Objavljen je financijski izvještaj AD Plastik Grupe za prvih šest mjeseci 2021. koji potvrđuje rast pokazatelja unatoč izazovima na globalnom tržištu. Poslovni prihodi Grupe porasli su za 13,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 622,43 milijuna kuna. EBITDA je viša za 9,3 posto i iznosi 82,50 milijuna kuna, a neto dobit iznosi 32,43 milijuna kuna čime je ostvaren rast od 87,4 posto.

„Posljedice pandemije i nedostatak poluvodiča na tržištu usporili su proizvodnju novih automobila u Europi pa svoje operativne planove prilagođavamo kupcima. Istovremeno, rusko se tržište za sada brže oporavlja i tamo se ne primjećuju posljedice nestašice poluvodiča pa u skladu s time naše tvornice bilježe značajniji porast od europskih. Imamo stabilnu financijsku poziciju i nesmetano radimo na razvojnim aktivnostima četrdesetak ranije ugovorenih projekta za europsko i rusko tržište. Uz sve izazove i neizvjesnosti, osjetan je blagi, ali siguran pomak prema oporavku tržišta. Pandemija nažalost još uvijek traje i samim time nužan je daljnji oprez. Pratimo globalna kretanja i prilagođavamo svoje poslovanje te smo usmjereni na ostvarenje svojih ciljeva za ovu godinu.“, izjavio je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Snažan rast prihoda na ruskom tržištu i kretanje tečajeva ruske rublje i mađarske forinte pozitivno su utjecali na rezultate Grupe, dok je nedostatak poluvodi­ča na europskom tržištu onemogućio značajniji rast pokazatelja matičnog društva.

U izvještajnom je razdoblju AD Plastik Grupa ugovorila 104 milijuna eura vrijednosti novih poslova i smanjila je financijski dug. Veći dio poslova ugovoren je na europskom tržištu i to 79,9 milijuna eura novih poslova za Stellantis Grupu te 24,1 milijun eura na ruskom tržištu za AvtoVAZ, Nissan i Volkswagen Grupu.

„Ugovoreni poslovi u našem portfelju osiguravaju nam sigurnu perspektivu, a stabilna financijska pozicija i kvaliteta omogućavaju nam lakše suočavanje s trenutnim izazovima. Pandemija još uvijek traje pa neizvjesnost njezinog razvoja i nedostatak poluvodiča otežavaju poslovanje i planiranje. Stoga je oprez nužan i još uvijek je pojačana naša usmjerenost na upravljanje rizicima. Iako je ovo još jedna zahtjevna godina, vjerujemo kako će završetak krize biti novi i veliki zamašnjak za AD Plastik Grupu i automobilsku industriju u cijelosti. Naši su trenutni planovi i realizacija prilagođeni okolnostima te smo spremni za brze promjene i prilagodbe koje nam nosi budućnost.“, rekao je Marinko Došen

AD Plastik od danas je ponosni nositelj certifikata „Tvrtka prijatelj zdravlja“ koji dodjeljuju Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu Nacionalnog programa Živjeti zdravo.

Dinka Nakić, voditeljica Odjela za koordinaciju aktivnosti promicanja i očuvanja cjeloživotnog zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uručila je certifikat izvršnoj direktorici ljudskih resursa i poslovne organizacije AD Plastik Grupe Miri Pavić. „Sigurnost i zdravlje zaposlenika uvijek su bili najviše pozicionirani na ljestvici prioriteta naše kompanije, a to je posebice došlo do izražaja tijekom pandemije. Svoje interne aktivnosti usmjeravamo u promicanje zdravog poslovnog okruženja i usvajanje zdravih navika uopće. To je dodana vrijednost za naše zaposlenike, ali i kompaniju u cijelosti. Zadovoljni i sretni zaposlenici naš su ultimativni cilj.“, izjavila je Mira Pavić.

„Tvrtka prijatelj zdravlja“ dio je komponente Zdravlje i radno mjesto u okviru programa Živjeti zdravo, a  usmjeren je na zaposlenike i promicanje zdravih životnih navika te unaprjeđenje zdravlja na radnom mjestu. Ocjenjivanje radnog okruženja unutar tvrtki provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i to u sedam ključnih područja: prehrana, promicanje tjelesne aktivnosti, zaštita zdravlja zaposlenika na radnom mjestu, zabrana pušenja, zabrana konzumacije alkohola, uređenje okoliša te zaštita zdravlja zaposlenika. Oznaku „Tvrtka prijatelj zdravlja“ nose kompanije koja prepoznaju zdrave vrijednosti i brinu o unaprjeđenju zdravlja svojih zaposlenika, a među njima je od danas i službeno AD Plastik. Certifikat se dodjeljuje na dvije godine, a prije njegovog produljenja radi se ponovna evaluacija stanja