenim i okolišnim temama koje su utkane u sve elemente i procese poslovanja i upravljanja. U protekloj je godini poseban naglasak bio na zaštiti zdravlja i sigurnosti zaposlenika, ali i na očuvanju radnih mjesta. Istovremeno, primjenjivani su i unaprijeđeni ostali pokazatelji održivog poslovanja, što je s obzirom na okolnosti i strukturu kompanije bio poseban izazov.

Nefinancijski dio četvrtog po redu Integriranog izvještaja AD Plastik Grupe, verificiran je od strane HRPSOR-a u čijem mišljenju, između ostalog, stoji: „AD Plastik Grupa primjer je poslovne organizacije s dugogodišnjom primjenom društvene odgovornosti i usmjerenjem na održivi razvoj te vjerujemo kako je upravo ovakvo strateško opredjeljenje donijelo ko­risti u kriznim situacijama te omogućilo brzu prilagodbu i oporavak. Integrirani izvještaj za 2020. iznova je ispunio očekivanja, kako iscr­pnošću sadržaja tako i iz godine u godinu sve jasnijim i preglednijim prikazom pokazatelja i drugih pratećih informacija. Izvještaj oslikava kvalitetu i odgovornost koja je u skladu s reputacijom kompanije koja je vodeći proizvođač komponenti za automobilsku industriju u ovom dijelu Europe.“

Temeljem pokazatelja na tržištu u zadnjem tromjesečju 2020., koji su dali razloge za umjereni optimizam, u sklopu izvještaja nalaze se i ciljevi kompanije za 2021. godinu koji ukazuju na blagi porast poslovnih prihoda.

„U okolnostima u kojima poslujemo oprez je nužan jer pandemija još uvijek traje i njezin tijek utječe na cjelokupnu gospodarsku sliku. Iako se na tržištima na kojima poslujemo očekuje rast broja novoregistriranih vozila, naši su planovi konzervativniji, ali vjerujemo i ostvarivi. Trebat će još neko vrijeme da se tržište u potpunosti stabilizira i vrati na brojke prije same krize, ali naznake oporavka postepeno se naslućuju. U najtežim smo trenucima pokazali potrebno znanje, kompetencije i kvalitetu, vjerujem i opravdali povjerenje svojih dionika, a upravo ćemo tim smjerom nastaviti i u budućnosti.“, izjavio je Marinko Došen.

Unatoč okolnostima i znatno skromnijim aktivnostima, ADP Dan izmamio je osmijehe naših zaposlenika na svim lokacijama. Uređenjem okoliša, sadnjom cvijeća i podjelom sadnica, obilježen je dan kompanije, ali i Dan planete Zemlje. Čestitamo svim adepeovcima i nadamo se skorim druženjima bez ograničenja.